Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

25 Ekim 2022

Yıldırım Belediyesi

Coğrafi alan üzerinde yaşayan toplulukların ekonomik, sosyal, kültürel ve refaha ilişkin yerel hizmetlerini sürdüren yerel yönetimler mahalle, köy, kasaba ve şehir olarak anayasal kuruluşlarımızdır. Yerel yönetimler, kendimize elverişli alanlarda ortak çıkarlarımızı korumak ve ihtiyaçlarımızı gidermek için ortak yaşamamıza katkı sağlarken gerekli alt yapı çalışmalarının yanı sıra yörenin diğer çalışmalarında aktif olurlar.

Bu yönetimler halka en yakın birimler olmaları ve halkın ihtiyaçlarını yerinde tespit etmeleri sebebiyle hizmet üretiminde önemli yere sahiptirler. Yerel yönetimlerin varoluş nedenlerinden biri olan hukuki yaklaşımın temelinde demokrasi inancı yatar ki, bu nedenle yerel yönetimler demokrasinin temel kurumlarından kabul edilmiştir.

Ülkemizde yerel yönetimlerin kültür ve sanata verdikleri önem son yirmi yılda artmıştır. Kültürel etkinliklerin ivme kazandığı bu dönemde kültürel etkinlikler uluslararası boyut kazandığından bugün yerel yönetimlerin halka sunduğu temel hizmetler arasındaki yerini sağlamlaştırmıştır. Yerel yönetimlerin kültür-sanat alanında ilerlemelerine “marifet iltifata tabiidir” derkenbütçe bakımından zorlandıklarını da söylemeliyiz.

Zaman zaman belediyelerimizden gönderilen yayınları ve kültür alanında yaptıkları hizmetleri gördükçe sevincimiz katlanıyor. Bunun son örneğini geçtiğimiz hafta yaşadım. Bursa Yıldırım Belediyesi’nin ulaştırdığı yayınlardan söz etmek istiyorum. Türkiye Yazarlar Birliği ile birlikte “60 Yıl Sonra Bursa’da Tanpınar Zamanı” bilgi şölenindeki bildiriler kitap haline getirilmiş. Birbirinden kıymetli ilim adamlarının kaleme aldığı bildirilerle bildiğimiz Ahmet Hamdi Tanpınar’ın bilmediğimiz yönlerini de okumuş oluyoruz.

Belediyenin göndermiş olduğu diğer kitaplar arasında Mehmet Akif ile ilgili mevzularda söz sahibi isimler arasında sayılan M. Ertuğrul Düzdağ’ın kaleme aldığı “İstiklâl Şâiri Mehmed Âkif” kitabında yeni şeyler bulunmamakta ama kitaplığımızda arşiv görevi görecek nitelikte. önemli. Üstadın şiirlerini güzel okuyan dostumuz Metin Önal Mengüşoğlu’nun çalışması “Bütün Yönleriyle Necip Fazıl Portresi”kitabı ile “Bursa Çarşısında Kervan Eğledim”dikkat çekiyor. Editörlüğünü Doç. Dr. Enes Bayraklı’nın yaptığı “Siyaset Akademisi”nde farklı isimlerden oluşan akademik kadronun değişik mevzularda kaleme aldıkları yazılara yer verilmiş. Dostumuz, Nasreddin Hoca ve Yunus Emre hakkında araştırmalarıyla maruf Mustafa Özçelik’in “Bursa’nın Yûnus’u Âşık Yûnus”kitapları masamızın üzerinde.

Belediyelerin görevi mi, kitap basmalı mı? İnancım o ki, belediyelerin kültürel etkinliklere daha çok yer vermesi lazım, kültür dünyamıza katkılarının çoğalması gerektiğini düşünenlerdenim.

Netice-i kelam; bir konuya yeri gelmişken parmak basmak istiyorum. Bazı kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının kıymetli eserleri yayınladıklarını biliyorum. Bazı dostlarımız daha önce görev yaptığımı bildikleri kurumun yayınlarını temin için aradıklarında “Bana da göndermiyorlar” cevabımla üzülüyorlar. Eserlerden yararlanacak olan gazeteci, yazar ve akademisyenler bu konudan mustaripler. Kurumların amirleri maalesef kitapları depolarında saklayıp bekletiyorlar. Buradan isimlerini vermeden o kurum ve kuruluşların (isimleri mahfuzdur) yönetim kademesinde bulunanlara çağrımızdır: Basımını çok büyük zahmet ve emekle gerçekleştirdiğiniz yayınlarınızı lütfen ilgilisine talep etmeksizin ulaştırma gayretinde olunuz ve’s-selam.