Dolar (USD)
32.35
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2393.00
BIST 100
10208.65
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

29 Ekim 2020

Yeni sistemi tamamlayacak seçim yasası

TBMM’de bütçe görüşmeleri arefesinde siyasette “2023’ten önce bir seçim olur mu? Seçim yasasında neler değişecek? Dar bölge seçim sistemi mi yoksa daraltılmış bölge seçim sistemi mi gündeme alınacak? Baraj indirilecek mi? İndirilecekse yüzde kaç olacak?” soruları herkesin aklında...

“Darbe anayasası yamalı bohça haline geldi. Türkiye demokrasisinin ilerleyebilmesi için sivil bir anayasayı şart.” söylemini dile getiren siyasilerin sayısı da azımsanmayacak orana ulaştı.

Dar bölge ya da daraltılmış bölge konusunda partilerin daha önce bir çalışması olmuş AK Parti dar bölgeyi gündeme getirmiş daha sonra parti disiplinini koruyabilmek ve yerelin sesinin Meclis koridorlarında güçlü yankılanmasını da sağlamak adına daraltılmış bölge formülü ortaya koyulmuştu.

Bu yolla HDP’nin batı illerinde daha az vekil çıkarması gündeme gelirken doğu illerinde daha kolay vekil çıkarması düşüncesi böyle bir yasal düzenlemenin hayata geçmesinin önündeki çekinceler olarak dile getirilmişti.

Tartışmaların soğuduğu bir zamanda MHP lideri Bahçeli’nin hülle yoluyla milletvekili transferlerine son verilmesi önerisi oldu.

Demokrasinin işleyişinde aksaklığa neden olduğu söylenen hülle, siyasi partilerin üzerinde operasyonlar çekilmesine fırsat verildiği tartışmalarıyla gündem gelmişti.

Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’ne uygun bir Seçim ve Siyasi Partiler Yasası düzenlemesi yapmak isteyen AK Parti’yi hareketlendiren Bahçeli’nin bu teklifi, AK Parti tarafından daha da ileri taşınmış genel bir değişiklik yapılması için MYK’da bir çalışma başlatılmıştı.

Türkiye’nin dar bölge için vakti var ama daraltılmış bölge için adım atılabilir. Zaten çalışmalar da daha çok bu noktaya odaklanmış durumda. Bu yasama döneminde bir düzenleme yapılmasına kesin gözüyle bakılıyor.

İttifaklık sistemiyle kısmi bir daraltılmış bölge uygulansa da ittifaklara katılma refleksinin “ortak düşünce”den ziyade “oy alma korkusu” ile oluşturulması siyasi partilerin siyasi duruşlarını olumsuz etkiliyor.

Bunun en büyük göstergesi milliyetçi bir oy tabanına sahip İYİ Parti’nin HDP ile örtülü anlaşan CHP ile “zorunlu” ortaklık yapması oldu. Aynı durum Saadet Partisi için de geçerli.

Bunu aşabilmek için seçim sistemindeki baraj oranı muhakkak aşağı çekilmeli.

Daraltılmış bölge ve indirilen barajla birlikte ittifak oluşturmanın teşvik edilmesi Türkiye’deki siyasetin daha dürüst ve ilkeli işlemesine katkı sunacaktır.

Parti içi demokrasiyi de artıracak bu girişim siyasi partilerdeki disiplinin korunmasını sağlarken aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’nde Yasama erkindeki çok sesliliği de garanti altına alacaktır.

Bölgesinde yükselen ve her olaya ses çıkan bir Türkiye figüründen rahatsız olan birçok ülke devletimizi içeriden zehirleme fırsatı aramakta.

Türkiye’de, Avrupa ve ABD gibi güçlerle “yakın” iş birliği içine girme arzusunu taşıyan siyasilerin varlığı topyekûn “Millî” bir siyasetin oluşmasının önünde engel olabiliyor.

Erdoğan’ı eleştirenlerin hiçbir konuda alternatif bir politika ortaya koyamaması muhalefetin kendisini geliştiremediğinin bir göstergesi.

Siyasi hırsları olan ama yönetimi alabilecek liyakati olmayan siyasetçilerin ülke içindeki güç dengelerinde avantajlı konuma geçmek için yurtdışından önlerine sunulan fırsatlara sıcak yaklaşması senaryosu tekrar tekrar oynanan bir oyun gibi...

Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi yönetimde “Millî” bir duruşun ortaya koyulmasını garanti ediyor. Meclis’te dürüst siyasetle yürütülen “Yerli” bir duruşun da hâkim olması fikir ayrılıkları olsa bile vatandaşa dayanan siyaset anlayışından uzak kalınmayacağının garantisini olacaktır.

Barajın da 0,5 gibi bir orana çekilmesi siyasi partilerin ittifaklık çatısı altındaki samimiyetlerini garanti altına alacaktır.

Baraj ve daraltılmış bölge reformları Yasama ve Yürütmede istikrar ve dürüstlüğü beraberinde getirecektir.

Yargı’da köklü değişiklikleri de içine alan sivil bir anayasa ile birlikte 2030 yılına varmadan Türkiye’nin sistem konusunu bir daha tartışmamak üzere rafa kaldıracağını düşünüyorum.