Dolar (USD)
32.27
Euro (EUR)
34.65
Gram Altın
2404.54
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

23 Ekim 2016

Yerli, Milli ve Global bir 'Yıldız'

Merhum Turgut Özal'ın iktidara gelişiyle bizde uyanış başlamıştı malu00fbmu2026

Bir vakitler sürekli olarak "Vay anasını, bu el oğlu da neler yapıyor!" modundayken bünyemizu2026

Kısa boylu, şişman bir adam çıktı ve bizi dağıttı!..

Cebinde döviz bulundurma suçundan hapislerde sürünme noktasına gelen vatandaş, bir anda özgürlüğe kavuştu.

"Çikita muz" işin magazin tarafındaydı, esasında yapılan "kalıpları" yıkmaktı, statükoyu dağıtıp yeni ufuklara açılmak.

Özal'ın sunduğu ilaçların elbette yan etkileri oldu, kimi vakit baş ağrısına, çoğu vakit af edersiniz "turist diyaresi"ne uğradık, amma velakin bu ilaçlar alınmasaydı memleket elden gidecekti.

Nasıl gitmesin; bu koca dünyada 3 milyar dolarlık ihracatla ne kadar yaşayabilirsin, Özal 3'ü 20 yaptı o bile yetmedi, 20'yi Erdoğan'la 120 yaptık, ııııh!..

Ya büyüyeceksin ya da biteceksin arkadaş, pedalı çevirmedim mi küt, yanlamasına gidersin, trafikte "kask" takmadan seyreden "Kahraman Türk" olarak da, beyin kanamasından gidersin, Allah muhafaza!

NE KADAR ÜRETİM O KADAR GÜÇ!

Ne kadar üretiyorsan o kadar güçlüsün.

Merhum Ziya Paşa'nın kulakları çınlasın; "iştir ayinesi kişinin" makamında.

Bize marka lazım, üretim lazım, helalinden bol kazanç, Türkiye büyüyecek, büyümek lafla olmaz, sabahtan akşama ağlasan bir file dolmaz.

Kafiyeyi bırak, vaziyete bak.

GELELİM "YILDIZ"IMIZ ÜLKER'E

Otuz yıldır, sadece gazetecilik yapan, ülkesinin çıkarlarını önceleyerek gazetecilik yapan ya da hadi biraz da tevazu sosu dökelim, "yapmaya çalışan" bir kardeşiniz olarak, bu yazı dizisine vesile olan Ülker-Yıldız ailesini yakından takip etmeye çalıştığımı söyleyebilirim.

Uzakmış gibi görünüp yakından takip edenlerdenim.

Baş sıkıştığında devreye girip, baş rahatken kenardan izleyenlerdenim.

Merhum Sabri Ülker'in devr-i yönetiminde ne acı günler yaşamıştık, o karanlık ve de sütü bozuk 28 Şubat günlerinde hedef alınan müesseselerimiz arasında Ülker de vardı.

O vakit de mevzular "tamamen duygusal"dı; militer holding "kantinlere" de giren Ülker grubuna kom "bassan" tarifesi uygulamış, ocağına incir ağacı dikmeye karar vermişti.

Biz de o vakitler bir savunmuştuk ki milli ve yerli ticarethanemiz Ülker'i, o kadar olurdu ve tabii bunu yanımıza bırakmazlardı.

Bırakmadılar "netekim", ayrıntısı bizde kalsın!

MAÇ VESİLE OLDU, 'VER İLİNİ MANCHESTER' DEDİK AMA!

Kanser olmak istiyorsan;

Bir sigaraya başla bir de Kanarya'ya!

Memleketin nice işi düzeldi de, şu Fener'in işleri bir türlü düzelemedi.

Acayip bir kulüp; bir dargın bir barışık, bütün işler karışık!..

Kıymetli meslektaşım Mustafa Kaya arayıp da, "Bir Manchester seyahati yapacağız, Fener'in maçı var malu00fbm, Ülker-Yıldız grubunun fabrikasını ziyaret edeceğiz ve maça gideceğiz" deyinceu2026

Ver elini Manchester!..

Yaşlandırdın beni be Old Trafford, yenir de o kadar yenmez ki!

MÜTHİŞ BİR İLETİŞİM EKİBİ

Ülker'in çikolata, şekerleme, bisküvi vs, ürünleri hakkındaki görüşlerinizi merak ederim, yani her damağın zevki başka, o konularda uzman sayılmam, boğaz işleri ihtiyaç olduğu kadar yemek için ölenlerden değil de, ölmemek için yiyenlerden yani.

Bu gıda işlerinden fazla anlamıyorum da, "iletişim" işlerinden ziyadesiyle kafayı yemiş vaziyette, "alçak", "yüksek" ne kadar lisans varsa yapmış, yine de huzura erememiş bir bünyem var.

