Dolar (USD)
32.38
Euro (EUR)
34.74
Gram Altın
2406.71
BIST 100
10093.79
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Yusuf Nab\u00ee Üsküdar'da yad ediliyor

Serdar Üstündağ, Divan edebiyatımızın önemli isimlerinden Yusuf Nabu00ee'nin hayatını, fikirlerini ve şiirlerini Üsküdar Bağlarbaşı'nda anlatacak. Toplantıdan sonra bütün dinleyicilere kitap armağan edilecek.

Osman Esgice (Sanatalemi.net)

Divan edebiyatımızın önemli isimlerinden Yusuf Nabu00ee'nin hayatını, fikirlerini ve şiirlerini yazar Serdar Üstündağ anlatacak. Üsküdar Belediyesi tarafından düzenlenen ve edebiyatçı yazar Mehmet Nuri Yardım tarafından hazırlanan "Üsküdar'ın Ebedu00ee Sakinleri" programı devam ediyor. Toplantı, Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'nde 23 Mayıs Cumartesi günü saat 18.30'da başlayacak. Yazar Serdar Üstündağ, konuşmasının ardından dinleyicilerin sorularına cevap verecek. Toplantıyla ilgili olarak ayrıntılı bilgi almak isteyenlerin 0 216 310 74 74 numaralı telefonu aramaları veya www.uskudar.bel.tr sitesini ziyaret etmeleri gerekiyor. Program, Selami Ali Mahallesi, Gazi Caddesi, No.22 Bağlarbaşı Üsküdar adresinde gerçekleşecek.
Toplantıdan sonra bütün dinleyicilere kitap armağan edilecek.

HAYRİYE'SİYLE TANINDI

Urfalı şair Yusuf Nabu00ee, 1641 senesinde, Urfa'da doğan Yusuf Nabu00ee yoksulluk içinde yaşayarak büyüdü, 24 yaşındayken İstanbul'a geldi. Burada eğitimine devam etti, şiirleri ile tanınmaya başladı. Daha sonra Halep'e gitti. İstanbul'da geçirdiği dönemde birçok önemli isimle arkadaşlıkları oldu, sarayla da bazı münasebetler kurdu. Bunun da etkisiyle, Halep'te geçirdiği 25 senede devletin sağladığı imkanlarla rahat bir hayat sürdü. Eserlerinin çoğunu Halep'te geçirdiği bu yıllarda kaleme aldı. Daha sonra arasının da iyi olduğu Halep Valisi Baltacı Mehmet Paşa, sadrazam olunca Nabu00ee'yi yanına aldı. Bu dönemlerde Nabu00ee Darphane Eminliği, Başmukabelecilik gibi görevlerde bulundu. Nabu00ee şairliğinin yanı sıra çok güzel bir sese sahipti ve mu00fbsıku00ee konusunda da fazlasıyla başarılıydı. "Seyid Nuh" ismiyle bazı besteleri olduğu biliniyor. Nabu00ee, İstanbul'da 1712 yılında vefat etti. Kabri Karacaahmed Mezarlığı'nda Miskinler Tekkesi'ne giden yolun sol kenarında olup, 2. Mahmud ve 2. Abdülhamid tarafından tamir ettirildi. Nüktedan bir şahsiyete sahip olduğu belirtilen Nabu00ee, Osmanlı'nın duraklama devrinde yaşamış bir şairdi. İdare sistemindeki ve toplumdaki aksaklıkları görünce didaktik şiirler yazdı. Eserlerinde devleti, toplumu ve sosyal hayatı olumlu bir şekilde tenkit etti. Ona göre şiir hayatın, karşılaşılan meselelerin ve günlük hayatın içinde olmalı, hayattan, insandan ve insanu00ee konulardan uzaklaştırmamalıdır. Bundan dolayı şiirleri hayat ile alakalıdır. Çözüm üreten, yer yer nasihatte bulunan bir şairdir. Eserleri yalın ve süssüzdür, herkes tarafından rahatlıkla anlaşılmaktadır.