Dolar (USD)
32.26
Euro (EUR)
35.01
Gram Altın
2468.84
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

28 Ağustos 2018

Ziraat Bankası esnafa zorluk mu çıkarıyor?

Hükümet özellikle Bağ-Kur'lu esnaflarlarla ilgili önemli bir karar aldı.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Ziraat Bankası arasında, emeklilik hakkı doğmuş ama prim borcu bulunan Bağ-Kur'lu esnafa kredi sağlanmasını içeren iş birliği protokolü imzalandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Reşat Moralı Salonu'ndaki "Emeklilik Hakkı Doğmuş Bağ-Kur'lu Esnafa Kredi Sağlanması Protokolü" imza törenine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, SGK Başkanı Mehmet Selim Bağlı ve ilgililer katıldı.

Bakan Sarıeroğlu, "aktif Bağ-Kur'lu sayısının 2,9 milyon, Bağ-Kur emeklisi sayısının ise 2,6 milyon olduğunu bildirerek, "Şartlarının iyileştirilmesiyle alakalı olarak güçlü düzenlemelerle prim oranlarını yüzde 40'tan yüzde 34,5'e düşürmüştük. İsteğe bağlı sigortalılık hariç, Bağ-Kur sigortalılarına 5 puanlık Hazine indirimi gerçekleştirmiştik. Yine Bağ-Kur sigortalılarımızı iş kazası ve meslek hastalığı sigortası kapsamına alarak geçici iş göremezlik ile sürekli iş göremezlik ödeneğinden faydalanma imkanı getirmiştik." dedi.

Bugüne kadar verdikleri teşviklerin prim ve vergi kesintileriyle ilgili olduğunu dile getiren Sarıeroğlu, "Bir Senden Bir Benden" uygulamasıyla ilk defa ücretin de teşvik kapsamına alınacağını bildirdi.

Emeklilik hakkı doğmuş Bağ-Kur'lu esnafa kredi sağlanmasını içeren iş birliği protokolünün önemli olduğunu vurgulayan Sarıeroğlu, şunları kaydetti:

"Birikmiş prim borcunu ödemesi durumunda emekli olabilecek esnafımıza yönelik bu protokol, askerlik ve doğum borçlanması yaptığı takdirde emekli olma hakkına sahip olacak esnafımızı da kapsıyor. Esnaflarımız arasında birikmiş prim borcuyla durdurulan hizmet süreleri olan sigortalılarımız vardı. İhya edilmesi halinde yaşlılık aylığı bağlanmaya hak kazanacaklar da bu protokolümüz kapsamında olacaklar. Protokolümüz kapsamında prim borcu olan esnafımızın 48 ay vadeyle borçlarını ödemeleri ve bunu da emekli aylıklarıyla yapmaları sağlanacak. Burada, önemli olan, komisyon alınmayacak olması ve bu kredi imkanından faydalanacak esnaflarımızla ilgili geçmiş sorgulamasının yapılmaması." Şeklinde devam ediyor sayın bakanın konuşması, https://www.csgb.gov.tr/home/news/emeklilik-hakki-dogmus-ama-prim-borcu-bulunan-bag-kurlu-esnafa-kredi-saglanmasini-i%C3%A7eren-is-birligi-protokolu-imzalandi/

***

Yukarıdaki açıklamadan da anlaşılacağı üzere," kredi imkanından faydalanacak esnaflarımızla ilgili geçmiş sorgulamasının yapılmaması." İbaresi geçiyor.

Bazı vatandaşlar, Ziraat Bankası'na başvuruda bulunduklarını ve banka şubelerinin, geçmiş sorgulamasıyla karşılaştıkları için, bu haktan faydalanamadıklarını iddia ediyorlar. Yani banka şubeleri; Emeklilik Hakkı Doğmuş Bağ-Kur'lu Esnafa Kredi Sağlanması Protokolü" imza töreninde ifade edilen: "kredi imkanından faydalanacak esnaflarımızla ilgili geçmiş sorgulamasının yapılmaması." Kararına uymuyorlar iddiası var.

Yapılan protokol bu durumda havada kalmış gibi görünüyor. Yetkilileri bu konuya duyarlı olmaya davet ediyoruz. Konunun iyi bir şekilde aydınlatılması gerekmektedir. Esnafları zor durumda bırakan bürokratik engelleri kaldırmak lazım. [email protected]

***

PKK, kendi atadığı eş başkanlarından rahatsız.

PKK, Pervin BULDAN ve Sezai TEMELLİ'den rahatsız. HDP Eş başkanlarının performansı PKK'yı rahatsız ediyor.

PKK DEMİRTAŞ'a, DEMİRTAŞ da HDP'ye muhtıra verdi. Cemil BAYIK, DEMİRTAŞ'ı HDP'nin başına getirmek istiyor.

HDP ve eş başkanları, Kürtleri sokağa çekemiyor. DEMİRTAŞ da PKK'dan aldığı talimatla provokasyon peşinde.

DEMİRTAŞ: "HDP tatil havasından çıkıp sahaya inmeli" demişti. Yani HDP'ye, "benim için sokakları karıştırın" diyor.

PKK, Sezai TEMELLİ'nin istifa etmesini istiyor. Sezai TEMELLİ'yi istifaya zorlayacaklar. PKK, Sezai TEMELLİ ile gidilecek yerel seçimlerde, tam bir hezimet yaşanacağını düşünüyor. PKK, belediyeleri tekrar almak istiyor. Çünkü Belediyeler demek; finans (para) ve eleman demek. Belediyelerin kayyumlara geçmesiyle, dağa çıkışlar da para da azaldı.

Daha önceki seçimlerde HDP'nin güçlenmesini istemeyen PKK, finans ve eleman sıkıntısı yaşayınca, taktik değiştirdi. PKK, 2019 yerel seçimlerinde, ne pahasına olursa olsun, bölgedeki bütün belediyeleri almak istiyor. Özellikle AK Parti'den aday olacak belediye başkan adaylarını (Tehdit ve suikast) seçim sürecinde sindirmeye çalışacak.

PKK, Selahattin DEMİRTAŞ'ı HDP'nin başına geçirip (ABDullah ÖCALAN gibi), PKK ve HDP'yi aynı anda hapisten yönetmek istiyor. Büyük ihtimalle yeni bir PKK kongresinde, Nurettin DEMİRTAŞ da PKK eş başkanı olarak karşımıza çıkabilir. Bunun bir dış proje olduğu da ortada. İki kardeş; biri dağda, biri hapiste. Nurettin ve Selahattin kardeşler, büyük eş başkanlar olarak ve büyük bir oyun için sahneye sürülmeyi bekliyorlar.

Nurettin, PKK Eş Başkanı

Selahattin, HDP Eş Başkanı

Güneydoğu yerine, İstanbul merkezli olarak sokakları hareketlendirme stratejisi uygulayabilirler. FETÖ ile işbirliği yaparak; Güneydoğu'da hendeklerle denedikleri, Türkiye'yi Suriyeleştirme projesi, Kürt halkının büyük basiret göstererek hendekleri desteklememesi üzerine, bu projeleri hezimetle sonuçlanmıştı. Türkiye'yi Güneydoğu üzerinden karıştıramayacaklarını anladılar. İstanbul üzerine oynayabilirler. İstanbul demek bütün Türkiye demektir. Türkiye ancak İstanbul üzerinden yapılacak provokasyonlarla Suriyeleştirilebilir. Aman dikkatu2026