Dolar (USD)
32.26
Euro (EUR)
34.70
Gram Altın
2402.67
BIST 100
10336.5
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Artık Batman'ın yüzü gülüyor

Terör örgütüne destekten dolayı Kasım 2016'da görevden alınan DBP'li Batman Belediye Başkanı'nın yerine İçişleri Bakanlığı'nın Kanun Hükmünde Kararnamesiyle (KHK) birlikte kayyum atanmıştı. Bir zamanlar terörle anılan Batman'da şimdi güzel şeyler oluyor, vatandaşın da yüzü gülüyor.
Artık Batman'ın yüzü gülüyor
22 Ekim 2017 11:27:00
Terör örgütüne destekten dolayı Kasım 2016'da görevden alınan DBP'li Batman Belediye Başkanı'nın yerine İçişleri Bakanlığı'nın Kanun Hükmünde Kararnamesiyle (KHK) birlikte kayyum atanmıştı. Bir zamanlar terörle anılan Batman'da şimdi güzel şeyler oluyor, vatandaşın da yüzü gülüyor.

ÖZLEM DOĞAN'ın kaleminden

2 Kasım 1955 yılında Belediye teşkilatı kurulan, 16 Mayıs 1990 tarihinde Türkiye'nin 72. ili olan ve adı petrolle anılan Güneydoğu Anadolu'da yer alan şehrimiz Batmanu2026 Güneydoğu denince akla maalesef öncelikle terör olayları geliyor. Bu da şehirleri, bu şehirlerde yaşayan insanları olumsuz etkiliyor. Oysa Türkiye'nin Batısı, Kuzeyi ve Güney'i kadar Doğu ve Güneydoğu'daki illeri de bir başka güzel. Kadim medeniyetlerin gelip geçtiği bu topraklardan adeta tarih ve kültür fışkırıyor. Biz de belediyeye 2016'da atanan kayyumdan sonraki değişimine şahit olmak için Batman'a doğru yola çıktık.

Yaz mevsimini yaşayan şehir

Serin İstanbul sonbaharından, temmuz sıcağını yaşayan Batman'da eser yoktu. Havaalanı şehir merkezine oldukça yakındı. Gülistan caddesinden belediyeye doğru ilerlerken şehrin geniş caddesi ve caddenin her iki yanında yer alan binaların uyumlu yapısı göze çarpıyordu. Sabah kahvaltısı için Türkiye Petrolleri(TPAO)'ya gittik. Yemyeşil alanıyla şehrin adeta akciğeri olan bu güzel tesisler Batman için bir sıhhat bölgesi.

Yepyeni bir belediyecilik anlayışı

Otele eşyalarımızı yerleştirdikten sonra Vali Yardımcısı ve kayyumla atanan Batman Belediye Başkan Vekili Ertuğ Şevket Aksoy'u ziyaret için Belediye binasına doğru yola çıktık. Son derece zarif bir misafirperverlik örneğiyle bizi karşılayan Aksoy'la Batman'ın dünü, bugünü ve geleceği hakkında bir röportaj gerçekleştirdik. Yazı dizimizin ikinci bölümünde bizzat birinci ağızdan kayyum öncesi ve sonrasıyla Batman'daki yenilikleri okuyacaksınız.

Batman lezzetleriyle dolu bir sofra

İnsanımızın misafire olan ikram ve izzetini bilmeyen yoktur. Belediye Başkan Vekili Ertuğ Şevket Aksoy, Belediye Başkan Yardımcısı ve Batman Üniversitesi Beden Eğitimi Yüksek Okulu Müdürü Hacı Murat Şahin ve TRT Radyo, Televizyon Program Yapımcısı, Sunucusu ve Öğretim Görevlisi Erhan Konuk'la gittiğimiz restorantta soframıza konan nar ekşili salataların, soğuk yoğurt çorbası ve birbirinden güzel et yemeklerinin tadına doyamadık. Ben özellikle daha önce de methini çok duyduğum 'küşleme'yi tercih ettim. Kuzu sırtının ortasından, bel kemiğinin iki tarafından kesilen her biri yaklaşık iki parmak kalınlığında ve sadece iki parça halinde çıkarıldığı için az bulunan 'küşleme' sinirsiz ve yağsız olduğu için ağızda lokum gibi dağılıyor.

