Dolar (USD)
32.40
Euro (EUR)
34.75
Gram Altın
2400.45
BIST 100
10208.65
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

01 Nisan 2024

​Yurtta sulh

Halk iradesinin göstergesi olan seçimler 2024 yılına damgasını vurdu. Bu yıl içinde 50’den fazla ülkede yapılan/yapılacak seçimlerde iktidarların gücü ve demokrasi sınanıyor. Rusya seçimlerini kolaylıkla kazanan Putin’in iktidarını sarsmak için terör devreye sokulurken, ABD başkanlık seçimleri için propaganda çalışmaları şimdiden başladı. Trump, halkın kendisine oy vermesi için ABD bayraklı incil satışı yaparken, 31 Mart’ı Transseksüeller Görünürlük Günü ilan eden Biden ise sapkınların da desteğini alarak iktidarını sürdürme peşinde. Trump, İsa Mesih’in diriliş günü olarak kabul edilen 31 Mart’ı kirli siyasi emellerine alet eden Biden’den Katolik ve Hristiyanlardan özür dilemesini istedi.

Türkiye yerel seçimleri gücün ve paranın akış yönüyle ilgili bir gösterge. AK Parti tarihinin en büyük oy kaybını yaşadığı seçimlerde DEM’li CHP’nin çıkışı bir hayli dikkat çekici. Dün sabah oyumuzu kullandıktan sonra rutin olan sayfalarımızı doldurmak için Gazeteye gitme mecburiyetimiz var. Altunizade metrobüs durağına indiğimizde bir süprizle karşılaşıyoruz. Metrobüs’ün ön ışıklı tabelasında, Beylikdüzü yanıyor. Bir dakika sonrası “Yurtta Sulh, Cihanda Sulh” ibaresi bir dakika arayla yanıp sönüyor. Seçim günü Ekrem başkanın bir süprizi olsa gerek. 15 Temmuz’da beceremedikleri Erdoğan’ı indirme planını seçim yoluyla sürdüreceklerinin işaretini çakıyor. Biraz bekledik bütün metrobüsler aynı mı diye, ama her 10 metrobüsten birinde kesinlikle Yurtta Sulh süpliminal mesajı veriliyor. Yani 15 Temmuz’u yapanlar hala Tayyip Erdoğan’ın yakasını bırakmış değiller.

Her ne kadar malum seçimlerde yerel yöneticiler seçilse de Türkiye’nin önümüzdeki süreçte batı ile mi hareket edeceği veya kendi çıkarları doğrultusunda bağımsız politikalarla dünya siyasetine mi yön vereceğinin seçimini yapıyor. Irak ve Suriye’ye bir operasyona hazırlanan, Gazze’deki İsrail vahşetine tüm gücüyle karşı durmaya çalışan, Kıbrıs-Gazze arasında kurulacak deniz yolu köprüsüyle Rumlar’ın meşru aktör haline getirilmesini dikkatle takip eden, Somali ile yapılan anlaşma sebebiyle cezalandırılmak istenen bir ülkede iktidarların elini ayağını bağlamak için toplumsal muhalefeti yerel yönetimler eliyle alabildiğine güçlendirmek malumunuz olduğu üzere bir ABD politikası. Biraz daha ileri giderek şunu da söyleyelim. İngiliz Büyükelçisi ile balıkçı lokantasında buluştuktan sonra, İngiliz, ABD, İsrail’e sürekli mesajlar gönderen İmamoğlu hala kullanışlı bir aparat. Malum plana göre İmamoğlu’na seçim kazandırılarak 2028 yılının en güçlü cumhurbaşkanı adaya yapılması. İmamoğlu fa sol verirse, ABD ve İngiltere’de Liderlik okullarında yetiştirdikleri diğer aparatları sahaya sürecekler. Onların toplum tarafından tanınması, kabullenilmesinin zaman alacağı için Amerika ve İngiltere’den geçtiğimiz ay Türkiye’ye gelen 80 bin seçim spekülatörü toplumu etkilemek için yoğun çalıştı. Seçim sonuçlarına göre oldukça da başarılı oldukları gözlemleniyor.

Seçimlerin ilk saatlerinde ilk gürültü Ağrı’dan geldi. Sırrı Sakık’ın taşımalı seçmen yaygaraları seçimlere şaibe bulaştırmanın ötesinde bir şey değil. Bu ülkede 18 yaşını doldurmuş herkes kısıtlı değilse özgürce oy kullanıyor. Sırrı beye göre, bölgede görev yapan Asker ve polisler oy kullanmasın. Efendim bir evde bilmem ne kadar seçmen yazılmış. Kışlada, karakolda askerlerin postaları o bölgede güvenilir bir ev adresine gelir. Eğer güvenlik personelinin ayrı ayrı oturmasında sakınca varsa, kışla, koğuş veya karakollarında kalırlar ama ev adresi olarak tek ev verilir. Aparat Sakık, eğer asker ve polis oy kullanmasın diyorsa. Bu ne perhiz ne lahana turşusu, nasıl bir özgürlük anlayışı, sen devlete ihanet edeceksin ve oy hakkın olacak. Devlet ve millet için canını ortaya koyanların oy hakkı olmayacak. Bir de o askerlerin hepsinin hangi partiye oy vereceğini nereden biliyorsun. DEM ile CHP’nin ittifakında, DEM’in güçlü olduğu Doğudaki seçim bölgelerinde CHP, DEM adaylarını destekledi. Batıda ise DEM CHP’yi. Milliyetçi veya teröre mesafeli seçmenin gözünü boyamak için ise, göstermelik adaylar çıkardılar.

Yapılan bütün ince ayara rağmen Türk milleti ferasetini ortaya koyarak belediyeleri yönetecek kadroları seçti. Artık ekonomiye odaklanma vakti. Irak’ta, Suriye’de, Akdeniz’de, Karadeniz’de Türkiye’nin haklarının emperyalistlere kaptırmamak için mücadele vakti. Gazze’de İsrail soykırımını durdurmak için vicdan sahibi insanlarla hareket, soykırımcı İsrail yöneticilerinin yaptıklarını yanına bırakmama vakti. Birilerinin hesaplarına rağmen milli irade sandığa yine damgasını vurdu. Türkiye’nin dış güdümlü yurtta sulh ekibine teslim edilme oyununda bu seçimlerin bir sonuç mu yoksa yeni bir başlangıç mı olduğunu göreceğiz. 2028 öncesi gündemimizi erken seçim mi yoksa, öncelikli sorunlar mı meşgul edecek göreceğiz. Vesselam. Seçim sonuçları milletimize hayırlı olsun….