Dolar (USD)
32.24
Euro (EUR)
34.83
Gram Altın
2522.35
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

14 Ocak 2015

Yollar yürümekle aşınmaz

Başlıktaki bu söz, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e aittir. Sayın Demirel bu sözü 8 Kasım 1968'de Adalet Partisi Ankara il Kongresinde, sık sık düzenlenen gösteri yürüyüşlerinden şikayetçi olan bir delegenin bunlara "mani" olunmasını istemesi üzerine söylemiştir.

Geçtiğimiz pazar Paris'te düzenlenen teröre karşı yürüyüş, aklıma "Yollar yürümekle aşınmaz" sözünü getirdi. Hani Fransa'da teröre karşı yapılan yürüyüşü küçümsüyor değilim. Elbette, milyonların terör saldırılarına karşı çıkmak için, Paris'in meydanında bir araya gelmesi çok önemlidir. Elbette, elli ülke liderinin terör karşıtı bir yürüyüşte buluşmaları çok önemlidir. Bunun sembolik olarak büyük anlamı vardır.

Dostlarım, ben bu yapılanlar sadece sembolde kalır diye kaygılanıyorum. Halbuki liderler, Paris'teki yürüyüşte gösterdikleri samimiyeti icraatlarına yansıtsalar, dünya üzerinde terör yarı yarıya düşer. Tabi liderlerin bunu yapabilmesi için, benim terörist iyi, senin terörist kötü anlayışından vaz geçmeleri lazımdır. Ne niyetle yapılırsa yapılsın, terörizmin hoş görülecek hiçbir yanı yoktur.

Evet, yollar yürümekle aşınmayacağı gibi, terörde liderlerin omuz omuza vermesiyle çözülmüyor. Terörün bitirilebilmesi için, ülkeler arasında sıkı bir istihbarat çalışması yapılması gerekiyor. Terörün bitirilebilmesi için maddi manevi kaynaklarının kurutulması gerekiyor. Terörün bitirilebilmesi için silah lobilerinin insafa gelmesi gerekiyor vesayre vesayre...

Değerli Dostlar, terörü bitirecek bir diğer davranışta empatidir. Mesela, kendi vatandaşının kılına zarar geldiğinde dünyayı ayağa kaldıran İsrail biraz empati yapsaydı, Filistinlilerin üzerine böyle rahat bir şekilde bombaları yağdırabilir miydi? Bu soruyu teröre destek veren ülkeler içinde sorabiliriz. Bu soruyu terör faaliyetinde bulunan teröristler içinde sorabiliriz.

Yazıyı özetlemek gerekirse, öyle yada böyle tüm dünyanın etkilendiği terörden kurtulmak için, her ülkenin ve her bireyin taşın altına elini koyması gerekiyor. Bu konuda güçbirliği yapılmadığında, ha yürünmüş, ha yürünmemiş hiçbir şey değişmez. Dedim ya, yürümekle yollar aşınmayacağı gibi, omuz omuza vermekle terörde çözülmüyor.

 
TDV kurban