Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

ABD ve Ermenistan'dan küçük çaplı tatbikat

13 Eylül 2023 08:44:56
Ermenistan'ın resmi haber ajansı Armenpressin haberine göre, uluslararası barış koruma misyonlarına katılım hazırlıkları çerçevesinde Ermenistan ile ABD arasında yapılacağı duyurulan "Eagle Partner 2023" ortak tatbikatı geçtiğimiz gün başladı.

Ermenistan Savunma Bakanlığa bağlı Barış Koruma Tugayı "Zar" eğitim merkezinde icra edilen tatbikatın açılış törenine, Ermenistan Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı Birinci Yardımcısı Tümgeneral Edvard Asryan katıldı.

Tatbikatın, barış koruma misyonları esnasında çatışan taraflar arasındaki istikrarın sağlanması görevlerini içerdiği bildirildi.

Tatbikatın amacının, uluslararası barışı koruma misyonlarına katılan birliklerin birlikte çalışabilirlik düzeyini geliştirmek, en iyi idari ve taktik muhabere uygulamalarının paylaşılmasını sağlamak ve Ermenistan birliğinin NATO/Barış İçin Ortaklık (BİO) "Harekat Yetenekleri Kavramı" değerlendirmesi kapsamında barışı koruma harekatlarına hazırlık durumunu artırmak olduğu kaydedildi.

Ermenistan Savunma Bakanlığınca, 6 Eylül'de, Ermenistan ile ABD'nin, 11-20 Eylül'de ortak "Eagle Partner 2023" tatbikatı gerçekleştirileceği açıklanmıştı.

Tatbikata Ermenistan'dan 175, ABD'den 85 askerin katılacağı belirtilmişti.

f50cxsxwqaezu7g_8ff3482c2ac0989dd91e01cbfdae8805.jpg

Paşinyan Rusya'ya yönelik olmadığını beyan etti

Öte yandan Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan Roma statüsünü onaylamıştı. 1 Eylül'de Ermenistan Ulusal Meclisi'ne gönderilen söz konusu anlaşma Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) emri uyarınca Ermenistan topraklarında tutuklanması gerektiği anlamına geliyor.

Bugün Ermenistan devlet televizyonuna konuşan Paşinyan, "Örneğin bu tesadüf Lahey mahkemesi bağlamında yaşandı. Roma Statüsü’nün onaylanması sürecinin Ermeni-Rus ilişkileriyle değil, yalnızca sınır gerilimiyle ilgisi olduğunu söylemek istiyorum." ifadeleriyle bu adımın bizzat Rusya Federasyonu'na yönelik olmadığının garantisini veren ifadeler kullandı.

Rusya'dan nota

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Ermeni politikacıların Rusya karşıtı söylemleri ve Ermenistan ile ABD arasında ortak tatbikat yapılacağı duyurusunun ardından 8 Eylül'de Ermenistan'a nota verdi.

Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Ermeni "siyasi elitlerin" son dönemde, Rusya ile ikili ve Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) nezdindeki ilişkileri sorguladığı belirtildi.

Ermenistan’ın, Azerbaycan’la ilişkilerin normalleşmesine yönelik Rusya ile varılan üçlü anlaşmaların geçerliliğini de sorguladığına işaret edilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Bu bağlamda Ermenistan yönetimi, Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Roma Statüsü'nün onaylama sürecinin başlatılması, Ermenistan Başbakanı'nın eşi Anna Hakobyan’ın, Kiev'deki Nazi rejimine insani yardım ulaştırmak için Kiev'e gitmesi ve ABD'nin katılımıyla Ermenistan topraklarında askeri tatbikatların düzenlenmesiyle ilgili son günlerde bir dizi dost olmayan adım atmıştır."

Söz konusu nedenlerden ötürü Ermenistan’ın Moskova Büyükelçisi Vagharshak Harutyunyan’ın Rusya Dışişleri Bakanlığına çağırıldığı aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Kendisine sert bir sunum yapıldı ve protesto notası iletildi. Notada, Ermenistan Ulusal Meclisi Başkanı Alen Simonyan’ın 6 Eylül'de Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova’ya ve bir bütün olarak Rusya Dışişleri Bakanlığına yönelik hakarete varan açıklamalarının kabul edilemezliğine işaret edildi."

Açıklamada, Moskova’nın, Rusya ile Ermenistan’ın müttefik olarak kalacağı ve ikili anlaşmaların tam olarak uygulanacağını “varsaydığı” vurgulandı.