Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

11 Ağustos 2020

Yunanistan-Mısır Anlaşması Geçersizdir

Son zamanlarda Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de ilerlemesi Yunanistan’ı ciddi bir biçimde telaşlandırdı.

Türkiye ilan etmiş olduğu NAVTEX ile deniz yetki alanlarını bir kez daha yinelerken Yunanistan geçersiz bir NAVTEX ilanında bulunsa da Türkiye’ninki kadar etkili olamamıştı.

Türkiye’nin NAVTEX ilanı ve Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi ile inceleme yapmasının haklı olduğunu savunan uzmanlar Yunanistan tepkisinin hukuken yanlış olduğunu öne sürüyor.

Çünkü Yunanistan bölgede kendi ülkesine ait herhangi bir Münhasır Ekonomik Bölge ilanına sahip değildir.

Dolayısıyla Yunanistan’ın yayınlamış olduğu NAVTEX’in hukuki dayanağı bulunmadığı herkes tarafından dile getiriliyor.

Kaybeden taraf mısır

Yunanistan Mısır Anlaşması da aynı şekilde çelişen bir anlaşma olarak karşımıza çıkmaktadır.

Geçtiğimiz zamanlarda Türkiye ile Libya arasında imzalanan Deniz Yetki Alanlarını Sınırlandırmasına Dair Mutabakat Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de çok önemli kazanımlar elde etmesini sağlarken bölgede söz hakkı almak isteyen diğer ülkeleri de harekete geçirmişti.

Özellikle Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi bu anlaşmadan sonra başka yollar ararken diğer ülkeler ile diplomasi trafiği başlamıştı.

Türkiye ile Libya arasında yapılan deniz yetkileri anlaşması ile EastMed projesinin tehlikeye girdiğini fark eden Yunanistan, son olarak Mısır ile masaya oturdu.

Yunanistan’ı bu anlaşma ile bir şey yapma umudu sararken Mısır da bu anlaşma ile kaybeden taraf olduğunu imzası ile yinelemiş oldu.

Uzmanlara göre Yunanistan’ın ilan etmiş olduğu NAVTEX gibi Yunanistan’ın Mısır ile yaptığı anlaşma da aynı şekilde geçersizdir. Çünkü bu anlaşma hem Birleşmiş Milletler hem de çevre ve komşu ülkeler nezdinde tanınan bir anlaşma olmadığı ortaya konuluyor.

Türkiye izin vermeyecektir

Doğu Akdeniz’de ulusal menfaatlerinden geri adım atmayan Türkiye Yunanistan’ın yaptıklarını yakından takip ediyor.

Yunanistan’ın yapmak istedikleri herkes tarafından bilinirken Yunan tarafı kendisinden çok daha uzak bir alanda bulunan ve Türkiye’ye yakın olan Meis adasının kıta sahanlığını iddia ederek yaklaşık 50 bin kilometrekarelik alanın planını yapmakta olduğu belirtiliyor.

Ancak Türkiye geçmişte olduğu gibi günümüzde de ulusal menfaatlerinden ödün vermeyeceğini her defasında dile getiriyor.