Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

21 May 2023

​Yusuf'un (a.s) ibretli hayatı-4

ZÜLEYHÂ, kendisinden kaçmakta olan Yusuf Aleyhisselamı yakalamak için gömleğini arkadan çekip yırttı ve ikisi de odadan dışarı fırladı. Kapının önünde ise Züleyhâ’nın kocası Azîz ve bir erkek akrabası duruyordu. Azîz, gördüklerine inanamadı ve şaşkın bir şekilde:

- Neler oluyor yahu, dedi. Züleyhâ hemen pişkin pişkin ileri atıldı:

- Hanımına kötülük etmek isteyenin cezası; hapse atılmak veya acıklı bir işkenceden geçirilmekten başka ne olabilir, dedi. Bunun üzerine Azîz:

- Benim hanımıma kötülük etmek isteyen kim, dedi. Züleyhâ, Yusuf Aleyhisselamı işaret ederek dedi ki:

- Bu delikanlı benimle olmak istedi.

Bunun üzerine Azîz, Yusuf Aleyhisselama döndü ve:

- Delikanlı! Sana yaptığım bunca iyilik ve ihsanın karşılığı bu mu, beni hayal kırıklığına uğrattın ve çok üzdün, dedi. Züleyhâ’nın bu feci iftirası karşısında şaşkına dönen Yusuf Aleyhisselam, kendisini savunmak mecburiyetinde kaldı ve dedi ki:

- Asıl o, benimle beraber olmak istedi. Kendimi zor bela onun elinden kurtarıp kaçtım.

Bu sefer, o anda Aziz’in yanında bulunan Züleyha’nın akrabası olan adam söze başladı:

- Eğer Yusuf’un gömleği önden yırtılmışsa, kadın doğru söylüyor, Yusuf yalancılardandır. Yok eğer gömleği arkadan yırtılmışsa; kadın yalan söylüyor, Yusuf doğru söyleyenlerdendir, dedi.

Aziz, gömleğin arkadan yırtılmış olduğunu görünce, işin gerçeğini anladı ve Züleyhâ’ya dönerek şöyle dedi:

- Bu iş, siz kadınların tuzaklarındandır. Gerçekten de siz kadınların tuzağı çok büyüktür.

Sonra Yusuf aleyhisselama yönelerek:

- Bak Yusuf beni iyi dinle! Asla bu olaydan kimseye bahsetme!

Sonra Züleyhâ’ya yöneldi ve:

- Ey kadın, sen de günahkâr olduğun için istiğfar et, Allah’tan bağışlanmanı dile. Hakikaten sen günahkârlardan oldun, dedi.

Her nasıl olduysa bu hâdise kulaktan kulağa yayıldı ve saraya yakın çevrelerdeki kadınların dedikodu malzemesi oldu. Kadınlar:

- Vah vah yazık ki ne yazık, Aziz’in eşi Züleyhâ, bizzat kendi sarayında görevli olan bir köleye fena şekilde âşık olmuş, âşık olmakla kalmamış bizzat onu taciz etmeye çalışmış. Doğrusu biz, onu, apaçık bir sapıklık içinde görüyoruz, demeye başlamışlardı.

Bunun için Züleyhâ, insanların içine çıkamaz ve kimsenin yüzüne bakamaz duruma gelmişti. Kendisine göre bu dedikodulara engel olması gerekiyordu. Bu işi halletmek için sinsi bir plan yaptı: Dedikodusunu yapan kadınları saraya davet etti. Kadınlar gelince, onları koltuklara oturttu ve önlerine meyve ve bıçaklar koydu. Tam kadınlar bıçakları ele alıp meyveyi yiyecekleri sırada Yusuf Aleyhisselamı içeriye aldı. Kadınlar, Yusuf Aleyhisselamı görünce, şaşkına döndüler ve kendilerini kaybedip meyve yerine bıçaklarla ellerini kestiler ve:

- Haşa! Allah için, bu bir insan olamaz! Bu sadece yüce bir melek! Başka bir şey olamaz, dediler.

Bir nevi büyülenen ve daha önce dedikodu yapan kadınlar, Yusuf Aleyhisselama, hanımefendisi Züleyha’ya itaat etmesi için toplu halde telkinde bulunmaya başladılar. Bunun üzerine Züleyhâ, Yusuf Aleyhisselam için:

- Eğer o, kendisine emrettiğim şeyi yapmazsa, zindana atılır ve aşağılananlardan olur, dedi. Daha önce dedikodusu yapıldığından yakınan Züleyhâ, bu şekilde farkında olmadan suçunu itiraf etmiş oldu.

Yusuf Aleyhisselam ise, bu çirkin teklif karşısında Allahü Teâlâya sığındı ve şöyle yakardı:

- Rabbim! Zindan bana, bunların beni davet ettiği şeyden daha sevimlidir. Onların tuzaklarını benden uzaklaştırmazsan olur ki, onlara meyleder ve câhillerden olurum, dedi. Gerçekten duası kabul oldu ve Allahü Teâlâ, onu korudu. Bu olaydan sonra Züleyha’nın bu çılgınlık haberi iyice yayıldı.

Başta konu ile ilgili yapılan tahkikat neticesinde Yusuf Aleyhisselamın tamamen masum ve suçsuz olduğu kesin olarak anlaşılmış olduğu için, kendisine herhangi bir ceza vermeye lüzum görülmedi. Ancak baskı altında kalan Azîz, zevahiri kurtarmak ve Züleyhâ’nın değil, Yusuf Aleyhiselamın suçlu olduğunu ispat etmek için Yusuf Aleyhisselamın hapse attı...

(Devamı haftaya…)