Dolar (USD)
32.45
Euro (EUR)
34.70
Gram Altın
2435.57
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

25 May 2022

Suriyeliler ile ilgili yalanlar

Görülen o ki halkı provoke etmeye çalışan bir güruhun, 2023 seçimlerine kadar, özellikle Kürtlere, Alevilere ve mülteci kardeşlerimize karşı hükümeti zora sokacak, iç çatışmayı körükleyecek, tehlikeli noktalara varacak ırkçı söylem ve eylemleri artarak devam edecektir. İşin garibi muhafazakâr kimi çevreler de bu karşıtlığa alet olmaktadır.

Kamuoyunun Suriyeliler konusunda doğru bilinçlenmesi için bir yazı yazma ihtiyacı hasıl oldu. Doğru gibi pompalanan yanlışları tek tek sıralamaya çalışacağız.

Suriyelilerin suç işleme oranı bizden çok mu fazla?

Suriyelilerin Türkiye’de işlenen toplam suçlara oranı Türkiye’deki nüfusları göz önünde bulundurulduğunda ülkemiz genel suçlarına göre oldukça azdır. İçişleri bakanlığı verilerine göre, Suriyelilerin karıştıkları olayların Türkiye’deki toplam asayiş olaylarına oranı yılında yıllık yüzde 1.3’tür.Bunun çoğunluğu da kendi aralarındaki olaylar. Buna karşılık Türk vatandaşlarının suç işleme oranı ise yüzde 2.2’dir.

İş yeri açan Suriyeliler vergi ödemiyorlar mı?

Suriyeliler, her Türk vatandaşı ya da Türkiye’de yaşayan yabancılar gibi kanuni gerekleri yerine getirerek iş yeri açabilirler. İş yeri açan her Suriyeli de vergi mükellefi olarak vergi vermek zorundadırlar.

Suriyeliler devlet memuru olarak işe mi girecekler?

657 sayılı DMK’nın 48.maddesinde açıkça belirtildiği gibi devlet memuru olmanın ilk şartı Türk vatandaşı olmaktır. Suriyeliler ise Türkiye’de geçici koruma kapsamında yaşamaktadırlar. Vatandaşlık almamış yabancıların memur olma hakkı yoktur.

Suriyeliler çalışma izni alıp İstediği yerde çalışıyor mu?

Bir yabancının Türkiye’de çalışabilmesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından o kişi için çalışma izni verilmesi gerekiyor. Yabancı kişiye çalışma izni yalnızca işveren tarafından alınabiliyor. Yani bir Suriyelinin kendisine çalışma izni alma hakkı yok. Kim işletmesinde bir yabancı ya da Suriyeli çalıştırmak istiyorsa, kendi e-Devlet hesabı üzerinden işletmesi adına o yabancı kişi için başvuru yapması gerekiyor.

İşverenin bir yabancı ya da Suriyeli adına çıkardığı çalışma izni ise sadece o iş yeri için geçerli. Yani bir yabancı ya da Suriyeli için çıkarılan çalışma izni bütün iş yerlerinde geçerli değil. Yabancı kişi o işten ayrıldığı anda kendisi adına çıkarılan çalışma izni de iptal oluyor. Bir işveren kendi iş yerinde bir yabancı personel çalıştırmak istiyorsa, halihazırda 5 tane Türk vatandaşını istihdam ediyor olmalı. Aksi halde yabancı kişi için yapacağı başvuru kabul edilmiyor.

Suriyeliler Üniversiteye sınavsız mı giriyor?

Yabancı uyruklu öğrenci hangi kanuna tabiyse, Suriyeli öğrenciler de o kanuna tabidir. Örneğin bir İngiliz genci Türkiye’de üniversite okumak için hangi kurallara uymak mecburiyetinde ise, Suriyeli gençler de aynı kurallara uymak mecburiyetindedir. Türkiye’de sınavsız okuyan tek bir Suriyeli yoktur.

Suriyeliler devletten maaş alıyorlar mı?

Suriyelilere dağıtılan Kızılay Kartının üzerinde görülen Avrupa Birliği logosu bu kartlara yatırılan paranın AB’den geldiğini göstermektedir. AB’den gelen yardımlar aylık 155 TL olmak üzere bu kart aracılığıyla dağıtılmaktadır. Suriyelilerin maaş aldıkları iddiası doğru değildir.

Suriyelilerin tüp bebek masraflarını SGK mı karşılıyor?

Suriyelilerin sağlık problemleriyle SGK değil AFAD ilgilenmektedir. AFAD, Suriyelilere yönelik sağlık desteğini acil durumlar ve hastalıklar için vermektedir. Tüp bebek, diş ve protez tedavilerinden hiçbir Suriyeli ücretsiz faydalanamamaktadır.

Suriyeliler araçları için vergi ödemiyorlar mı?

Trafik şube veya bürolarına kayıtlı motorlu kara taşıtı olan herkes, motorlu taşıtlar vergisi ödemektedir. Herkes gibi Suriyeliler de sahip oldukları araçları için MTV ödemekle, sigorta ve fenni muayene gibi işlemleri yaptırmakla yükümlüdürler.

Suriyeliler seçimlerde oy kullanacak mı?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçmemiş hiçbir Suriyelinin oy kullanma hakkı yoktur. Türkiye’de yapılan seçimlerde ve halk oylamalarında oy kullanabilmenin ilk şartı vatandaş olmaktır.

TOKİ evleri Suriyelilere bedava mı verilecek?

Toki’den ev sahibi olmanın ilk şartı Türk vatandaşı olmaktır. Suriyeliler Türk vatandaşı olmadıkları için TOKİ’den ev satın alamazlar. TOKİ yabancılara ev satışı yapmamaktadır.