Dolar (USD)
32.46
Euro (EUR)
34.75
Gram Altın
2420.88
BIST 100
10045.74
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

01 Ekim 2021

​Yarın dişisi de geliyor!..

Her ne kadar galat-ı meşhur olsa da, hikâye bu ya...

Timur İmparatorluğu’nun kurucusu “Aksak Timur”, Anadolu’ya gelirken o devrin ağır silahı filleri de getirmiş. Otağını kurduğunda, bir erkek fili de çok iyi beslemeleri kaydıyla civardaki köylülere emanet etmiş.

Timur ceberrut mu, ceberrut!..

Köylü büyük bir korkuyla, emanet edilen file ambarda, kilerde ne varsa yedirmiş. Fakat nafile!.. Bir türlü doymak bilmeyen fil, elde avuçta ne varsa hepsini tüketmiş.

Perişan bir halde sıkıntılarına çözüm bulması için Nasreddin Hoca’ya gelen köylüler, “Aman hocam nedir bu filden çektiğimiz. Hünkâr seni dinler, konuş da şu fil belasını başımızdan alsın...” talebinde bulunmuş. Durumu gören Hoca, köylülerin bu haline çok acımış. Etrafında toplaşanlara, “Haydi o zaman hep beraber Timur’a gidelim. Bu fil başımıza dert oldu, geri almanızı rica ediyoruz diyelim...” demiş.

Hoca önde, köylüler arkada, huzura çıkmak için yola revân olmuş. Hoca otağın kapısına gelindiğinde, durumu tekrar görüşmek üzere arkasına dönmüş bakmış ki, ahali sırra kadem basmış. Oracıkta dımdızlak kalan Hoca köylülerin yaptıklarına çok içerlemiş.

Timur’un huzuruna varıp, “Hünkârım, köylüler beni size ricaya gönderdiler. Hediyeniz olan filden çok memnun kaldılar. Fil diyor, başka bir şey demiyorlar. Erkek filin yalnızlığına üzüldüklerinden, bir de dişi fil istiyorlar. Ferman buyursanız da erkeğin yanına bir de dişi fil getirseler...” deyivermiş. Bu talebe çok sevinen Timur, “Hay hay!.. Ne demek, istediğiniz fil olsun. Var git müjdeyi hemen ver” buyurmuş.

Nasreddin Hoca otağın kapısından çıkınca, köylüler hemen etrafını sarmış. Büyük bir merakla, “Hoca müjdenizi bekliyoruz, fil ne zaman gidiyor?..” diye sormuşlar. Hoca, “Alın size güzel bir müjde, yarın filin dişisi de geliyor!..” deyip köylülere güzel bir ders vermiş.

Kıssadan hisse!..

*

Biz, “yeter artık, ülkemizi göçmen ambarına çevirdiniz...” dedikçe, ABD Afganistan’dan, Rusya ise Suriye’den üzerlerine bomba yağdırdıkları insanları habire üzerimize salıyor.

Filler, eşekler, ayılar tepişiyor, olan Türkiye’ye oluyor.

İki arada bir deredeyiz vesselâm!..