Dolar (USD)
32.54
Euro (EUR)
34.87
Gram Altın
2436.49
BIST 100
9716.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

28 May 2021

TRT'de 'felaket' ekonomisi

Devletin TRT’sinde nerede ise her sabah bir ekonomist yorum yapar. Belki bir saat güya bilgilerini halka anlatarak, yatırımcıya yol göstermeye çalışırlar. Şimdiye kadar yapılan yorumlara bakarsınız, bu milletin ekonomik yönden hiç de ‘iyileşmediğini’, piyasalara yönelik reçetelerin sanki ‘hiçbir işe yaramadığını’ zannedersiniz.

Bunların büyük çoğunluğunun nereden beslendiğini, kimin namına konuştuklarını tam olarak bilmiyorum amma bu ülkenin bir insanı olarak elbette bunlar hakkında bir kanaatim var.

Devletin televizyonunda konuşanların büyük çoğunluğu, ekonominin ‘güvenli limanları’ndan bahseder. Peki nedir bu güvenli limanlar. FAİZ, DÖVİZ ve ALTIN. Alın size felaket tellalları.

Bu üçlüyü ekonominin ‘güvenli limanı’ göstermek, risk almadan, yatırım yapmadan, üretmeden, işçi çalıştırmadan, nerede ise hiç vergi vermeden son derece vahşi ve zalim bir anlayıştır.

***

Para piyasaya gelmese yastık altına girerse veya faizde bekletilirse üretim ve ticaret olmaz, işsizlik önlenmez. Her işsiz serseri bir bomba gibidir nerede ve ne zaman patlayacağı hiç belli olmaz. Hırsızlık ve gasp olayları birbirini kovalar, toplumun huzuru gittikçe bozulur ve adli vakalar da gittikçe artar. Bu ülkede risk alıp yatırım yapan, işçi çalıştıran sigorta ve vergilerini yatıran insanlar zarar ederse, piyasa gittikçe daralır. Yatırımcı yatırım alanından kaçar ve ekonomi alt üst olur.

***

Herhangi bir mülkten devlet vergi alıyor. Peki, altın, döviz ve faiz de birer mülk değil mi? Satılan her şeyden yüzde kaç KDV alınıyorsa bankalara kâr amaçlı olarak yatırılan paralardan, alınıp satılan altından da aynı oranda doğru dürüst bir vergi alınmalıdır.

Bugün Türkiye, Amerika, İsrail, İngiliz, Fransız, Almanya ve daha birçok ülke ile vesayete dayalı adeta büyük bir savaş halindedir. Devletin ayakta kalabilmesi için güçlü bir ekonomiye ihtiyacı vardır.

Peki TRT’de, ekonomi alanında güya uzman olarak her sabah bize akıl verenlerin, “paranızı faiz, döviz ve altının haricinde şu sektörlere yatırım yapın” diyenlere hiç rastladınız mı?

Böyle sözde ekonomi programları bana göre ekonomiyi dar boğaza sürükleme için adeta kurulmuş büyük bir tuzaktır ve derhal bu anlayıştaki sözde ekonomistler ekranlardan uzaklaştırılmalıdır.

Bakınız, enflasyon güya ülkemizde yüzde on beşin üzerinde seyrediyormuş. Yok ‘salatalık ve bamyanın fiyatı bu olmuş’ da enflasyon onun için yükseliyormuş. Bu büyük bir yalan ve kandırmacadır.

İnşaat sektörünün bir yılda yüzde otuz büyüdüğünü söyleyenler var. Daha fazladır buna emin olun. Geçen yıl demirin fiyatı üç bin lira iken şu anda yedi bin liranın üstündedir. Buna rağmen inşaat sektörü hız kesmeden büyüyor. Gerisini siz hesap edin…

***

TRT’yi yönetenler, piyasaya yatırımı, istihdamı esas alan programlar yapmalıdır. İşe yaramaz alanlara parayı yönlendirenler bu ülkenin ekonomisini perişan etmeye yardımcı olmaktadır.

Başta sayın Reisicumhur Erdoğan olmak üzere, bütün yetkililer bu ‘felaket tellalarına’ karşı gerekli tedbirleri ivedilikle almalıdırlar. Ekonomi çok ciddi bir iştir, onun bunun keyfine asla bırakılamaz.