Dolar (USD)
32.18
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2499.16
BIST 100
10643.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Bipolar bozukluk nedir? Belirtileri nelerdir?

Bipolar bozukluk, kişinin ruhen yaşadığı ani değişimler olarak bilinir. Mutluyken aniden mutsuz olmak gibi değişimler. Peki Bipolar bozukluk belirtileri nelerdir? Nasıl bir tedavi uygulanır?
Bipolar bozukluk nedir? Belirtileri nelerdir?
15 Nisan 2018 12:30:00
Bipolar bozukluk, kişinin ruhen yaşadığı ani değişimler olarak bilinir. Mutluyken aniden mutsuz olmak gibi değişimler. Peki Bipolar bozukluk belirtileri nelerdir? Nasıl bir tedavi uygulanır?

Bipolar bozukluk kişilerin enerji seviyelerindeki ani yükselmeyle gerçekçi olmayan düşüncelere, fevri ve dikkatsiz davranışlara neden olabiliyor. Peki Bipolar bozukluk belirtileri nelerdir? Tedavi süreçleri nelerdir?

Bipolar bozukluk ve ruhsal değişimler

Bipolar bozukluk, maninin depresyona doğru ilerlemiş halidir. Manik terimi, "aşırı hareketli, enerjisi bol, konuşkan, umursamaz ve güçlü" olunan bir dönemi tanımlar. Her ne kadar doğal olarak her insanda bu belirtiler olsa da bunların aşırı olması manik depresif hastalığının habercisidir. Bipolar olup bu belirtileri yaşayanların, hastalığın manik döneminde olduğu söylenebilir. Bipolar bozuklukta, kişinin ruh halinde dönemsel olarak değişimler meydana gelir. Bu değişimler sebebi ile "iki uçlu bozukluk" veya "manik depresif" olarak da bilinir. Bipolar bozukluk, adının da temsil ettiği iki uçlu bir ruh halidir. Hasta, ruhsal değişimleri uçlarda yaşamaktadır. Hastanın çok mutlu, enerjik, korkusuz, güçlü, konuşkan, sinirli, aşırı alışveriş yapan bir ruh halinin olduğu döneme manik dönem adı verilir. Bu dönemlerde hasta kendisini çok iyi hissettiği için tedaviyi reddedebilmektedir. Bipolar bozukluğun ikinci evresi, enerjik ve mutlu halin tam zıt olduğu bir dönemdir. Hasta bu dönemde kendisini, manik dönem aksine aşırı değersiz, mutsuz, üzüntülü hisseder. Bu dönemde suçluluk hissi, enerji kaybı ve uyku problemleri de ortaya çıkmaktadır. Bipoların ikinci evresi tamamen üzüntü odaklıdır ve bipolar depresyon dönemi olarak adlandırılır. Kişi, tedavi olmaz veya tedaviyi reddederse tehlike arz etmektedir ve kişi intihar girişiminde bulunabilir.

Bipolar bozukluk belirtileri

Bipolar bozukluğun birbirine iki zıt ruhsal evresi vardır. 1-Mani veya hipomani belirtileri u2022 Yetersiz veya aşırı neşe hali u2022 Öfke, sinir, agresiflik u2022 Hızlı düşünme u2022 Aşırı konuşma ve konudan konuya atlama u2022 Yüksek enerji, daha az uyku hali u2022 Abartılı özsaygı, güçlülük, aşırı mutluluk u2022 Ani karar değişikliği (ani seyahat, yüksek riskli kararlar, hızlı araba kullanımı, aşırı ve gereksiz alışveriş) 2-Bipolar depresyon belirtileri u2022 Ruh halinde depresiflik u2022 Uyku hali u2022 Her zamanki aktivitelerden ve hayattan zevk alamama u2022 Enerji düşüklüğü u2022 Yavaş konuşma / konuşmama u2022 Konsantrasyon düşüklüğü u2022 İntihar düşüncesi ve girişimi

Bipolar bozukluğa yakalanma riski

Bipolar bozukluk, genetik faktörlerle de kendini gösterebilmektedir. Genlerde bu hastalığa sahip özellikler varsa sizde de olma ihtimali yükselir. Hiçbir aile üyesi ya da yakın akrabada bipolar bozukluk yoksa hastalığın görülme olasılığı %1 ile %2 arasında değişim gösterir. Birinci dereceden aile üyelerinin (anne, baba, kardeş), herhangi birinde bu hastalık varsa görülme sıklığı %8'lere çıkmaktadır. Bu olasılık, tek yumurta ikizlerinde %45-60'a kadar çıkmaktadır.

Bipolar bozukluğun görülme riski 18 u2013 24 yaş aralığındaki gençlerde daha sıktır. Özellikle 20'li yaşlarda görülen bu hastalık 7'den 77'ye tüm yaşlarda görülebilir. Çocuklar ve 65 yaş üstünde nadir olarak mani görülmektedir.

Bipolar bozukluk tedavisi

Bipolar bozukluğa sahip hastalar, özellikle bipolar depresyon belirtilerin daha başladığı dönemde uzman hekim ile görüşüp destek almalıdır. Uzman hekimin önerisine göre tedavi yöntemi uygulanmalıdır. Aşırı saldırgan durumlarda kliniğe yatmak gerekebilmektedir. Bipolar bozukluğa sahip hastaların %90'ı, yaşamlarında en az bir kez klinikte yatarak tedavi görmüşlerdir.