Burada ikram geri çevrilmez

Normalde çay ve kahve içmem. Sadece sabah kahvaltılarında bir bardak çayı tercih ederim. Bir de menengiç kahvesine hayır diyemem. Fakat Batman'da gerek yemek gerekse içecek ikramına 'teşekkürler almayayım' demek ayıp karşılanıyormuş. Günde beş öğün de olsa, acıkmasanız dahi sofra davetini reddetmek ev sahibini rencide eder uyarısıyla bol bol kahve ve çay tükettik, acıkmadan yemek yedik. Bu toprakları ve bu toprakların yetiştirdiği gönlü bol insanını sevmemek mümkün mü?

Önyargılar kırılmalı

Ünlü fizikçi Albert Einstein'ın "Önyargıları parçalamak, atomu parçalamaktan zordur" sözü geldi aklıma. Aslında önyargılarımız, sadece tanıyıp bilmediklerimiz için kendi oluşturduğumuz duvarlarımızdan ibaret. Güneydoğu denince akla gelen terör olaylarından ötürü kimse bu bölgeye gitmek ya da bu bölgeye atanmak istemiyor. Oysa ABD gibi köksüz devletlerin hiçbir zaman sahip olamayacağı kadar zengin bir tarihe ve tarihi eserlere sahip Güneydoğu bölgesinde görülmesi gereken o kadar çok miras var kiu2026

Terör, yerini hizmete bıraktı

Yeni bir şehir, yeni yapılar ve yeni bir yüz. Özellikle merkezde, meydanda imar ve alt yapı çalışmaları devam ediyor. Bir zamanlar terör için kazılan yollar, şimdi vatandaşa hizmet için kazılıyor. Yeni hizmet birimleriyle şehir çöpten temizlenmiş. Gençlere yönelik sportif ve müzikal faaliyetler düzenleniyor. Şehir caddeleri hem geniş hem de düzenli. En çok dikkatimi çeken ise gece geç saatlerde bile gençlerin sokaklarda gezip dolaşabilmeleri.

Batman'ın yeraltı kaynakları

Tarımda mısır ekiminin öne çıktığı Batman adı petrolle özdeşleşen bir şehir. Batman'da yeraltı kaynaklarından petrol ve doğal gazın arama, sondaj ve üretim faaliyetleri 1954 yılından itibaren aralıksız olarak sürüyor. Batman'da dikkat çeken bir ayrıntı daha: Gündüz nispeten azalan petrol türevlerine ait yoğun koku gece oldukça yüksek bir seviyeye ulaşıyor ve bu solunum insanı oldukça rahatsız ediyor. Mutlaka insan sağlığına zararı konusunda araştırma yapılmalı ve gerekli önemler alınmalı.

Pırıl pırıl bir spor kompleksi

Mayıs 2017'de tamamlanan Batman Spor Kompleksi'ni ve faaliyetleri görmek amacıyla yola çıktık. Kompleks sabah 08.00'den akşam 23.00'e kadar Batman halkının hizmetinde. Futbol, basketbol, hentbol, voleybol, tenis, yüzme, atletizm, oryantiring, judo, güreş, masa tenisi, badminton, dart, step-aerobik, fitness, plates, zumba, taekwondo ve karate olmak üzere toplam 18 değişik branşta kurs veriliyor. Belediye tarafından verilecek olan kurslara katılacak kursiyerlere biri engelli otobüsü olmak üzere toplam altı adet otobüs ücretsiz olarak hizmet veriyor. Komplekste ayrıca engellilerin kullanabileceği engelli asansörü bulunan havuz da mevcut. İstanbul'daki spor komplekslerinden hiçbir farkı ve eksiği olmayan alan hem hijyenik ortamı hem de faaliyet alanlarıyla göz kamaştırıyor. Yaz tatilinde yoğun bir ilgiyle başvuru alan komplekste eğitmenler çocuklarla yakından ilgileniyorlar.

Onlar bu ülkenin geleceği

O gün tüm öğrenciler bir aradaydı. Alanındaki spor dalında yarışıp ödül alan öğrencilere hediyeleri takdim edildi. Engelli sporcular başta olmak üzere tüm sporcu çocuklarımız selam vererek salondaki yerlerini aldılar. Gözlerindeki ışıkla yüzümüze gülümseyen, bize el sallayan güzel gözlü Mizgin, Rojin, ve Rojda ile fotoğraf çekildik. Onlar bu ülkenin geleceği ve umudu.

Veliler çok memnun

On yaşındaki çocuğunun çok zayıf olduğunu ve gelişmediği için baskete yazdırdığını söyleyen öğrenci velisi Seycan Arslan, "Oğlum kendine geldi, kilo aldı. Onu her etkinliğe gönderiyorum. Yaz tatilinden beri buraya geliyor" dedi. Bir başka veli Feleknaz Çelik ise üç kızının da spor faaliyetlerine katıldığını, basketbol oynamaktan çok memnun olduklarını, eğitimcilerin öğrencilerle çok güzel ilgilendiğini ve çocukları evden alıp yine eve ücretsiz bırakılmasının büyük bir hizmet olduğunu söyledi.

