Dolar (USD)
32.37
Euro (EUR)
34.62
Gram Altın
2393.51
BIST 100
10166.01
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

20 May 2015

Yaptıklarınızı insanlar nasıl değerlendiriyor?

Abdullah bin Mes'ud'dan:

u2013 Komşularına sana 'iyi bir iş yaptın' dediklerini işitirsen, gerçekten iyi iş yapmışsın, demektir. 'Kötü bir iş yaptın' sözünü işittiğinde kendini kötü bir iş yapmış saymalısın. (İbn-i Mace/Zühd 25)
* * *
İslamiyet, bir iş yapan kişiyi, sadece kendi kanaat ve düşüncesiyle başbaşa bırakmamış; yaptıklarını yakın çevresini dinleyerek denetlemesini de istemiştir. Yapılan işin olumlu veya olumsuz tarafları böylece ortaya çıkar. İş yapanın niyetinin ve düşüncesinin müsbet olması, yaptığını beğenmesi, yeterli değildir. Bu kanaati çevrenin de onaylaması gerekir.

İyilik ve kötülüğün belirlenmesinde çevrenin bilhassa komşuların kanaatına önem verilmesi ve fikirlerinin sorulması, insanları, sübjektif doğrular ve değerler edinmekten alıkor. Yaptıklarının neticesini ve yansımalarını araştırmaya sevkeder. Çünkü Rabbimiz yapılanları değerlendirirken, sadece niyetlere bakmaz, yapılanların nasıl karşılandığına da nazar kılar. Duyulan memnuniyetlere, samimi söylenen övgülere, masum ve ihlaslı ağızlarla edilen dualara da değer verir.

Akla, işi yapan kimsenin iyi niyeti kafi değil mi? Başkalarının kanaatının ne önemi var? şeklinde bir düşünce gelebilir.
Bu düşünce, kısmen doğru olsa da, gerçekte yetersizdir. Çünkü yapılan işleri başkalarının nasıl değerlendirdiği ölçüsü, işin kalitesini artırır, standardını yükseltir, verimini çoğaltır.