Dolar (USD)
32.18
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2499.16
BIST 100
10643.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

28 Ağustos 2021

Yeni Türk savaş metodu

Bu yıl Malazgirt Meydan Muharebesi’nin 950. yılını kutluyoruz. Sultan Alparslan, Bizans karşısında kazandığı zaferle, koca imparatorluk ordusunu bir gün içinde yok edip Anadolu’nun kapılarını sonuna kadar Türklere açmıştı. Daha önce Ahlat’ı garnizon olarak kullanıp oradan Anadolu içlerine akınlar yaparak ganimetle geri dönen Türk akıncıları artık gittikleri yerleri fethederek yerleşmeye başladılar.

Malazgirt, Türk tarihinin en önemli dönüm noktalarından biridir. Türk savaş taktiğinin en iyi uygulandığı meydan muharebelerindendir. Sultan Alparslan’ın Malazgirt Ovası’nda, bugün ismi Sultan Tepesi olan küçük bir tepe üzerinden ordusuna kumanda ederek uyguladığı “Hilal” taktiği sayesinde Bizans ordusu bir gün içinde dağılmış, Selçuklular Bizans ordusunu kılıçtan geçirip tüm ağırlıkları ile teslim almıştı.

Aynı “Hilal” taktiğini Yavuz Sultan Selim de kendisi gibi bir Türk sultanı olan Şah İsmail’e karşı Malazgirt’in az ilerisindeki Çaldıran Ovası’nda uygulamış, Şah İsmail’in fillerle takviyeli ordusu daha kalabalık olduğu halde “Hilal taktiği” karşısında tutunamamış, Osmanlı’nın muharebede tecrübeli cihangir komutanları Şahın ordusunu dağıtmış, Şah İsmail tacını tahtını bırakarak kaçmak zorunda kalmıştı.

***

Batılı ülkeler, Türklerin savaşçı özelliklerini bildikleri için son yüz yılda olabildiği kadar cephede karşı karşıya gelmemeye, Türklerin önüne çıkmamaya çalışmışlardır. Bunun ilk istisnası Kıbrıs’ta yaşanmıştır. Kıbrıs’ın tamamını ilhak etmek isteyen Rumlara karşı 1974’de yapılan Barış Harekâtı ile oradaki soydaşlarımız Rum hegemonyasına girmekten kurtarılmıştır.

Suriye’nin kuzeyine yapılan Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı, Barış Pınarı ve İdlib harekâtları bu bölgedeki YPG, Suriye, Rusya ve ABD güçlerini diskalifiye ederek kesin yenilgiye uğratmıştır. Böylece Cerablus, El Bab, Afrin, İdlib, Resulayn ve Tel Abyad kontrol altına alınmıştır. Suriye’den sonra Türk Silahlı Kuvvetleri’nin desteği ile yapılan üçüncü ve en önemli harekât, Dağlık Karabağ’ın Ermeni işgalinden kurtarılmasıdır.

Böylece Türklerin eski savaşçı kabiliyetlerini hiç mi hiç kaybetmedikleri ortaya çıkmıştır. Türkler, tarihte en savaşçı milletlerden biri olarak kabul edilir. Savaşı bir sanat olarak görmüş ve uygulamışlardır. Bütün savaşlarda Hilal taktiği hiç değişmemiş, çarpışmanın yapıldığı mekâna göre farklı şekilde uygulanmıştır. Malazgirt’ten sonra Anadolu’nun Türkleşmesi 400 yıl sürmüş, 1453’te İstanbul’un fethi ile tamamlanmıştır.

***

Atalarımızın geçmişte meydanlarda uyguladığı Hilal taktiğini günümüzde artık Türk Ordusu gökyüzünde ve insansız olarak uygular hale geldi. “Yeni Türk Savaş Metodu” olarak adlandırılan silahlı insansız hava muharebe araçları artık savaşların sonucu belirlemeye başladı. Dünyadaki neredeyse tüm savaş ve strateji uzmanları da bu konuda hemfikir.

Dünya kamuoyu artık iki ordunun karşı karşıya gelmediği yeni bir savaş türü ile tanıştı. Sürü dron dediğimiz yapay zeka ile çalışan siha orduları artık kurmay aklın planlama ve koordinasyonu ile bir tarafın kazanıp bir tarafın kaybettiği yeni bir Türk savaş metodu olarak dünya harp literatürüne girdi.

SİHA denilen robotik uçak aslında bir bilgisayar. Mesela Bayraktar’ın ürettiği TB2 640 kg. ağırlığında. İçinde birbirleri ile uyumlu çalışan 40 farklı bilgisayar var. Yine Bayraktar’ın Türk Silahlı Kuvvetleri’ni teslim etmeye başladığı Akıncı’nın içinde 100 farklı bilgisayar birbiri ile uyumlu halde çalışıyor. Kendi içindeki uyumun yanı sıra diğer iha ve sihalarla da koordinasyon koruyor.

Tüm bunlar da yetenekli Türk gençlerinin bu millete kazandırdığı, Türkiye’nin önünü açan, dünya milletleri içinde ülkemizi birkaç adım öne çıkaran yeni bir vizyon. Akıncı SİHA’nın kullanılmaya başlaması ile teröre bir çizgi çekip, Türkiye binlerce siha ile göklerin hâkimi haline gelecektir.