Dolar (USD)
32.20
Euro (EUR)
35.01
Gram Altın
2521.30
BIST 100
10727.45
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Bu oyuna dikkat

Öcalan, önceki gün yaptığı açıklama ile 'Çözüm süreci tıkandı' diyenleri boşa çıkartırken, örgütün mezhepçi kanadı, çözümsüzlük için elinden geleni yapıyor. Örgütün şahin kanadı, Alevi-Sünni kartını devreye sokarak kaos arayışına girdi.
Bu oyuna dikkat
23 Temmuz 2013 00:00:00
Öcalan, önceki gün yaptığı açıklama ile 'Çözüm süreci tıkandı' diyenleri boşa çıkartırken, örgütün mezhepçi kanadı, çözümsüzlük için elinden geleni yapıyor. Örgütün şahin kanadı, Alevi-Sünni kartını devreye sokarak kaos arayışına girdi.

ASLAN DEĞİRMENCİ / ANALİZ

Son günlerde 'Çözüm Süreci' üzerinden korku filmi senaryoları yazanları İmralı'da ters köşeye yatırdı. Bir takım çevreler ısrarla 'Çözüm süreci tıkandı' derken Öcalan dün yaptığı açıklamada 'Başlatmış olduğumuz süreç bütün ağırlığıyla, ciddiyetiyle, derinliğiyle devam ediyor' dedi. Devlet ile yapılan görüşmelerin devam ettiğini ve çözüme dair yoğunlaşmaların da sürdüğünü bildirdi.

Yani eski rejimin bekçileri İmralı'dan son süreçte gerilim yüklü açıklamalar beklerken, tersi bir sürecin işletilmesi ile hayal kırıklığı yaşadı. Birçoğu söz konusu açıklamayı haber değeri olarak görmezken, sırf görmek için zorlayanlar Öcalan'ın basın ile bir araya gelme talebini öne çıkararak öküz altında buzağı aramaya devam etti.

Derin PKK'da rahat durmuyor

Çözümsüzlük için ustaca kalemlerini kullananların hali bu iken, PKK içinde de ilginç gelişmeler yaşanmaya başladı. Özellikle son süreçte KCK üst yönetiminde yer alamayan mezhepçi kadrolar, kampları ziyaret ederek, Öcalan aleyhine kampanya başlattıkları bölgeden gelen haberler arasında. Söz konusu mezhepçi kadroların şehirde bulunan fısıltı gazetecileri de kahve, park, lokanta nerede bir halk yığını bulurlarsa Öcalan'ı hedef alıyoru2026

Peki, ne yapıyorlar ve planları ne? Gelin tek tek sıralayalım:

-Aynı bizim liberaller gibi örgütün silah bırakması karşısında, sözde elde edilmeye çalışılan kazanımların boşa çıkacağı yönünde söylemler ile silahlı mücadeleyi tek seçenek olarak sunuyorlar.

-Öcalan'ın örgüt üzerinde bugüne kadar sarsılmayan iradesini yerle bir etmek için, devlet ile yapılan görüşmelerin ihanet olduğunu ifade ederek, çözümsüzlük dayatıyorlar.

Bir dönem Türkiye'de de bu konu tartışmaya açılmış, Öcalan'ın Nevruz mesajının karşılığı örgüt yönetimden destek bulunca 'Örgüt Öcalan'ı dinlemez' iddiaları boşa çıkmıştı. Ancak bu kez devlet görüşmelerden dolayı ihanet ile suçlanmıştı.

-Örgütün 'ulusal kurtuluş hareketi' olduğunu da iddia eden mezhepçi kanat, her görüşmelerinde İmralı ile devlet arasında başlayan görüşmeler ile bu hayalin suya düştüğünü ifade ediyorlar. Özellikle Öcalan'ın "Misak-ı Milli çerçevesinde, Türklerin ve Kürtlerin öncülüğünde gerçekleşen Kurtuluş Savaşı'nın derinleşmiş bir türevini yaşıyoruz. Tüm bu kesimleri eşitlikçi özgür ve demokratik ifade tarzının örgütlenmesini gerçekleştirmeye çağırıyorum" mesajı ile 'Bağımsız Kürdistan' hedefinin yalan olduğunu anlatıyorlar.

-Özellikle Şahin Kanadın şehirlerdeki temsilcileri de Alevi bölgelerinde propaganda ile meşgul. Örgütün derin solunu temsil ettiği bilinenlerin Türk kökenli vatandaşların ülkenin batı bölgelerinde yaşayan Kürt kökenlilere karşı kışkırtılması hedefi tutmayınca ve medyadan istedikleri örtülü desteği alamayınca gözlerini Alevi kardeşlerimizin yaşadığı bölgelere diktiler. Marjinal sol örgütlerin şehir kadrolarından da destek alarak, Alevi köylerini ziyaret ederek, Alevi- Sünni çatışmasının zeminini hazırlamak için yoğun çalışmalar yürütüyorlar. Çözüm sürecini kaos ile baltalamak isteyen yapılar rahat durmaz iken, son süreçte hükümetin Alevi açılımlarını hedef alan Ali'siz Aleviler ve Muhammed'siz Sünniler de yeni oyuna alet oluyorlar.

Gerçek şu ki, onlar hileli-düzenler kurdular. Oysa onların düzenleri, dağları yerlerinden oynatacak da olsa, Allah Katında onlara hazırlanmış düzen (kötü bir karşılık) vardır. (İbrahim Suresi, 46)

TDV kurban