Dolar (USD)
32.22
Euro (EUR)
34.67
Gram Altın
2441.33
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

04 Nisan 2019

Yeni seçilen Belediye Başkanlarına çağrı

Geçtiğimiz Pazar günü Türkiye’de önemli bir seçim yapıldı. Halkın iradesi, demokrasinin bir gereği olarak sandığa tecelli etti. Halk, tercihini, kendisine en iyi hizmet edeceğine inandığı kişilerden, partilerden ve parti adaylarından yana kullandı. Henüz kesinleşmeyen sonuçlara göre birçok il/ilçede yeni seçilen belediye başkanları az buçuk belli odlu. Belli olmayan yerlerde ise, geçersiz oyların tekrar sayılması ile yakın bir zamanda yeni belediye başkanları belli olacak. Bu vesileyle tüm belediye başkanlarına yeni görevlerinden başarılar diliyorum. Şahıs/makam önde, hizmetler geride oldu mu başarılı belediyecilik yapılmamış olur. Umuyorum ki yapacakları hizmetler, kendi şahıslarından/makamlarından çok daha önde olur.

Ayrıca ben şuna inanıyorum; bir eğitimcinin hayal dünyası, zihni, yaşantısı, davranışları, tabiri caizse gecesi gündüzü eğitime dair olmalı. “Eğitime ne katabilirim, eğitimde neleri düzeltebilirim, öğrencilerin davranışlarında istendik davranış değişikliğini nasıl oluşturabilirim” gibi sorulara arayıp da bulacağı cevaplarla geçirmeli yaşantısını. Bu bağlamda bir eğitimci-yazar da her yazısını özene bezene seçmeli, “eğitime ne katabilirim?” sorusu çerçevesinde düşünüp yazmalı. Bugüne dek yazdığım her yazımda bu endişeyi duyan, yazmadan önce saatlerce düşünen, tefekkür eden, sorgulayan ve sonrasında yazan bir yazar olma gayreti içerisinde oldum. Bugünkü yazımda da mahalli idarelerin eğitime ve eğitim sistemine dair katabileceklerine yönelik yazacağım.

Eğitimin sorunları sadece Milli Eğitim Bakanlığın, sadece Ziya Selçuk’un ya da sadece il/ilçe müdürlüklerinin, okulların çaba ve gayretiyle çözülecek bir sorun değil. Bizim eğitime dair sorunlarımız devasa sorunlardır. Bu nedenle tüm birimlerin gücünün/imkanlarının yettiği ölçüde sürece katkı sunması gerekir.

Belediyecilik sosyal devlet anlayışına dayanır. Bu nedenle her belediye, sosyoekonomik durumu düşük öğrencilere karınca kararınca burs vermeli.

Ailelerin servis ücretlerine verdikleri ciddi paralar söz konusu. Bu da ailelerin bütçelerini zor durumda bırakmakta ve aile içi sorunlara neden olmakta. Bu bağlamda belediyeler, ulaşım ücretlerinde öğrencilere büyük indirimler yapabilirler. Hatta ilk ve orta dereceli okullarda eğitim gören öğrencileri ulaşım ücretlerinden muaf tutup, ulaşım imkanının bedava olmasını sağlayabilirler.

Cinsel istismar, hırsızlık, insan hakları, bağımlılık başta olmak üzere, toplumda öne çıkan önemli sorunlar çerçevesinde halka açık ücretsiz eğitim programları düzenleyebilirler.

Maddi durumu düşük ailelerin çocuklarına, kendi belediye merkezlerinde veya belediyelerine bağlı birimlerde üretilen giyim, kırtasiye, yiyecek vb yardımları yaparak öğrenciler arasında var olan ekonomik düzeydeki makas farkının kapatılmasına katkı sunabilirler.

Okulların başarılı öğrencilerine, başarıların devamını tesis etmeleri adına ödüllendirip, kendi spor kültür merkezlerinden ücretsiz yararlanmalarına fırsat tanıyabilirler. Ya da bu imkanı, dezavantajlı öğrencilere sunup, dezavantajlı öğrencilerin de sosyalleşmelerini sağlayabilirler.

Yeni nesil teknoloji, yapay zeka, 4. Sanayi Devrimi olan endüstri 4.0, siber güvenlik gibi konularda tasarım, beceri ve sanat atölyeleri kurabilir, öğrencilerin, öğretmenlerin kendi yeteneklerini buralarda keşfetmelerini veya deneyimlerini ilerletmelerini, hatta belki yapacakları icatlarla uluslar arası düzeyde yarışmalara katılmalarına teşvik edebilirler.

Okullar arası sportif faaliyetler, yarışmalar düzenleyebilir ya da okulların sportif alanlarını zenginleştirmeye yönelik okullarda çalışmalar başlatabilir, ya da ekonomik-destek programları sunabilirler.

Her şeyi bir kenara bırakalım. Seçimi kazanan tüm belediye başkanlarının ilk görevi, yetim çocukların ellerinden tutmak, onlara maddi-manevi destek olmalarını sağlamak, onların da hakkını-hukukunu gözetmek olmalıdır. Anne-babaları olmayan bu çocukların da iyi bir eğitim almak temel ve en doğal haklarıdır. Ciddi bütçeleri bulunan belediyelerin, bu çocukların eğitimlerine katkı sunmaları önemlidir.

Kırsal kesimden zor imkanlarla üniversiteyi kazanıp, eğitim hayatına devam etmekte zorlanıp sosyalleşmeye imkan bulamayan üniversite öğrencilerine yönelik ayda bir ücretsiz tiyatro/sinema günleri düzenleyebilirler.

Hazır yerel seçimler gündemdeyken, bugünkü yazım yeni seçilen belediye başkanlarına tüm eğitim camiası adına bir çağrı mahiyetinde olsun.