Dolar (USD)
32.59
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2455.96
BIST 100
9795.91
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

28 Mart 2021

İmanın Faydaları Saymakla Bitmez-1

İman; Allahü Teâlâ’nın, insanlara en büyük lütûf ve ihsanıdır. İman, insanın zorluklara ve güçlüklere karşı dayanıklı olmasını sağlar. İnsana yaşama, çalışma ve başarma gücü verir. İnsan, hayata imanla başlar ve onunla değer kazanır. Çünkü imanı olan kişi, imanının gereği olarak kendisine ve birlikte yaşadığı topluma faydalı olmaya çalışır. İmanın insana verdiği ve vereceği faydaların haddi ve hesabı yoktur. Biz bu makalede imanın dünyaya bakan faydalarından birkaç tanesini maddeler halinde hatırlatmaya çalışacağız, şöyle ki:

1- İman, insanın ufkunu genişletir: Allahü Teâlâ’ya iman eden kişinin ufku, âlem ve kâinat kadar genişler. Çünkü mümin; evrendeki her şeyi, Rabbinin varlığını ve birliğini haykıran birer sanat şaheseri olarak görür, onları bu nazarla temaşa eder ve her şeyde bir mânâ, bir hikmet arar. Yine o, bütün İnsanları kendisi gibi, Rabbinin birer kulu; bütün müminleri de kendi din kardeşi olarak görür. Aynı zamanda o; diğer canlılara ve yaşadığı çevreye de aynı minval üzere bakar. Binaenaleyh o, herkese ve hereğe böyle yüksek bir mesuliyet şuuruyla yaklaşır. Zira o, yerde ve göklerde bulunan her şeyin, Rabbi olan Allahü Teâlâ’ya ait olduğunu ve hiçbir şeyin boşuna yaratılmadığını bilir: Âyet-i kerimede buyuruldu ki: “Muhakkak ki göklerin ve yerin yaratılışında, gece ve gündüzün birbiri ardınca gelip gitmesinde akl-ı selîm sahipleri için deliller vardır. O, (akl-ı selîm sahibi) kimseler; ayaktayken, otururken, yan taraflarına yaslanarak yatarken Allah’ı anarlar, göklerin ve yerin yaratılışı hakkında düşünürler (ve derler ki:) Ey Rabbimiz! Bunu boş yere yaratmadın. Seni tenzih ederiz, bizi ateş azabından koru.” (Âl-i İmran 190-191)

2- İman, insana güçlü bir şahsiyet kazandırır: Allahü Teâlâ’ya iman insanı basitlikten, bayağılıktan ve alçaklıktan kurtarıp; iffet, vakar ve şahsiyet sahibi güçlü bir insan haline getirir. Çünkü böyle bir iman ve anlayışa sahip olan kişi; her şeyin Allah’tan geldiğine, zararları yalnız O’nun defettiğine, faydaları sadece O’nun celbettiğine, dolayısıyla büyüklüğe sadece ve sadece O’nun layık olduğuna inanır. Bunun için böyle bir imana sahip olan kişi; çok güçlü ve yürekli olur. O, dünyevi hiçbir menfaat için kimsenin önünde eğilmez ve hiçbir kimsenin yalanına yanlışına evet demez. Efendimiz aleyhisselam, Abdullah bin Abbas’a buyurdu ki: “Delikanlı! Sana bazı şeyler öğreteceğim; Allah’ı gözet ki Allah da seni gözetsin. Allah’ı gözet ki O’nu daima yanında bulasın. Bir şey istediğinde Allah’tan iste! Yardıma muhtaç olduğunda Allah’tan yardım dile! Şunu bil ki bütün insanlar sana fayda vermek için toplansa, Allah’ın takdiri dışında sana fayda veremezler. (Yine) bütün insanlar sana zarar vermek için toplansa Allah’ın takdiri dışında sana hiçbir zarar veremezler...” (Tirmizî)

3- İman, insanı mütevazı yapar: Kuran-ı kerim, Allahü Teâlâ’yı “bütün kâinatın sahibi” olarak zihinlere yerleştirmiş ve O’nun yüce iradesine mutlak teslimiyeti emretmiştir. Çünkü Allah Rab, insan ise kuldur. Kulun görevi, Rabbinin karşısında mütevazı olmaktır. İhlaslı bir ibadet, Allahü Teâlâ’ya karşı en güzel tevazu göstergesidir. Bunun için; Allah’a gerçek mânâda iman etmiş bir kişi, Allah’ın kudretinin önünde herşeyin ve herkesin âciz olduğunu, büyüklük ve azametin sadece Allahü Teâlâ’ya ait olduğunu idrak eder. Dolayısıyla onda kibir, gurur, makam şehveti ve azgınlık olmaz. Çünkü bu vasıfların birer izzet ve şeref vesilesi olmadığını, bilakis bu vasıfların kişiyi, Allahü Teâlâ katında değersiz kıldığını bilir. Kaldı ki, insanın imanla kazandığı kuvvetten daha üstün kuvvet de makam da yoktur. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

“Allah rızası için tevazu edeni, Allahü Teâlâ yükseltir.” (Bezzar)

“Kişi kibirlenince, iki melek, ‘ya Rabbi bunu alçalt,’ derler. Tevazu ederse, ‘ya Rabbi bunu yükselt,’ derler.” (Beyheki)

“Kişi tevazu edince, Allahü Teâlâ, onu yedi kat göklere kadar yükseltir.” (Beyheki)

(Devamı haftaya…)