Dolar (USD)
32.38
Euro (EUR)
34.76
Gram Altın
2393.96
BIST 100
10235.76
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Yüksek şeker beynimize zararlı

Aşırı şeker tüketimi, yanlış beslenme ve yetersiz fiziksel aktiviteye bağlı olarak gelişen obezite ve diyabet günümüzde insanlığı tehdit eden büyük bir problem durumundadır.

Tip 2 şeker hastalığı ile obezite arasında yakın ilgi vardır. İnsanların her geçen gün daha da hareketsizleşen bir hayat sürmesi ve işlenmiş gıdaların daha çok tüketilmesi, artan diyabet vakalarının artmasının temel sebebidir.

Stres altındaki insanlar aşırı miktarda şeker kullanırlar; bu da kilo fazlalığına, obeziteye ve diyabete sebep olur.

2000’li yılların başında yetişkin nüfusta şeker hastalığı oranı % 5-6 iken şimdilerde % 20’ye çıkmış durumdadır. Yani her 5 yetişkinden birinde diyabet tip 2 rahatsızlığı mevcuttur. Üstelik bugünlerde doğan her iki çocuktan birinin, bu gidişle 40 yaşlarına geldiklerinde şeker hastalığına yakalanacakları tahmin edilmektedir.

Son araştırmalar, fazla şeker tüketiminin zihinsel çöküşe sebep olduğunu göstermektedir. Yine şekerin kandaki son 2-3 aylık ortalamasını gösteren HbA1C sonuçları ile demans riski arasında ilişki vardır. Kandaki şeker seviyesi yükseldikçe zihinsel çöküş hızlanmaktadır. Bu yüzden bilim insanları diyabet hastalarının başka rahatsızlıklar yanında, karşı karşıya kaldıkları demans tehlikesine karşı dikkatli olması konusunda uyarmaktadırlar.

Araştırmacılar, “Demans hastalığının şu anda uygulanacak tedavisi yok. Ancak demans için risk faktörü olan diyabet hastalığı erken kontrol altına alınarak zihinsel çöküşün önüne geçilebilir. Demans hastalığının risk faktörlerinin önlenmesi ile vakaların yaklaşık dörtte biri engellenebilir.” demektedirler.

Diyabet ve kandaki yüksek şeker oranı demans riskini artırmaktadır. Sağlıklı kişiler ve diyabet hastaları zihin sağlığını korumak için özen göstermek zorundadırlar. Bunun için glisemik endeksi (kandaki şekeri yükseltme hızı) yüksek gıdalardan kaçınmak gerekmektedir. Yani beyaz şeker ve ürünleri, beyaz ekmek, pizza ve hamur işleri, pastane ürünleri, şeker veya suni tatlandırıcı içeren (light) içecekler, alkol benzeri besinlerden uzak durulmalıdır. Bunların yerine taze mevsim meyveleri ve az miktarda kuru meyve tüketilmelidir.