Dolar (USD)
32.22
Euro (EUR)
35.11
Gram Altın
2471.98
BIST 100
10146.48
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

16 Eylül 2016

Zihinler karmaşık

Kurban Bayramı'nı idrak ettik. Vatandaş bayram tatilinin 9 gün olması nedeniyle de bir taraftan tatil beldeleri bir taraftan sılayı rahim için yolları doldurdu. Cumartesi çıktığımız yolda önce yıllardır yapılmayan köprüler nedeniyle Polatlı içindeki kavşaklarda oyalandık. Biraz mırıldandık. Aslında korktuğum asıl yol Bursa-Balıkesir arası idi. Korktuğum gibide oldu. Bursa'dan itibaren İstanbul Boğaz Köprüsü (15 Temmuz Şehitler Köprüsü)nün sabah yoğunluğundan daha beterdi.

Ama buradan da yazmadan durmayacağım. 20 km'yi bulan bir trafik neden olur? Ya yollarda trafik kazası vardır. Ya yoğun şekilde ağır vasıtalar vardır. Ya da yolda ışık vardır. İşte Bursa-Karacabey arasındaki her bayram da görülen trafik SÜTAŞ'ın önündeki ışıktan. Trafik polisi koymuşlar. Fakat değişen bir şey yok. Çünkü ışıklar ayarlanmıyor. 155'i aradım. 'Biz ışıkların sürelerine karışmıyoruz' dediler. Karayollarına yönlendirdi. Karayollarını aradım. Büyükşehir Belediye'sine yönlendirdi. Büyükşehir'de kimi bulacaksınız. Tam bir muamma yani. Eğer bir ışığı geçtikten sonra yol açıksa ve bundan önceki noktaya yetkililer çare bulmuyorsa, resmi mercilerdeki vurdum duymazlığı siz düşünün. Birde Türkiye'nin en büyük süt fabrikası ve en büyük zenginleri arasında bulunan SÜTAŞ gibi bir firma köprülü kavşak yapma-yaptırma yerine ışık koydurarak milletin mağduriyetine neden oluyorsau2026 Ne diyelim.

Karayolları Genel Müdürlüğü'nü de uyarmazsak her şey yarım kalır. İşim gereği bütün yıl yollardayım. Yaz dönemi gelmesin diye dua ederim. Çünkü yollarda inşaatlar başlar ve yolların tehlike oranı çok yükselir. Ne hikmetse Karayolları Genel Müdürlüğü yol ihalelerini yapar, yolu teslim eder ve kenara çekilir. Ne uyarı levhaları, ne kapatılan yolların uzunluğu kimsenin umurunda olur. Ne de bu yollarda meydana gelen kazalar. Oysa çalışma yapılan yerlerde 10 km kapatılan yollar 5 km'ye indirilse kazalar azalacak. Şunu unutmayın yaz döneminde karayollarında meydana gelen kazaların en önemli sebeplerinden biri uzun süreli denetimsiz inşaatlardır. Bu da Karayolları Genel Müdürü başta olmak üzere bürokrasinin sorumluluğudur.

Zihinler karmaşık

Bayram'da vatandaşın gündemi sadece Kurban değildi. 15 Temmuz FETÖ Darbe girişiminin etkileri Türkiye'nin en ücra noktasını bile etkilemiş. Her köyden her mahalleden FETÖ ile bağlantılı etkilenen isimler görmek mümkün. Vatandaş o nedenle ikilemde kalmış. Kamudan uzaklaştırılan memurların geçim sıkıntısı konusunda bir taraftan üzülüyor, bir taraftan da 15 Temmuz FETÖ darbe girişimi ile Türkiye'nin atlattığı tehlikenin büyüklüğünün farkında. Yani tam bir duygusal alanda dolaşıyor. Vatandaştan aldığım izlenimlere göre operasyonlarda görevden uzaklaştırılan, gözaltına alınan isimler arasında bağlantısı olmayan kimseden bahsedilmiyor.

Fakat aldığımız izlenimlere göre FETÖ taraftarı kalanlar halen kuyruğu indirmiş değiller. Etraflarına 'Gün olur keser döner, hesap döner' havasındalar. Yani FETÖ'nün peşinden koşturup gerçeklere gözlerini, kulaklarını, hislerini kapatanları duydukçau2026 FETÖ taraftarlarının kendi içlerine tamamen kapandıkları, çevreleri ile ilişkilerini kestikleri, toplum içine çıkmadıkları görülüyor. Bir taraftan suçluluk psikolojisi, bir taraftan ne yapacaklarını bilmemeleri. Onun için her konuda tetikte olmak gerekiyor.

Aktaracaklarımız şimdilik bu kadar.

Cuma'nın hayrı üzerinize olsunu2026