Dolar (USD)
32.18
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2499.16
BIST 100
10643.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Başbakan'dan 'milli' müjde

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Erciyes Betül-Ziya Eren Genom ve Kök Hücre Merkezi'nde düzenlenen açılış, temel atma ve protokol imza törenine katıldı.
Başbakan'dan 'milli' müjde
25 Ekim 2014 15:45:00
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Erciyes Betül-Ziya Eren Genom ve Kök Hücre Merkezi'nde düzenlenen açılış, temel atma ve protokol imza törenine katıldı.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, "yüzde yüz milli aşı" konusunda memnun edici çalışmalar yapıldığını söyledi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Erciyes Betül-Ziya Eren Genom ve Kök Hücre Merkezi'nde düzenlenen açılış, temel atma ve protokol imza törenine katıldı. Burada akademisyenlere hitap eden Davutoğlu, bütçede en büyük payı eğitime ayıran hükümet olduklarını, eksiklerin de hayırseverler tarafından tamamlanmasından büyük memnuniyet duyduklarını söyledi.
MİLLİ AŞI
Sağlık Bakanlığında aldığı brifingde yetkililere ve sektör temsilcilerine "Milli aşı yapabiliyor muyuz ?" diye sorduğunu anlatan Ahmet Davutoğlu, "Kendi aşısını yapamayanların kendi silahını yapıyor olmaları çok yeterli olmayabilir. Sağlıklı bir nesli teminat altına almazsanız o ülkenin geleceğini de teminat altına alamazsınız. Duyduklarımdan memnun oldum. Yüzde yüz milli bir aşı sektörü bilimsel tabanı oluşturacağımızı duymaktan memnun oldum" dedi. Davutoğlu, milli aşı ile ilgili Kalkınma Bakanlığına yapılan başvurunun arkasında olduğunu da ekledi.
Başbakanlık görevine gelir gelmez ilk baktığı dosyalardan birinin akademisyenlerin özlük haklarıyla ilgili olduğunu anlatan Başbakan Davutoğlu, bunun akademisyen kökenli olduğu için 'kıyak' olarak görünmemesi gerektiğini belirtti. Davutoğlu, "Akademisyenlikten onur duyuyorum. Hala kendimi ilim adamı olarak görüyorum" dedi.
'KAYSERİ MODELİ'NE ÖVGÜ
Vizyoner rektörler ve akademisyenlerin bulunabileceğini, devletin bilime yatırımlar yapabileceğini ama şehrin, o şehrin hayırseverlerinin katkılarının çok önemli olduğunu kaydeden Başbakan, 'Kayseri Modeli' diye adlandırdığı bu hayırseverliği her yerde anlatıp örnek vereceğini söyledi.
Konuşmaların ardından plaket ve çiçek takdim edilen Davutoğlu, daha sonra hayırseverler tarafından yaptırılan hizmet binalarının açılışını yaptı.
"İlk baktığım dosyalardan biri akademisyenlerimizin özlük hakları"
Genç bilim insanları yetiştirme programının da çok etkileyici olduğunu vurgulayan Başbakan Davutoğlu, "Ne kadar güzel mekanlar oluşturursak oluşturalım ama bu mekanların muhtevasında okuyacak olan, insan unsurudur. O insan unsurunun iyi yetişmesi önemli. Başbakanlık görevine gelir gelmez ilk baktığım dosyalardan biri akademisyenlerimizin özlük haklarıydı. Çünkü nihayet insan unsuru en iyi beyinleri akademik hayata çekmekle kazanılabilir. Haklı olarak eğer çok idealist değilse ve bir şekilde çok bilimsel çalışma anlamında her türlü fedakarlığa hazır değilse maalesef bizim şartlarımız çok cazip olmayabiliyor" diye konuştu.
"AKADEMİSYENLİKTEN ONUR DUYUYORUM"
Davutoğlu, ilk baktığı dosyalardan birinin akademisyenlerin özlük hakları olmasının, bazıları tarafından, "bir akademisyen olarak akademisyenlere biraz meslektaş özel muamelesi yaptığı" şeklinde yorumlandığını belirterek, "Hayır, akademisyenlikten onur duyuyorum. Hala kendimi ilim adamı olarak görüyorum ve hep bir kez ilim adamı olundumu mezara kadar öyledir. Hatta talebe, gerçek anlamda talebe ise hep talebedir" değerlendirmesinde bulundu.
Öğrencilik bilincinin terk edilmemesi gerektiğinin altını çizen Davutoğlu, her an yeni şeyler öğrenen, aşk ile şevk ile büyük bir heyecanla yeni ufuklara açılan yeni öğretim üyelerinin lazım olduğunu aktardı.
Davutoğlu, bilim sitesinin de çok hoşuna gittiğine değinerek, dışarıdan öğretim üyelerinin getirilip, bilim sitesinde misafir edilip ağırlanmasının çok önemli olduğunu ve bunun beyin göçü olduğunu dile getirdi.
"Bunu Kayseri modeli' diye geliştirelim ve diğer illere de yayalım" diyen Başbakan Davutoğlu, "O bakımdan 'Kayseri modelini' ben her yerde anlatacağım. Her zaman biliyordum Kayserililerin hayır konularında ne kadar gayretli olduklarını. Özellikle üniversiteye yaptıkları gayretler, bir öğretim üyesi olarak tekrar tekrar kendilerine teşekkür etmemi gerektiren büyük bir vizyoner ve ahlaki tutumdur" ifadelerini kullandı.
Başbakan Davutoğlu, artık en büyük payı bütçeden eğitime ayıran bir devlet ve hükümet anlayışının olduğuna dikkati çekerek, "Buradan eksik kalan unsurları hayırseverlerimiz tamamladığında işte bu 'Nurun Ala Nur' oluyor ve bereketleniyor. İnşallah bütün illerimizde bu güzel model yaygınlaşır" dedi.
NOTLAR
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Erciyes Üniversitesi Ziya-Betül Eren Genom ve Kök Hücre Merkezi'ne gelişinde, Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur tarafından kapıda karşılandı.
Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu, kapıda kendilerini bekleyen merkez çalışanları ve akademisyenlerle selamlaşıp sohbet edip, fotoğraf çektirdi.
Programda dört hayırsevere kazandırdıkları bina ve tesisler için Başbakan Davutoğlu tarafından altın madalya takdim edildi. İki hayırsevere de başlattıkları benzer çalışmalar için gümüş madalya takdiminde bulunuldu.
Konuşmaların ardından Tıp Fakültesi ek binaları için Rektör Prof. Fahrettin Keleştemur ve Suat Altın İnsaat A.Ş. arasında protokol imzalandı.
Başbakan Davutoğlu'na, Rektör Keleştemur teşekkür plaketi takdim ederken ve Genom ve Kök Hücre Merkezi'nde görev yapan Fransız Bilimadamı Prof. Dr. Mino Rassolzageden de çiçek sundu. Ardından yapımı tamamlanan bina ve tesislerin açılışı için kurdele kesildi.
Davutoğlu, kurdeleyi ''İlmin irfanını, hikmetini yayması duasıyla ve hayırlı hizmetlere vesile olması temennisiyle Allah hayırlı, mübarek etsin. Ya Allah, Bismillah'' diyerek kesti.
Törene, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ile TBMM Başkanvekili Sadık Yakut da katıldı.
Kaynak: İHA - AA