Dolar (USD)
32.45
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2439.72
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Kredi kartında vatandaş da bankalar da memnun olacak

Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, getirecekleri düzenlemelerle hem kredi kartı sahiplerinin hem de bankaların sorunlarının çözüleceğini söyledi.
Kredi kartında vatandaş da bankalar da memnun olacak
19 Temmuz 2013 16:25:00
Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, getirecekleri düzenlemelerle hem kredi kartı sahiplerinin hem de bankaların sorunlarının çözüleceğini söyledi.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, kredi kartına ilişkin getirecekleri düzenlemelerle hem kredi kartı sahiplerinin hem de bankaların sorunlarının çözüleceğini belirterek, "Kredi kartı konusunda adeta kangren olan bir sorunu tedavi ediyoruz. Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Tasarısı yürürlüğe girdiğinde kredi kartında vatandaş da bankalar da memnun olacak" dedi.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, son günlerin çok tartışılan konusu kredi kartları ve tüketicilerin bu konuda karşılaştığı sorunlar hakkında AA muhabirine açıklamalarda bulundu.
Türkiye'de mayıs sonu itibariyle 56 milyon kredi kartı ve 95 milyon 129 bin adet de banka kartı olduğunu ifade eden Yazıcı, tüketici kredilerinde en yoğun kullanımın kredi kartı aracılığıyla yapıldığını kaydetti.
Vatandaşlara kredi kartı sunmanın bir maliyeti olduğunu ve bankaların da bu kapsamda çeşitli kalemlerde ücret aldıklarının altını çizen Yazıcı, bankaların da bu noktada ölçülü ve "insaflı" davranmaları gerektiğine işaret etti.
Tüketicilerden hakem heyetlerine gelen kredi kartı şikayetlerinin artış gösterdiğini belirten Yazıcı, hakem heyetlerine bu yılın ocak-mayıs döneminde 135 bin 525 şikayet geldiğini söyledi.
Bu çerçevede Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Tasarısında konuya ilişkin düzenlemeler yapılarak bankaların tüketiciden faiz dışında aldığı ücret, komisyon ve masrafların Bakanlığın görüşü alınarak, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından belirleneceğini hatırlatan Yazıcı, şöyle devam etti:
"Kredi kartı konusunda adeta kangren olan bir sorunu tedavi ediyoruz. Bankalara, ücretli olarak sundukları kartların yanında, vatandaş talebi doğrultusunda aidat ödemesi olmayan standart kredi kartı verme zorunluluğu da getiriyoruz. Bankalar diğer kartlarına çeşitli özellikler yükleyerek çeşitli ücretlerle müşterilerine sunabilir ama dileyen müşterilerine aidatsız standart bir kredi kartı da verecek. Bu çok önemli bir değişikliktir."