Çok verimli bir yaz oldu

Öğrenci velisi Hayrettin Dursun, "11 yaşındaki oğlumu kurs bittikten sonra takıma aldılar. Bir yıl daha devam edecek. Onun için okul dışında farklı bir etkinlik oluyor. Yüzmeyi öğreniyor. Sağlık açısından da çok güzel bir faaliyet" diyerek yapılan etkinliklerden büyük memnuniyet duyduklarını dile getirdi. Batman'da Fizik öğretmenliği yapan Sedef Kurtbaş da çocuğunu spora gönderen velilerden biri. Yaşı küçük olmasına rağmen oğlunun spora olan tutkusunu geliştirmek ve spor disiplinini oluşturmak için o da Batman Spor Kompleksi'ndeydi. Antrenörlerin gösterdiği özel ilgiden çok memnun olduğunu ifade ederek şöyle konuştu: "Bu işte emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Çok verimli bir yaz geçirdik."

Yılın her ayı spor

Batman Belediyesi Başkan Yardımcısı ve Batman Üniversitesi Beden Eğitimi Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Hacı Murat Şahin, "Spor faaliyetlerimiz sadece yazın değil, yılın 12 ayı devam ediyor. Batman Belediyesi sosyal işler bünyesinde 43 kadrolu antrenörümüz görev yapıyor. Hentbol ve işitme engelliler futbol takımı Türkiye 1. Liginde mücadele ediyor. Tekerlekli sandalye milli takımımız boll liginde, ampute futbol takımımız da Türkiye 1.Liginde mücadele ediyor. Batman'ın Türkiye'de tanıtımına ciddi katkı sağlıyorlar. Rize'de 70 kulübün katıldığı müsabakalarda Batman bayan masa tenisi takımı Türkiye şampiyonu oldu" şeklinde konuştu.

Taş atan eller artık spor yapıyor

Özellikle okul çağındaki ve okullardaki çocukları taradıklarını belirten Şahin şöyle konuştu: "Yetenekli olan çocuklarımızı antrenörlerimizle birlikte keşfedip güzel ve bilinçli şekilde yetiştirmek amacındayız. Bu çocuklarımızı topluma kazandırmak hedefindeyiz. Özellikle dar gelirli, sosyoekonomik düzeyi düşük mahallerimizdeki çocuklarımızı kazanmaya çalışıyoruz çünkü daha önce bu çocuklara taş attırıyorlardı. Yıllarca terörizme edilmiş, taş attırılmış, ideolojik amaçları doğrultusunda teröre kaynak yapmaya çalışmışlar bu gençleri. Biz ise onları ülkeye faydalı birey olarak yetiştiriyoruz. Onların taleplerini de hep değerlendiriyoruz. Velilerle de konuşuyoruz. İnsanlarla birebir iletişim çok önemli."

Birinci hedefimiz terörden uzaklaştırmak

Spor faaliyetlerini akademik olarak üniversite ile beraber yürüttüklerini vurgulayan Şahin, "Geçen sene bir güreşçimiz işitme engellilerde dünya şampiyonu, bir judocumuz olimpiyat üçüncüsü oldu. Biz kızımız bayan futbol a milli takımına seçildi. Çocuklarımıza ahlaki ve manevi değerlerimizi de öğretiyoruz. Saygıyı, sevgiyi, dürüstlüğü, arkadaşlığı, dostluğu, yardımlaşmayı, anne, baba ve vatan sevgisini aşılıyoruz. Bölge terörle anıldığı için birinci hedefimiz terörden uzaklaştırmak. Bununla birlikte madde bağımlılığı, sigara, alkol gibi yanlışlardan da çocukları uzak tutmak için eğitim veriyoruz" dedi.

Mahalle ligi oluşturacağız

Hacı Murat Şahin sözlerini şöyle noktaladı: "Tıpkı bizim çocukluğumuzda olduğu gibi mahalle ligleri oluşturacağız. Bu faaliyetimiz 8-12 yaşı kapsayacak. Eski bir geleneğimizi de yaşatırken spor kültürünü de yerleştireceğiz. Her yerde dua ve teşekkür alıyoruz. Devletimizin kaynakları artık vatandaşımıza gidiyor. Bu konuda devlete bakış açısı yönünde toplumda ciddi bir mesafe kat edildi."