Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Midyat'a Yezidi Kültürevi

Mardin'in Midyat ilçesinde bağlı Güven köyünde yaşayan Yezidiler, imece usulü inşa ettikleri 'Kültürevi' hizmete girdi. Yatakhane, toplantı salonu ve ibadethanenin içinde bulunduğu 2 katlı konak Midyat katori taşı ile yapıldı.
Midyat'a Yezidi Kültürevi
16 Ağustos 2013 00:00:00
Mardin'in Midyat ilçesinde bağlı Güven köyünde yaşayan Yezidiler, imece usulü inşa ettikleri 'Kültürevi' hizmete girdi. Yatakhane, toplantı salonu ve ibadethanenin içinde bulunduğu 2 katlı konak Midyat katori taşı ile yapıldı.

Türkiye'nin en büyük Yezidi köyü olan Mardin Midyat'taki Güven köyünde (Bacinu00e9) inşa edilen binanın açılışına Süryani, Müslüman ve Yezidi gibi farklı inançlarda olan vatandaşların olduğu etkinlikte barış, kardeşlik ve hoşgörü mesajları verildi.

Güven köyünde düzenlenen törene Mardin Vali Yardımcısı Selim Palamut, Midyat Kaymakam Vekili Ömerli Kaymakamı Tekin Erdem, Almanya Sol Parti eski milletvekillerinden Midyat asıllı ve Yezidi kökenli Ali Atalan, Kuzey Irak Yezidi Vakfı Başkanı Hayri Bozani, BDP'li milletvekilleri Altan Tan, Erol Dora, Yezidi din adamları, Hristiyan vatandaşlar, Güven köyü muhtarı Ebuzeyt Atalan ve çok sayıda davetli katıldı. Avrupa'daki yaklaşık 6 bin Yezidi aralarında topladıkları 1 milyon lirayla Türkiye'ye geldiklerinde kalacakları ve inançlarına göre ibadetlerini yapacakları bir kültürevi yaptı.

Midyat katori taşı ile yapılan iki katlı Güven (Bacine) Kültür ve Konukevi'nin Türkiye'ye gelen Yezidilerin kalması için 12 odalık bir konukevi olarak yapıldı. Konukevinin alt katındaki iki büyük salon ise Yezidilerin kendi inançlarına göre gün doğumu ve gün batımında ibadetlerini yapabilecekleri, bayramlarını kutlayacakları yer olarak kullanılacak. Avrupa'da yaşayan altı bin Yezidinin kendi aralarında topladığı yaklaşık 1 milyon lirayla inşa edilen kültürevinin yapımı 2 yıl sürdü. Kültürevine önümüzdeki senelerde Yezidi inancının Kabe'si sayılan Kuzey Irak Bölgesi'ndeki 'Laliş'e benzer bir kubbenin de yapılacağı belirtildi.

'Yezidiler bu topraklarda bir çiçektir'

Almanya'da faaliyet gösteren SOL Partisi eski Milletvekili Yezidi Ali Atalan Yezidilerin de bu topraklardaki bir çiçek olduğunu belirterek barış sürecini desteklediklerini söyledi. Atalan, "Yezidilerin tarihinde hiçbir zaman böyle bir kültürevi açılışı olmamıştır. Bu kültürevinin açılışı ve sizin bu açılışa katılmanız yeni bir sürecin başlangıcı anlamını taşıyor bizim için. Bu ülkeden bu topraklardan bir çiçek eksikti. Süryaniler gibi, diğer inanç toplulukları gibi Yezidiler de bu toprakların en kadim inançlarından en kadim topluluklarından bir tanesidir." şeklinde konuştu.

Farklı kültürlerin bir zenginlik olduğunu vurgulayan Mardin Vali Yardımcısı Selim Palamut ise "Mardin diller, dinler şehri, kültürlerin şehri burada birçok kültür var. Bu kültürlerin olması bize güç veriyor." dedi.

YEZİDİLER

Türkiye'de hala Yezidi inancı resmen kabul edilmiyor. Nüfus cüzdanlarının din hanesine hala ya 0, ya X, ya da nokta konuluyor. Kutsal kitapların asılları Kürtçe olan Kitab-ı Cilve (Vahiy/Tecelli Kitabı) ve Mushaf-ı Reş (Kara Kitap). İbadetlerini gün doğarken ve güneş batarken yaparlar. u00c8zdai kelimesi Kürtçe 'Tanrının Takipçileri' anlamına geliyor. u00c8zdai inancına göre Melek Tavus hiçbir şey yokken vardı ve Tanrı'nın izniyle Yezidilere yol göstermek için yeryüzüne insan şeklinde indi Kutsal mekanları Irak Kürdistan Özerk Bölgesi'nde bulunan 'Laliş' isimli yer. Yezidilik ise Yezidilerin tanrısının bin bir isminden geliyor, Kürtçe'de 'Yaratılan, var edilen' anlamında kullanılıyor.