Dolar (USD)
32.21
Euro (EUR)
35.11
Gram Altın
2476.03
BIST 100
10226.18
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

09 Nisan 2014

YARI BAŞKAN TAYYİP ERDOĞAN

Dört aydır yaşanan gerilimden sonra gündem Ağustos'ta ilk kez halk tarafından seçilecek olan cumhurbaşkanlığı seçimlerine döndü.

Sayın Gül 7 yıllık cumhurbaşkanlığı süresini önümüzdeki Ağustos ayında tamamlayacak ve yeni cumhurbaşkanı seçimi için ilk tur oylama 7 Ağustos günü yapılacak. Birinci turda seçilememesi halinde 2. Tur oylama 21 Ağustos günü yapılacak.

Paralel yapı ve ortakları Gül-Erdoğan kavgası çıkarmak için her türlü hokkabazlığa başvuruyor. Abdullah Gül olsa yüzde kaç oy alır, Tayip Erdoğan olsa ne olur, Tayyip Erdoğan'a rakip olarak CHP-MHP ortak aday çıkarırlarsa ne olur ile ilgili manipülasyonların bini beş para vsu2026

Öncelikle 30 Mart seçim sonuçlarına baktığımızda halkın Sayın başbakana "sen istersen biz seni ilk turda cumhurbaşkanı seçeriz" mesajını verdiğini açık ve net görmemiz mümkün. Bu, halkın Sayın Gül'ü istemediği anlamına gelmez, ama gelişmelerin sürüklediği seyirde bu seçimlerle oylanan Sayın Erdoğan'ın kendisi olduğu için bu sonuca varıyoruz.

Yoksa,

Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül 7 yıllık hizmetiyle örnek bir cumhurbaşkanı olmuş, toplumun her kesimini temsil ettiğini ortaya koymuş, halkın büyük bir kısmının teveccühünü kazanmıştır. Bu konuda ehli vicdanın bir kuşkusu yoktur.

Sayın başbakanın da bugüne kadar yaptıkları ortada ve bu yüzden halktan "istersen biz seni köşke çıkarırız" mesajı geldi. Halkın bu mesajına Sayın başbakan ne cevap verir bilemeyiz, ancak köşk ile ilgili olarak kapının başbakan Erdoğan'a ardına kadar açık olduğunu söyleyebiliriz.

Bu konuda muhalefet de tehlikeyi! fark etti ki yerel seçimlerde yaptıkları ittifakı daha aleniye dönüştürme çabasında. Bu konuda önümüzdeki günlerde yeni ittifaklar görmek mümkün.

Peki,

NE OLACAK?

Gönlümüzden geçen ile olacağı tahmin etmek ve yorumlamak farklı olmalı. Bu yüzden meseleye objektif bakarak bundan sonraki süreçte nelerin yaşanabileceğine dair fikir yürütebiliriz.

Her şey başbakan Tayyip Erdoğan'ın Sayın Gül ve diğer "aziz dostları"yla konuşup vereceği karara bağlı. Şunu çok iyi biliyoruz ki vereceği kararla dengeleri, ittifakları, kararları değiştirendir Sayın başbakan.

Türkiye yeni yüzyıla nasıl girdiğini bilen bir akıl tarafından yönetiliyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Tayyip Erdoğan, Ahmet Davutoğlu, Efkan u00c2la, Hakan Fidan başta olmak üzere diğer aktörler bölgenin yüz hatta iki yüzyılının şekilleneceği bir süreçten geçtiğimizin idrakindedirler. Yani, günlük siyasi kavgaların, lokal siyasi polemiklerin ötesinde dünyaya hükmeden siyasetin gerisinde kalmamanın gerekliliğine inanan ve bu bilinçle ülke siyasetini yürüten aklın varlığı ilahi bir armağandır.

Bu söylediklerimizden kimsenin hata yapmayacağı, her şeyin mükemmel olduğu sonucu çıkmaz. Ancak bilge olmak, lider olmak, kararlarına isabeti getireceği gibi hataları da asgariye indirir. Böyle bir kadronun cumhurbaşkanı adayını belirlenirken aynı bilinçle, aynı sorumlulukla hareket edeceğinden kuşku duymuyorum.

Bundan sonra başta AYM başkanı olmak üzere, eski siyasiler bazı pop-artistik çıkışlarla kamuoyuna mesaj verebilirler. Biz buradayız diyen bu pop-artistik patinajcılara CHP ve MHP de destek vererek tükenmelerini sağlayabilirler.

Burada başbakan Tayyip Erdoğan'ın kararı önem arz ediyor. Eğer Sayın başbakan cumhurbaşkanı adayı olmak isterse Sayın cumhurbaşkanı da parti içinde bir başkası da buna itiraz etmeyecek. Ama bu sefer de başbakanın kim olacağı konusu önem kazanıyor.

Doğrusu Sayın başbakanın cumhurbaşkanı olmasını arzu edenlerdenim. Halkın seçeceği cumhurbaşkanının güçlü temsiliyeti Tayyip Erdoğan'ın 2023 ve 2071 hedefi ve vizyonu için önem arz ediyor. Adı konmamış yarı başkanlık gibi bir cumhurbaşkanlığı (yarı) başkanlığa geçiş için yararlı olacaktır.

Sayın başbakanın cumhurbaşkanı olması halinde Türkiye'de görülen kuvvetler ayrılığındaki çarpıklığın giderilmesi de kolaylaşacaktır. Dağınık yapısıyla idari mekanizmanın hantallığının giderilmesi de yine halkın seçeceği güçlü liderliği olan Tayyip Erdoğan'la mümkün.

Kısacası başbakan Erdoğan yapacağı istişarelerden sonra en uygun kararı vererek Türkiye'nin tarihu00ee yürüyüşünü sürdüreceğine inancım tamdır, hayırlısı.

Twitter: @ahmetay_