Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.66
Gram Altın
2393.21
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

17 Nisan 2018

Zindandaki darbe mağdurlarını çıkartın artık

"Hukuk, güçlülerin delip geçtiği, zayıfların takılıp yem olduğu örümcek ağına benziyor" sözü bir kez daha doğrulandı.

Kararı duyunca "Kamuoyunun talep ve beklentisi bu kadar yoğun olmasa, ceza da almazlardı herhalde" dedi mahkemedeki müşteki ablalardan birisi.

Ben de müşteki olarak mahkemedeydim.

Karar okunduğu zaman yaşadığımız hayal kırıklığını, sanık ve sanık yakınlarının zafer duygusuyla nasıl birbirlerini tebrik ettiğini bizzat görme imkanım oldu.

Darbenin darbe olduğunu tescil etmesi ve özellikle darbe döneminde en önde olanlara müebbet hapis cezası verilmesi elbette önemli. Bunun farkındayız. Ve bazıları dışında darbenin faili olmayıp dosyaya eklenmiş olanların beraat etmesinden de rahatsızlık duymadık.

Fakat darbe gibi, işlenebilecek en ağır cürümden dolayı ceza alan insanların, ellerini kollarını sallayarak mahkeme salonundan çıkıp gitmesi vicdanları yaraladı. Hem de teamüllere aykırı olarak. Karar 28 Şubat darbesini yemiş olan kimsenin içini soğutmadı. Üstelik o darbenin mağduriyeti devam ederkenu2026

Evet, burada ele alınması gereken asıl mesele, darbe yapanların cezalandırılmasının yanında-ötesinde 28 Şubat darbecilerinin zindana attığı insanların hala suçsuz yere zindanda olmalarıdır.

Darbecilere suçlu oldukları için ceza verip, yaşlı ve hasta olmalarını gerekçe göstererek serbest bırakan mahkemeler, yıllardır yaşı ilerlemiş, sağlık durumu çok kötü durumda olan ve darbe hukukuyla suçsuz yere zindanda yatırılan insanları görmüyorsa burada bir sorun vardır.

Darbecilere darbe yaptıkları için ceza verip onları evine gönderen mahkemeler, darbecilerin brifingli yargıçları tarafından uydurma suç isnadıyla en ağır cezayı verdiği insanlara bütün bu değişime rağmen hala dört duvar arasında esareti yaşatıyorsa burada bir sorun vardır.

Ülkenin normalleşme sürecinde, darbelere ve darbeci zihniyete karşı iktidarın yanında olan ve bunu hiçbir karşılık beklemeden inancıyla samimiyetiyle yapan, bu yolda Şehit olan, gazi kalan, bedel ödeyen insanlar hala çile çekiyorken, darbe yapan, destekleyen ve bugün, hala yeni darbelerin peşinde koşanlar serbest kalıyorsa, burada büyük bir sorun vardır.

Darbecilere uygulanan hukuk, darbecilere verilen savunma hakkı ve darbecilere gösterilen kolaylık, bu zihniyetin mağdur ettiği insanlara gösterilmiyorsa burada bir sorun vardır.

Darbecilere verilen kararı normal bulan iktidar, darbecilerin çürüttüğü insanları çıkartmak için neden adım atmıyor?

Darbe gibi bütün milletin bu gününü ve geleceğini etkileyen suçu işleyenler için, hukukun en dolambaçlı yolu uygulanarak serbest bırakma kararı alınabiliyor da, 28 Şubat mağdurları söz konusu olunca illa ki "hukuk en zor tarafıyla uygulansın" diye şart koşulmasının izahı nedir? Kaldı ki 28 Şubat mağdurlarının tek istediği adil mahkemelerde yeniden yargılanmak, af, iltimas, torpil değil!..

O dönem verilen kararlar hukuki değil siyasi olduğunu herkes biliyor. Hukuk kılıfı giydirildi ve cezalar kesinleştirildi. Şimdi yeniden yargılama için mahkemeye başvuruyoruz "kesinleşmiş ceza" diye kabul etmiyor. Yeni delilse yeni delil, yargılayanlar darbeci -fetöcü çıkmış belgeliyoruz, kabul edilmiyor. Avukatı yokmuş, kabul edilmiyor, işkence raporu varmış, kabul edilmiyor, davalar siyasiymiş, kabul edilmiyor. Etkili ve yetkili ime gidersek gidelim bize "kesinleşmiş karar'dan" bahsedip işin ne kadar zor olduğunu anlatmaya çalışıyor.

Darbeye destek olan ve hala iktidarı yıkmak için ellerinden gelen her şeyi yapan basın yayın vs kesimden gelecek tepkiden çekinerek Müslümanların davasını "hukuki zeminde " çözme telaşına düşenler, darbecilerin cezaevine girmeden ceza almasını normal karşılıyorsa burada bir sorun vardır.

28 Şubat darbesinin darbe olduğu tescillendi bir kere daha. Darbecilerin zindana attığı mazlumların suçsuz yere çile çektikleri de ortada. Artık bu mesele bitmeli.

İktidar bu mahkemenin verdiği, darbeyi tescilleyen bu karara istinaden acilen bir yasa çıkartmalı ve 28 Şubat darbecilerinin zindana attığı insanlara yeniden yargılama yolu açmalıdır.

Verilen karar ancak bu şekilde ele alınırsa mazlumlar nezdinde meşruiyeti olacak ve darbeyle mücadele edildiğini gösterecektir. Yoksa vebalini kimse ödeyemez.