Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

​25 milyon hane fiber hızlı

Pandemi döneminde yeni 4 milyon eve internet kurulumu yapan Türk Telekom fiber ağ uzunluğunu da 321 bin kilometreye çıkardı. 25 milyon haneyi fiber hızla tanıştıran Telekom, tüm operatörlerin kullanacağı, tamamen afet iletişimi konusunda bir çalışma içerisinde.
​25 milyon hane fiber hızlı
06 Kasım 2020 01:00:00
Pandemi döneminde yeni 4 milyon eve internet kurulumu yapan Türk Telekom fiber ağ uzunluğunu da 321 bin kilometreye çıkardı. 25 milyon haneyi fiber hızla tanıştıran Telekom, tüm operatörlerin kullanacağı, tamamen afet iletişimi konusunda bir çalışma içerisinde.

Fırat İpek

Türk Telekom, 2020 yılının son çeyreğine girerken geride kalan 9 aylık dönemin anlatıldığı bir basın toplantısı düzenledi.

İnternet ihtiyacının her zamankinden daha fazla olduğu pandemi döneminde yatırımlarına, hızını artırarak devam eden Türk Telekom, 9 ayda yüzde 19 büyüyerek 20,6 milyar TL gelir elde etti. Net kârı 2 milyar TL olan Türk Telekom, 4 milyar TL de yatırım harcaması yaptı.

Son iki ayda 1,9 milyon net abone kazanarak toplam abone sayısını 49,5 milyona taşıyan Türk Telekom, 321 bin fiber kablo uzunluğuna ulaştı. Türkiye’nin yüzde 80’ine fiber kablo götüren Telekom’un ulaştığı fiber hane sayısı 25 milyonu aştı.

150 kişilik TTAKE görevde

Türkiye’nin dijital dönüşümüne öncülük eden Türk Telekom, bunun yanı sıra toplumsal sorumluluk bilinciyle 150 kişilik Arama ve Kurtarma Ekibi (TTAKE) oluşturdu. Son olarak gerçekleşen İzmir depreminde, bu ekip 1 saat içinde deprem bölgesinde yerini aldı.

İnsan odaklı oluşturulan bu deprem ekibinin yanı sıra afet esnasında iletişimde yaşanan sorunla alakalı da çalışmalara başlayan Türk Telekom, tamamen afet iletişimi sağlayacak bir teknoloji üzerinde çalışıyor ve bu uygulama tüm operatörler tarafından kullanılacak.

TT CEO ÜMİT ÖNAL

321 bin kilometre uzunluğunda fiber ağ

Toplantıda açıklamalarda bulunan Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, Ülkenin her bir köşesine ulaşan güçlü fiber ağımızı 321 bin kilometre uzunluğa çıkardık. Fiberdeki lider pozisyonumuzu 5G ve dijital teknolojilere aktararak bu yolculukta Türkiye’yi öncü yapmaya kararlıyız” dedi.

“Sabit genişbant abonelerimizin toplam veri kullanımı, 2020’nin ilk dokuz ayında geçen yıla göre yüzde 50 artış gösterdi” diyen Önal, “Yatırımlarımızda Türk Telekom Grubu iştiraklerimizin de katkıları yüksek oldu. İştiraklerimiz Argela, İnnova, Sebit, AssisTT ve TTI’ın grup dışından elde ettikleri gelirler, bu çeyrekte yıllık yüzde 60’ten fazla büyüme kaydetti. Yalnızca dışarıya olan bağımlılığımızı en aza indirmekle kalmayan iştiraklerimiz, bize belirli ürün ve servislerde önemli miktarlarda maliyet tasarrufu ve süreklilik sağlıyor” ifadesini kullandı.

Tivibu, küresel oyuncularla rekabet edecek

2020 yılını 6,6 milyar TL yatırımla bitirmeyi öngördüklerini söyleyen Önal, Tivibu ile ilgili bir soru üzerine açıklamalarda bulundu. Önal, “Dijital TV platformu olan Tivibu 3,2 milyon aboneye ulaştı. Bu konuda en eski oyuncularındanız. Sinema, dizi, belgesel ve çocuk gibi dallarda içerik kalitesi ile teknik ve platform alt yapısını zenginleştireceğiz. Böylece Tivibu’yu Türkiye’ye yeni giren küresel oyuncularla rekabet edecek hale getireceğiz” diye konuştu.

Saran Grup ile yaptığımız anlaşma kapsamında spor kontenti noktasında Türkiye’de daha güçlü bir duruma geldiklerini belirten Önal, “Yakın zamanda yerli drama üreteceğiz diyemem. O bambaşka bir yolculuk. Sadece Tivibu’ya özel yerli drama dışı içerikler Tivibu’nun içeriğinde olabilir. Teknik alt yapımızın yenilenmesine paralel, 2021’in son çeyreğine doğru göreceğimiz gelişmeler olabilir” şeklinde konuştu.

TT 9 ay infografik yatay

Rakamlarla Türk Telekom:

- 9 ayda 20,6 milyar kâr

- Son iki ayda 1,2 milyon yeni abone ile toplam sayı 49,5 milyon oldu.

- Eylül’de rekor internet kullanımı. Veri tüketimi yüzde 50 arttı.

- Fiber hane sayısı 25 milyonu aştı.

- 321 bin km fiber kablo uzunluğu

- Mobil abone sayısı 269 bin net artışla 23,1 milyona ulaştı.

- 9 ayda 4 milyar TL yatırım.