Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Yeşille Bütünleşelim

Şehir hayatının kargaşasından, trafik karmaşasından, beton yığınlarından kaçarak fırsat bulduğumuzda yeşile koşalım, yeşille bütünleşelim.

Yeşile, ormanın doğal güzelliğine, akarsulara, çayır-çimene kavuşmayı arzu duymalıyız. Çünkü şehirdeki hayat biyolojimize ve temel elektrik sistemimize ters bir ortamdır. Beton ve cam bizim doğal çevremiz değildir. Ciğerlerimiz egzoz solumak için yaratılmamıştır. Asfalta uzanıp gökyüzünü seyredemeyiz.

Bu yüzden hepimizin yeşille bir olmaya ihtiyacı vardır. Şehir içindeki çimenliklere veya binalar arasındaki küçük park alanlarına uzanamayız. Bunlar gereklidir ama kesinlikle yeterli değildir. Baktığımız ve bastığımız her yerde yeşillikler fışkırmalıdır. Ağaçlar, tarlalar veya sazlıklarla çevrili nehir kıyıları. Böyle yerlere gitmeliyiz.

Yeşilin üzerimizdeki olumlu tesirleri çoktur:

u00b7 Fiziksel gerginliğimizi ve stresimizi giderir, kendimizi yatışmış ve sakinleşmiş hissederiz.

u00b7 Solunum hızımız genellikle yavaşlar, nefes alışımız derinleşir.

u00b7 Telaşımız azalır.

u00b7 Toprağa, tabiata olan bağlılığımız artar.

u00b7 Gözlerimizin mutlulukla dolduğunu hissederiz. Görüşümüzün netleştiği dikkatimizi çeker.

u00b7 En güzeli de içimizin huzurla dolduğunu fark ederiz.

En azından haftada bir defa tabiata gidelim. Binalardan ve egzoz dumanlarından uzak duralım. Şehrin gürültüsü ve kirli havası duyulmasın. Derin rahatlamasının ve duygusal süku00fbnetin tadını çıkaralım. Tenimizde temiz havayı hissedelim. Bol oksijeni içimize çekelim. Çayırın ve yeşilin o mis gibi kokusunu duyalım.

Bu mekanlarda renkleri daha parlak ve çeşitli tonlarıyla görürüz. Geçenlerde gittiğim Kastamonu'da ormana ve yeşile bakınca o kadar çok değişik yeşilin tonunu görünce şaşırmış ve bir arada olduğumuz dostlarıma hayranlığımı ifade etmiştim.

Tabiatın bağrında yediklerimiz de daha bir lezzetli gelir, gıdaların mis gibi kokusunu hissederek yeriz.

Bu harika mekanlarda telefonlarımızı da kapatalım. Dikkatimiz dağılmasın. Tamamen doğanın güzelliklerine konsantre olalım, yoğunlaşalım. Muhteşem manzaralara gözümüzü dikelim ve tefekkür edelim. Böylelikle yoğun meşguliyetimizden hiç olmazsa birkaç saatimizi kendimize ayıralım.