Dolar (USD)
32.26
Euro (EUR)
34.81
Gram Altın
2417.04
BIST 100
10259.31
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

19 Eylül 2016

Yeni Nesil Küresel Savaş

Üç aylık uzun bir yaz tatili dönemi sonrasında yeni eğitim ve öğretim dönemi bugün başlıyor. Eğitim sadece bireylerin değil milletin hatta insanlığın geleceğini etkileyen en önemli unsurlardan biridir. Eğitimsiz bir toplum daima geride kalmış ve diğer toplumların baskısı altında yaşamışlardır.

Eğitim insanlara bir yandan bilgi verirken bir yandan da bilgi ve teknoloji üretme yeteneği de kazandırır. Eğitim, üretim faktörlerinden biri olan emek faktörüne yani insan sermayesine yapılan yatırımdır. Eğitim sayesinde insanlar daha üretken olurlar. Uluslararası alanda güçlü bir ülke olmak için sağlıklı ve istikrarlı büyüyen bir ekonomi olmazsa olmazlardandır. Bunun için de beşeri sermayenin üretim sürecine etkin katılımı oldukça önem arz etmektedir. Birbiriyle uyumlu istihdam ve mesleki eğitim politikalarının uygulanması, ekonominin iş gücü ihtiyacına uygun kalitede personel yetiştirilmesi bu açıdan gereklidir.

Bireylerin eğitim seviyeleri yükseldikçe nitelikli işgücü darboğazı aşılmakta, bilimsel ve teknolojik yenilikler hız kazanmaktadır. Günümüzde bilginin üretildiği ve dolaşıma sokulduğu kurum ve araçlar dönüşüme uğramıştır. Yeni süreçte bilginin temel taşıyıcısı teknoloji tabanlı araçlar olmuştur. Bu araçlar hem bilgiyi üreten hem de dolaşıma sokan bir tür bilgi fabrikası işlevi görmektedir. Bilgi teknolojilerinin hızla yayıldığı günümüzde mobil cihazlar sayesinde iletişimin hızı gittikçe artmaktadır. Bilgi seviyesi yüksek olan ülkelerin geliştirdiği gerek sosyal medya mecraları gerekse whatsapp gibi uygulamalar ile küresel güçler sadece ekonomik kazanç sağlamakla kalmıyorlar. Aynı zamanda yazışmalarımızı ve diğer önemli bilgilerimizi kaydedip analiz yaparak yeni stratejiler üretiyorlar. Bilginin gücüne sahip küresel akyörler sosyal medya mecraları üzerinden hedef ülke insanlarını tanıma, algı operasyonları ile insanları yönlendirme ve insanların nelere dikkat ettiklerini öğrenme işlevi ile önemli operasyonlar yapıyorlar.

Elbette yaşanan bu yeni nesil küresel savaşta bilgi üstünlüğü avantajının sağlanması için sadece mobil iletişim uygulamaları değil siber savaşlar ile de diğer ülkelerin bilgilerini ele geçirme çalışmaları da tüm hızıyla devam ediyor. Yaşanan küresel savaşta belirsizliklerin azalması ve karar almada önemli avantajların sağlanması için bilgi önceden hazırlıkların yapılması için önem arz etmektedir. Bilgi alt yapısı, telefon ağları, uydu ve telsiz telefon ağları, özel ağlar ve internet ile diğer bilgisayar ve veri ağlarından oluşmaktadır. Bir ülkedeki bilgi alt yapısı, mevcut bilginin işlenmesine, depolanmasına, bir yerden bir yere iletilmesine ve bu bilgilere gerektiğinde erişilmesine olanak sağlayan teknolojileri içermektedir. Özellikle son dönemde teknolojinin getirdiği imkanlar ile izleme, dinleme, casus yazılımlar ile bilgi edinme çalışmaları devam etmektedir. Yukarıda bahsettiğim sosyal medya mecralarının yanında internet kullanımımızda adeta vazgeçilmezimiz olan arama motorları ve bunlara bağlı ek hizmetler ile kullanıcıları takip ederek en çok araştırılan/kullanılan konuları mercek altına alıp bu yönde analiz ve tahminlerde bulunabiliyorlar.

Yaklaşık olarak 7 milyar nüfusa sahip olan dünyada 5 milyardan fazla cep telefonu kullanılırken nüfusun yarısı en az bir cep telefonu kullanıyor. Bilgisayar internet ağı ve e-mail haberleşmeleri gerçek anlamda hiç bir kişisel güvenlik programı olmayan Microsoft Windosws, Android, IOS gibi yazılımlar sayesinde çok kolay bir şekilde denetlenebilmektedir.

Küresel güçler iş dünyasında finans ve yatırım danışmanlığı işlerinden sonra kendilerine yeni pazarlar bulmak ve kendilerini kamufle edebilmek için lobicilik, güvenlik ve kriz yönetimi alanlarında çalışmalara başladılar. Lobicilik firmaları üzerinden bilgi edinmeye çalışan bu güçler ülke güvenliğinden ekonomi, uzay, siber-uzay, medya operasyonları ve yurt dışında diplomasinin örtülü faaliyetler ile desteklenmesine kadar geniş bir yelpazede çalışmalar yapmaktadırlar.

Gittikçe karmaşıklaşan uluslar arası ortam ülkeleri yeni stratejik çıkarların peşinde koşmaya ve bu bağlamda kendilerine yeni stratejik hedefler koymaya itmiştir. Günümüzde artık asimetrik savaşlar ve savaş dışı operasyonlar, büyük güç savaşları ile sistematik savaşlar arasında bir yerdedir. Asimetrik savaş uzun sürede düşmanı yıpratmayı hedeflemektedir. Günümüzde gerek içinde yaşadığımız Ortadoğu coğrafyasında gerekse Ukrayna ve Güney Çin Denizi'nde gördüğümüz büyük güç savaşları ve sistematik savaşlar güç dengelerini ve uluslararası sistemi yeniden belirlemeyi amaçlamaktadır.

Bilgi daima güçlü olmanın en büyük aracıdır. Siperlerden klavyelere taşınan bu savaş artık bilgi savaşı olarak da adlandırılabilmektedir. Eğitim ile bilgi seviyemizi artırarak ülkemize ve ülkemize umut bağlayan gönül coğrafyalarımızı hak ettiği seviyeye getirmek ve daha yukarılara çıkarmak için kendimizi geliştirmek için daha çok çalışmalı, yüksek katma değerli bilgi ve ürünler üretmeliyiz.