Dolar (USD)
32.94
Euro (EUR)
35.70
Gram Altın
2528.18
BIST 100
10891.42
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

15 May 2024

Z kuşağının tiyatroya bakışı!

Oyuncu, yazar ve şair Mete Gök, “Z kuşağı yalnızca geleneksel tiyatro oyunlarını evlere taşımıyor, bununla birlikte dijital içerikleri de yeniden şekillendirmesine sebep oluyor“ dedi.

Yaşadığımız çağda Z kuşağının adını sık duyarız. Teknolojinin hızla gelişmesi ve dijitalleşen dünyada büyüyen bu nesil, sanatın pek alanındaki gibi tiyatroda da
değişim ve gelişim rüzgarını estiriyor. Acaba, Z kuşağı tiyatroya nasıl bakıyor?

Her şeyden önce, Z kuşağı çocukları dijital çağın doğal bir unsuru olarak yetiştiler. Bu unsurlar içersinde sayabileceğimiz İnternet, sosyal medya ve akıllı telefonlar yaşamlarının en gerekli parçası haline dönüştü. Böylelikle, geleneksel diyebileceğimiz tiyatro deneyimi onların dikkatlerini çekiyor mu? Evet, fakat tahmin edilenden çok daha ayrı bir halde.

Z kuşağı dijital platformlarda sanatı tüketiyor. Genelde Tiyatro salonlarını tercih etmiyor.
Böylelikle , tiyatro sektörünün dijitalleşmesiyle birlikte, Ortaya konan eserler çevrimiçi olduğu için daha çok izleyiciye ulaşabiliyor.

Fakat, Z kuşağı yalnızca geleneksel tiyatro oyunlarını evlere taşımıyor, bununla birlikte dijital içerikleride de yeniden şekillendirmesine sebep oluyor.

Tiyatrocular ve yapımcılar, çevrimiçi oyunlar gibi yeni içeriklere evrilerek genç kitleye hitap etmeye gayret ediyorlar.

Bu değişimin iyi tarafı, tiyatronun daha geniş kitlelere ulaşarak daha popüler olmasıdır. Fakat, geleneksel tiyatronun iyice dijitalleşerek özünü kaybetme tehlikesi de söz konusudur. Bu bağlamda dengelerin sağlanması adına geleneksel tiyatrodan kopulmadan sanat icrası önem arz eder.


Netice olarak, Z kuşağının tiyatro görüşü, dijital ve teknolojik deneyim imkanı veriyor. Geleneksel tiyatroyla birlikte, dijital platformlar aracalığıyla da tiyatro sanatının heyecanını yaşamak, gençlere fırsat olanağı tanıyor. Bu yüzden, tiyatro camiası bu değişime adapte olarak, bir yandan Z kuşağının ilgisini çekip bir yandan da geleneksel tiyatroyu ihmal etmeden tiyatro sanatını yeni kuşaklara hitap etmeye devam etmelidir.

 
VF kat sağ