Dolar (USD)
32.18
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2499.16
BIST 100
10643.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Çiftçi yakıt desteği bekliyor

Yüksek sebze meyve fiyatlarına çözüm önerisi olarak çiftçiler yakıt ve gübre desteği bekliyor.
Çiftçi yakıt desteği bekliyor
26 Temmuz 2022 14:46:45
Yüksek sebze meyve fiyatlarına çözüm önerisi olarak çiftçiler yakıt ve gübre desteği bekliyor.

Milatgazetesi.com

Sebze meyve fiyatları yaz dönemi olmasına rağmen yüksek seyrediyor. Bunda en önemli etkenlerden biri de yakıt ve gübre maliyetinin yüksek olması. Özellikle yakıt, tarım üretiminin hemen her safhasında önemli yer tutuyor. Tarlayı sürerken, tohumu ekerken, ilaçlama yaparken, hasat ederken, hale taşırken ve ürünün sulamasını yaparken bile mazot harcanıyor. Bu da yakıt giderinin çiftçinin en büyük gider maliyetlerinden biri haline getiriyor.

Adana, tarım denilince Türkiye’de akla gelen ilk merkezlerden. Burada toprak dört mevsim sürülüyor. Bölgede üretim yapan Mehmet Emin Çiçek de, en fazla harcama yaptıkları kalemlerden birinin mazot olduğunun altını çizdi.

Üretimin her aşamasında yakıt var

Çiçek ‘’Şu an da salatalık hasadı yapıyoruz. Bizim salatalığı ektiğimiz dönem ile şimdiki döneme göre yakıt fiyatları arasında büyük fark var. Neredeyse yarı yarıya zam söz konusu diyebilirim. Üretimin her aşamasından bizim mazota ihtiyacımız var. Yakın zamanda kışlık ürünlerin ekimine geçeceğiz. Bunu da yeni mazot fiyatları üzerinden yapacağız. Haliyle bu tüketiciyi etkileyecek, çünkü biz de kendimizi çevirmek zorundayız’’ şeklinde konuştu.

‘Vatandaşa da yansır’

Çiftçiye yakıt desteği yapıldığı, ancak bunun yeterli olmadığını belirten Çiçek, ‘’Biz mazotu daha ucuz seviyeden alsak, maliyetlerimiz biraz olsun aşağıya düşecek. Elbette vatandaşa da yansıyacak, çünkü hem biz üretim aşamasında ucuz mazot kullanmış olacağız hem de ürünlerimiz halden çıktığında büyükşehirlere daha düşük yakıt maliyetiyle ulaşacak’’ dedi.

Tek sorun yakıt değil

Çiçek ayrıca, ‘’Tek sorun mazot değil tabi ki. Gübre fiyatının yüksek olması, ilaçlama maliyetlerinin yükselmesi de bizi sıkıştırıyor.’’ifadelerini kullandı.