Dolar (USD)
32.52
Euro (EUR)
34.83
Gram Altın
2434.70
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Bakan Koca Çapa'daki cinsiyet değiştirme operasyonu iddialarına yanıt verdi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, cinsiyet değiştirme operasyonlarıyla ilgili olarak 18 yaşından küçüklere uygulanmasının kabul edilemez olduğunu belirtti. Koca, "Bakanlığımızın bu konuda yapmış olduğu inceleme devam ediyor." açıklamasını yaptı.
Bakan Koca Çapa'daki cinsiyet değiştirme operasyonu iddialarına yanıt verdi
22 Ağustos 2023 12:08:34
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, cinsiyet değiştirme operasyonlarıyla ilgili olarak 18 yaşından küçüklere uygulanmasının kabul edilemez olduğunu belirtti. Koca, "Bakanlığımızın bu konuda yapmış olduğu inceleme devam ediyor." açıklamasını yaptı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kabine toplantısının ardından yaptığı değerlendirmede, İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi'nde gerçekleştirildiği iddia edilen cinsiyet değiştirme operasyonlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Bakan Koca, cinsiyet değiştirme operasyonları konusunda şu açıklamalarda bulundu: "Bu konuda yapılan işlemlerin tıbbi bir gereklilik olması durumunda tutumumuz çok net. Eğer bu tür işlemler bir bireyin sağlığı için gereklilik arz ediyorsa, tüm olanaklarımızı seferber ederek sağlık sorununu çözmek için elimizden geleni yaparız. Bu, herhangi bir sağlık sorunu için geçerlidir."

Bakan Koca ayrıca, 18 yaşından küçük bireylere cinsiyet değiştirme işlemlerinin uygulanmasının kabul edilemez olduğunu vurgulayarak, "18 yaş altı kişilere böyle bir durumda asla izin vermeyiz." dedi.

Sağlık Bakanlığı'nın konuyla ilgili incelemelerinin devam ettiğini belirten Koca, "Bu alanda net ve açık kurallarımız bulunuyor ve bunları uygulamaya devam ediyoruz." şeklinde konuştu.

Yeni Şafak Gazetesi'nin "Biri bu doktorları durdursun: 15-16 yaşlarındaki çocukların cinsiyetini değiştiriyorlar" başlıklı haberinde, İstanbul Üniversitesi (İÜ) ve diğer kuruluşlardan 11 uzmanın, henüz reşit olmamış 22 çocuğa yasadışı ve tıbbi standartlara aykırı şekilde cinsiyet değiştirme ameliyatı ve hormon tedavisi uyguladığı iddiasıyla gündemi sarsacak bir suçlama yapılmıştı.
Haberde, 22 çocuk üzerinde ergenlik durdurucu hormonlar kullanıldığı ve bununla birlikte 7 çocuğun 18 yaşından önce geri dönüşü mümkün olmayan cinsiyet değiştirme ameliyatlarına tabi tutulduğu iddia edilmişti. Bu uygulamaların yasadışı olduğu ve tıbbi etik kurallara aykırı olduğu belirtilmişti. Haberde ayrıca söz konusu uzmanların "kanunsuzca" ve "tıbbi ilkelere uygun olmayan" şekilde bu işlemleri gerçekleştirdiği ifade edilmişti.
Bu haber, cinsiyet değiştirme işlemlerinin etik ve yasal yönlerini tartışmaya açmış ve kamuoyunda geniş yankı uyandırmıştı. Haberde yer alan iddiaların yasal ve tıbbi açıdan incelenmesi gerektiği vurgulanmıştı.
fahrettin-koca_00b99cb4098491ea2a52e0f93d0c4633.jpg
Fahrettin Koca, Türk doktor, bürokrat ve siyasetçi olarak bilinir. 2 Ocak 1965 tarihinde Konya'nın Kulu ilçesine bağlı Ömeranlı beldesinde doğdu. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olduktan sonra İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde çocuk sağlığı ve hastalıkları ihtisası yaptı. Türkiye Eğitim ve Sağlık Araştırma Vakfı'nın kurucusu olarak bilinirken, Medipol Hastanesi ve İstanbul Medipol Üniversitesi'nin de kuruluşunda yer aldı. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti'nin 52. Sağlık Bakanı olarak görev yapmıştır.

Fahrettin Koca'nın hayatı ve kariyeri, öğrencilik döneminden başlayarak şekillendi. İlk ve orta öğrenimini Konya ve Bursa'da tamamladıktan sonra, ailesinin isteği üzerine İstanbul Tıp Fakültesi'ne girdi. Tıp eğitiminin ardından çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı olarak yetişti. Sağlık alanında çeşitli kurum ve kuruluşlarda tabiplik ve yöneticilik görevlerinde bulundu.

Koca, sağlık sektörüne katkı sağlayan önemli dernek ve kuruluşlarda aktif rol aldı. Türk Pediyatri Kurumu, Pediyatrik Metabolizma ve Beslenme Derneği gibi kuruluşlara üyelikleri bulunmaktadır. Aynı zamanda Türkiye Eğitim Sağlık ve Araştırma Vakfı (TESA) ve Özel Hastaneler Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) gibi önemli organizasyonların da kurucuları arasında yer aldı.

2018 Türkiye genel seçimleri sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanı olarak atanarak görevine başladı. 2023 Türkiye genel seçimleri sonrasında aynı göreve yeniden getirildi.

Fahrettin Koca'nın kariyeri, tıp alanında edindiği bilgi ve deneyimleriyle sağlık sektöründe önemli bir figür olarak devam etmektedir.