Dolar (USD)
32.40
Euro (EUR)
34.77
Gram Altın
2399.72
BIST 100
10208.65
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

11 May 2023

​Yer gök arasında sanatın izini aramak

Şakir Kurtulmuş, şiirlerinin yanı sıra deneme ve günlük yazılarından oluşan güzel eserleriyle de gönül hanelerimizi şenlendirmeye devam ediyor. Bu eserlerden birisi, ilk baskısı 2021 Nisan’ında, ikinci baskısı da Kasım 2022’de Çıra Yayınlarından çıkan deneme türündeki “Yer Gök Arasında Sanatın İzi” adını taşımakta. 96 sahifeden oluşan kitap üç bölümden müteşekkil. İlk bölüm “Okuma Yazmanın Gölgesinde” ismini taşıyor ve bu bölümde dokuz yazı bulunmakta. İkinci bölüm ise “Şiirin Gölgesinde” adını taşıyor ve bu bölümde ise yedi yazı var. Altı yazının bulunduğu üçüncü bölüm ise “Hayatın Gölgesinde” ismini taşıyor.

Kitaptaki tüm metinler samimi bir sohbet havasında yazılmış. Satırlara daldığınızda kitap okuduğunuzu unutuyor ve sanki yazar karşınızdaymışçasına kendinizi koyu bir sohbetin içinde buluyorsunuz. Şakir Kurtulmuş’u yakinen tanıyanlar zaten onun günlük hayatında ve tüm beşeri ilişkilerinde böylesine samimi ve candan olduğunu bilirler.

Kitabın ilk yazısı olan “Yol da Güzel Yolculuk da” başlıklı deneme, bir geçmiş gün muhasebesi, bir zaman yolculuğu gibi. İlkokuldan başlayarak İmam Hatip Lisesi yıllarından yüksek tahsiline kadar geçen süreçte kitap okuma sevdasını, bu yolda karşılaştığı başta Mustafa Özçelik ve Atasoy Müftüoğlu olmak üzere diğer tüm kalem ve kitap dostları yâd edilmiş.

Hoca, “Düş ve Bayram” ve “Coşkusunu Yitirmiş Bayramlar” yazılarında eski bayramlara dair özlemlerini dile getirmiş. Yine “Mektuplu Günlerimizi Özlüyorum” yazısında da geçmişte mektuplaşmanın önemini belirterek bu konuda Cahit Zarifoğlu, Atasoy Müftüoğlu ve Kamil Aydoğan ile ilgili hatıraların anlatmış.

Yazının tevafukuna bakınız ki Mustafa Özçelik hocamız, Şakir Kurtulmuş ile tanışmamıza vesile olan kişidir. Çorum’da Özçelik hocamız için düzenlediğimiz Vefa Gecesi’nde hocamızın talebi üzerine çağırdığımız panelistlerimizden birisi de Şakir Kurtulmuş idi.

Yazar, bu ve diğer yazılarında özellikle nitelikli okumalar üzerinde durarak okurlarına konuya dair ipuçları vermekte. Yazara göre nitelikli okuma kurallarından birisi, bir yazarın ya da şairin bütün kitaplarını birbiri ardına okumaktır. (s.14)

Okumaların düzenli olması, usta yazar ve şairlerin eserlerini birkaç kez okumak (Sezai Karakoç örneği verilmiş) tavsiye edilen bir diğer kural. (s.15)

Bir diğer kural olarak da her okuma sonunda mutlaka birkaç cümleyle de olsa yazı çıkarmak, notlar almak… (s.15)

Yazar ilerleyen sayfalarda şiir yazmaya dair önemli tecrübelerini paylaşmış.

“Talebe Olmak” (s.30) başlıklı yazıda talebe kelimesinin kökeninden başlayarak günümüz öğrenci algısına kısa da olsa bir vurgu yapıldıktan sonra yazarlık atölyelerine dair tecrübeler aktarılmış. Özellikle buraya gelen edebiyatseverlerin bu programları bitirdikten sonra büyük şair veya yazar olacağına dair büyük beklentilere girmemeleri gerektiği hatırlatılmış.

Kurtulmuş, bu atölyelere katılanların iki hususa ağırlık vermeleri gerektiğini vurgulayarak bunlardan ilkinin edebiyat meraklısı olmak, edebiyata gönül vermek, bu derslere başlarken büyük bir heyecan ve coşku duyuyor olam olduğunu ikinci olarak da iyi bir okuyucu olmak gerektiğini özellikle vurgulamış. Yine burada nitelikli okumaktan maksadın farklı boyutta okumalar yapmak, okuma sonunda yazı ortaya koymak olduğunu söylüyor. Ayrıca derslerde kitap değerlendirmeleri yapmanın önemine de değinmiş. (s.32)

Hoca, ilerleyen satırlarda kitap fuarları, kültür günleri, Yeni Devir gazetesinin kültür sayfalarına dair hatıralarını aktarmış.

“Şiirin Gölgesinde” bölümünde ise şair Arif Ay’a dair iki yazı bizi karşılıyor. “Dergilerde Şiir” başlıklı yazıda ise Muhit, Hece ve Yedi İklim dergilerinin şiir sayfaları ile ilgili değerlendirmelerde bulunulmuş.

“Hayatın Gölgesi” bölümünde ise engelliler hakkında yazılmış mükemmel bir yazı bulunmakta. Hayata dair değerlendirmelerin bulunduğu bu bölüm diğer bölümlere nazaran daha duygusal ve insanı düşünmeye sevk eden hassas konuları ihtiva ediyor.

Kitaptan aldığımız birkaç noktalamayla yazımızı sonlandıralım.

“Yazmak, yaklaşan çağrıya doğru yol almaktır. Yer gök arasında süren ince bir yolda.” (s.20)

“Sanatı kitapla, kitabı sanatla sevdirebiliriz.” (s.37)

“Lirizm bir bakıma kalp ile aklın ortak bir noktada buluşmasıdır.” (Arif Ay, s.52)

“Şiir Allah’ın nefesidir. Kimden üflerse ondan çıkar. Ona da şair deriz.” (Kaymakam Emrullah Temizkan, s.63)

“Kaç yaşında olursak olalım annemizin çocuğuyuz.” (M. Ruhi Şirin, s.84)

“Öteye ait izleri bulabildiğimiz yerdir mezarlıklar.(s.92)”

Şakir Kurtulmuş hocamızı bu güzel eser için tebrik ediyorum. Fırsat buldukça inşallah diğer kitaplarını da tanıtmaya çalışacağız.