Böyle olunca da, her partinin, her pırtının, her işletmenin, her sivil toplum örgütünün "iletişim stratejisi"ni incelemeye gayret ediyorum.

Yıldız- Ülker Grubu'nu da özellikle "geleneksel kalıpları" aştığı günlerden bu yana, bu açıdan da takip etmeye çalışıyorum.

Seyahat vesilesiyle ilk defa bu kadar yakından izleme imkanım oldu yau2026

Uzaktan gördüğümle yakından izlediğim arasında fark yokmuş.

Ülker'in iletişim stratejisi son derece sağlam, son derece esnek, aktif, dinamik.

Orada tanıdıklarım var; eğer bu işe hevesliyseniz sizi tavsiye edebilirim ama çok çok iyi değilseniz ve çok çok iyi yetişmemişsiniz benim aracı olmam bile işe yaramaz bilesiniz, öylesine aşmış bir ekip, baş döndürücü.

ARABİSTAN'DA SOKAKTA DONDURMA YEMEK!..

Ne ürettiğiniz kadar nasıl sunduğunuz da önemli, muhafazakarların genelde "satışı" yoktur onun için bol bol birbirlerini satarlar!

Efendim, lafımızı ilgili yerlere gönderdikten sonra..

Şöyle devam edelim:

Ürüne yükleneceksin, marka bilinirliği klasik laf, bir de işin detaylarına gireceksin.

Yıldız- Ülker bunu yaptı, yapıyoru2026

Nasıl mı?

Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Murat Ülker'i Manchester'de dinlediku2026

Dedi ki;

"Arabistan'da sokakta dondurma yemek ayıptır. Çin'de umuma açık yerlerde şekerli şey yenmez!"

Niçin dedi bunları.

Şunun için:

"Faaliyet gösterdiğiniz ülkeleri, o ülkelerin kültürlerini, damak tatlarını bilmek gerek. Ona göre üretmek gerek. Türkiye'de bir mal üretiyoruz, buranın ağız tadına uygun ama Amerika'da bunun şekeri eksik diyorlar, Çinliler de tam tersi, çok şekerli diyorlar, daha tuzlu olsun istiyorlar.

Kültürel farklılıkları bilmezsen olmaz."

Pekiu2026

O vakitu2026

Ne demek oluyor bu?

Yani nasıl olacak, hem küresel olacak hem de yerele hitap edeceksin?

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Murat Ülker'in formülü şu cümlede:

"Aynı anda hem Global hem lokal oluyoruz!"

Yarın buradan devam edelim mi?

Öyle "Bisküvi, çikolata işleri" deyip de, kulak ardı etmeyin.

Bu yazı dizimizi okuyan, hayatının bundan sonrasına ilişkin planlamalarında faydalanır Allah'ın izniyle.

Bizi okumaya devam edin derim

MURAT ÜLKER KİMDİR?

1959 yılında doğan Murat Ülker, üniversite eğitimini Boğaziçi Üniversitesi İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü'nde yaptı.

1982 yılında iş hayatına başlayan Murat Ülker, yurtdışında American Institute of Baking (AIB) ve Zentralfachschule der Deutschen Süu00dfwarenwirtschaft (ZDS) gibi okullarda sektörle ilgili eğitim çalışmalarına katıldı. ABD'de Continental Baking şirketinde staj yaptı. Bisküvi, çikolata ve gıda sektörüyle ilgili olarak, ABD ve Avrupa'da, üç yıl boyunca yaklaşık 60 fabrika ve tesiste incelemelerde bulundu. Ayrıca çeşitli International Executive Services Corps (IESC) projelerinde görev aldı.

Murat Ülker, gruptaki görevine 1984 yılında Kontrol Koordinatörü olarak başladı. İlerleyen yıllarda İşletmelerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı ve ardından Genel Müdürlük görevlerini üstlendi. İcra Komitesi Üyeliği ve grubun çeşitli şirketlerinde Yönetim Kurulu Üyeliği yapan Murat Ülker, bu süreçte, "Dikey Entegrasyon" modeline bağlı olarak birçok yeni yatırımı yönetti.

2000 yılında Holding İcra Kurulu Başkanlığı görevini üstlenen Murat Ülker, 2008 yılından bu yana çalışmalarını Yönetim Kurulu Başkanı olarak sürdürüyor.

Ailesiyle seyahat etmekten hoşlanan ve yelken sporu yapan Murat Ülker'in ilgi alanları arasında hat sanatı ve modern resim de bulunuyor.

Evli ve üç çocuk babası olan Murat Ülker, İngilizce ve Almanca biliyor.

twitter.com/MU_ULKER

Yarın:

YILDIZ-ÜLKER, 'ÖNÜMÜZDEKİ SENE NE KADAR ELEMAN ALACAK?'DAN TUT, NEREYE KADAR GİDERSE ORAYA KADAR YAZACAĞIM KISMET İSEu2026