Dolar (USD)
32.54
Euro (EUR)
34.91
Gram Altın
2454.41
BIST 100
9882.05
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

17 Ağustos 2013

Seküler Tıp Ve Dua

Ortodoks tıbbı son çeyrek yüzyılda akıl almaz bir hızla gelişerek umut dağarcıklarımızı yeşertmeye devam ede dursunu2026Genom projesinin mimarları da bizi ölümsüzlüğe doğru götürmeye de devam etsin.. Bilim dinine inanan insanları geçici bir hevesle mutlu eden bu gelişmelerin baharı erken solsa gerek ki basınımızda son zamanlarda daha sık haber olmaya başlayan alternatif terapötik destekleru2026dua manevi tedaviler gibi kavramları hepimiz merakla takip ediyoruzu2026

Son günlerde ise amansız hastalığa yakalanan bir sanatçımızın talep etmesi ile gündem olan dua ile sağlığımız arasındaki bağlantıyı kurup irdelemeye çalışacağımu2026Dua nedir ?Dua ile tedavinin ilişkisini hekimlerimiz nasıl açıklamaya çalışıyor? Bu kadar gelişmişliğe terakkiye ve çağ atlayan nano tedavilere rağmen dua sığınağı tedavide ne kadar bizleri koruyucu zırhı ile kucaklıyor.Sorular sorularla daha da çetrefilli hale getirilebilir.Amaç hasıl oldu sanırımu2026

İstemek talep etmek dilekte bulunmak anlamına gelen dua bize hangi kapıları açıyor kısaca bir göz atalım ; Dua ile en başta bizi yaratan ve bize şifayı vaad edenle bir buluşma gerçekleştiriyoruz.Riyanın maddi çıkarın olmadığı samimi ve yalın bir buluşma buu2026 Hastalıklar biz insanlar için acizlik muhtaçlıktır.Acizlik insanları daha samimi olmaya yöneltir.Samimiyet ise muhabbet ve bereket demektir.Bu psikolojide bir insanın dilden ve kalp yolu ile istekleri doğal olarak beynimizde bazı hormonların salgılanmasına sebebiyet vermektedir.Otonom sinir sistemi ve iç salgı bezlerimiz bu salgılanan maddeler ve hormonlardan olumlu etkilendiği ise yapılan çok yönlü çalışmalarla su yüzüne çıkmışu2026..Beynimizde ve zihnimizde meydana gelen bu biyokimyasal değişim doku ve organlarımız için umulmadık şifalara vesile olabilmektedir.Adete doku ve hücrelerimiz dua etkisi ile yıkanarak kir pis ve pastan arınarak temiz pak hale gelmektedir.

Dua sığınağı bu etkileri ile korkmuş ürkmüş ölüm gibi yok oluşa doğru giden insan bedenini dinlendiren koruyan kollayan bir limandır.Dua gıdası aynı zamanda çok sayıda hormonal aktiviteyi uyararak dengelemekte ve teskin ederek sahili selamete yol almamızın da önünü açacaktır.
Batı dünyasında inancın birçok hastalığın tedavisinde kullanıldığını biliyoruz. İnsanların psikolojisi inançlarla desteklendiği takdirde çok daha dirençli hale gelebiliyor. Duaların hastaların iyileşmesinde önemli rol oynadığı açık bir gerçek..Bir anlamı ile dua bir çeşit psikoterapiu2026Araştırmalar özellikle çözümünde henüz ileri yol alamadığımız bazı kanser türü hastalıklarda dua ile desteklenen çok sayıda hastanın nasıl iyileştiği ile ilgili çarpıcı gerçekleri bağışıklık sistemine yaptığı desteklerle olduğunu gösteriyor. Amerika'da yayınlanan bir araştırma hastaların yarısının doktorlarının onlarla birlikte dua etmesini istediklerini gösteriyor. Biz de hekimler olarak bu güvenilir limanda hastalarımıza destek olabiliriz diyorum.Zararı olmayan faydası ise kesin olan dua terapisi ile açılmaz gibi görünen çok sayıda kapıyı açabileceğimizi ise bunca yıllık tecrubemiz bize göstermekteu2026
Yine batıda yapılan bir çalışmada düzenli ibadet ederek rabbi ile barışık yaşayan insanların ömürlerinin daha uzun olduğu sonucu çıkıyor. Kalp hastalarının ölümcül olanlarının yatırıldığı yoğun bakım ünitesindeki hastalar ile ilgili bir deneyde uzaktan dua sonucunda daha olumlu etkilerin gözlendiğini çalışma sonucu bize veriyor..
Geçtiğimiz yıllarda Amerikan Duke Üniversitesi'nin araştırmasında, Müslüman, Hıristiyan, Yahudi ve Budistlerden oluşan 700 anjiyo ve balon hastasının yakınlarından hastalar için dua etmeleri istendi. Hastalar ve doktorların bu durumdan haberi olmadı. 6 ay sonra yoğun dualar ile birlikte rahatlatıcı müzik dokunma ve resim tedavisi alan grupta daha az ölümlere rastlandı. Örneklerimin hep batı ülkelerinden olması aslında üzüntü verici. Malesef ülkemizdeki bilim insanlarının hala bu konulara Fransız olmaya devam etmeleri nedeni ile bu alanda ciddi bilimsel çalışmaların olmamasından dolayı böyle bir rksiğimiz var.Sevindirici olanı ise sağlık bakanlığımızın bütüncül tedaviler ve tamamlayıcı tıp ile ilgili bir birim oluşturarak biz hekimlerin önünü açmaya çalışması.

Yapılan bilimsel çalışmalar bize şu sonucu veriyor.İnsan et ve kemik ötesinde bazı özelliklerle yaratılmıştır.Biz aynı hastalığın farklı insanlar üzerinde tezahürünü ve tedaviye cevabını farklı bulmaya alışkın hekimleriz.Aynı ilaç bir hastada tedaviye yardım ederken başka bir hastada sonuç vermemekte hatta ölümlere sebep bile olabilmekteu2026.Bu örnekleri artırmak mümkün...

Bilim araştırmayı sorgulamayı aklı kullanmayı ve karamsar olmamayı bize düstur olarak öğrettiğine göre çare ve çözüm için manevi dinamiklerimizi harekete geçirmemizin faydalarından da istifade etmemiz gerekiyor.

Şunu çok iyi biliyoruz..Her türlü hastalığın tedavisinde hekim hasta diyalogu önemli.Hastanın doktora ve tedaviye inanması da önemliu2026doktorun hastanın iyileşebileceği ile ilgili yapacağı olumlu telkinlerde önemli.Bu üç şey tedavi olma ve şifa bulmada gerçekten önemliu2026Günümüzde milyarlarca dolarlık yatırımlarla keşfedilip üretilen ilaçlardan ve alternatif tedavilerden daha önemli..

Seküler tıbbın giderek daha da önemsemeye başladığı dua terapisinde günümüz bilgilerine göre henüz çözemediğimiz başka gizemleri de olsa gerek.Gelişen ve değişen dünyada gizem marifet hüner ve kültür-sanat giderek bilginin teknolojinin ve modernliğin yerini alıyor gibi geliyor bana.Sade bilim yaftası ile hastalık ve şifa konularda çözüm bazen çözümsüzlük üretebiliyor.Tıpda matematik ilmi gibi akıl zeka ve mantık kuralları yetmiyor. Sanat zenaat hüner marifet sezgi gibi ilavelerle tadlandırılması ve taçlandırılması gerekiyor diye düşünüyorum.Siz de dersiniz..sağlık ve mutluluk dileklerimle.