Dolar (USD)
32.34
Euro (EUR)
34.74
Gram Altın
2454.33
BIST 100
10218.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Erzurum'da bozayı saldırısı: 16 yaşındaki çocuk yaralı kurtuldu

Horasan ilçesindeki Erzurum'un ormanlık alanında, bir çocuk bozayının saldırısına maruz kalarak yaralandı.
Erzurum'da bozayı saldırısı: 16 yaşındaki çocuk yaralı kurtuldu
05 Ekim 2023 19:41:05
Horasan ilçesindeki Erzurum'un ormanlık alanında, bir çocuk bozayının saldırısına maruz kalarak yaralandı.

Kızlarkale Mahallesi'nde yaşayan 16 yaşındaki Yasin Kızılboğa'ya, Yayala Dereleri mevkisinde hayvanlarını otlatırken ayı saldırdı.

Kızılboğa'nın yaralandığını fark eden ailesi, durumu 112 Acil Çağrı Merkezine bildirerek yardım istedi.

İhbar üzerine bölgeye sağlık ve jandarma ekipleri sevk edildi.

Olay yerinde ilk müdahalesi yapılan yaralı çocuk, ambulansla Horasan Devlet Hastanesine kaldırıldı.

thumbsbc5b6bbb4bb36f65e4b6e775ed74f34852_87ebf9d89905fb1fd38a54c1e0711b94.jpg

'Ayıya yumruk attım'

Yasin Kızılboğa, AA muhabirine, meşe ormanlarının arasında bir anda ayı ile karşılaştığını söyledi.

Ayının saldırmak için üzerine yöneldiğini belirten Kızılboğa, "Ben de o arada ona sarıldım ve daha sonra ayıya yumruk attım. Ayı üzerime düştü ve beni bırakıp kaçtı." dedi.

Bozayı saldırısından nasıl korunmalı?

Küresel Çevre Fonu destekli Orman Koruma Alanları Yönetiminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında hazırlanan “Boz Ayıyla Birlikte Yaşam Rehberi”nde, insan ve boz ayı çatışmasının, uygun önlemler alınarak çözülebileceği belirtiliyor.

Rehberde, boz ayıların yaşadığı bir yerde bisiklete binenlerin, yürüyüş, piknik ya da kamp yapanların, varlıklarını boz ayılara belli etmesi, arazi ve bitki örtüsünün görüşü engellediği durumlarda yüksek sesle konuşulması, gürültü yapılması ya da en azından çantalara zil takılması önerileri yer alıyor. Güvenlik açısından yalnız değil, grup halinde bulunulması tavsiye edilirken, grupların boz ayılar ve diğer yaban hayvanları tarafından daha kolay fark edildiği de belirtiliyor.

Bir ayı ile karşılaşırsanız:

Tüm önlemlere ve dikkate rağmen boz ayı ile karşılaşırsanız öncelikle sakin kalmaya çalışın; kaçabileceğinize inanıyorsanız tüm gücünüzle pedallamaya başlayın ancak bir ayının ortalama 50-60 km/st hızla koşabileceğini aklınızda bulundurmanızda fayda var.

Bir bisikletçi kaçmayı denemiş ve şans eseri ayıdan kurtuluşunu bu videoda paylaşmış.

O yüzden ayıdan çok uzaktaysanız kaçmayı denemek olası olsa da, çok yakınsanız bir kulübe gibi kapalı bir alana sığınma şansını değerlendiremeyecekseniz kaçmaya çalışmayın. Bisikletten inip bisikleti, ayı ile vücudunuz arasına alarak yavaşça geri çekilin. Bu esnada ayı ile sakin bir ses tonuyla konuşun. Sakın gözlerine bakmayın. Bunu meydan okuma olarak algılayabilirler. Ayının, bir hata yaptığınızı ve şu anda da onu telafi etmeye çalıştığınızı düşünmesini sağlayın.

Eğer ayı üzerinize doğru koşmaya başlarsa, bunu bir saldırı olarak değil, merak göstergesi olarak düşünün. Ayıların iyi göremediğini aklınızdan çıkarmayın. Ayı 50 metre yakınınıza geldiğinde, yere yatın ve yüzünüzü yere değdirin. Ellerinizi başınızın üzerinde kenetleyin. Boynunuzu, kulaklarınızı ve kafanızı koruyun. Bacaklarınızı mümkün olduğunca açın. Böylelikle ayı sizi kolayca döndüremeyecektir. Sizinle bu esnada oynayabilir. Uzun pençeleri sizi hırpalayabilir. Ne olduğunuzu anlamak için ısırabilir. Paniğe kapılmayın, sabırla ve metanetle sessiz ve hareketsiz bir biçimde ilgisini kaybetmesini bekleyin.

08202301082023ayi1_b491090bcee3113d41544134072c23f2.jpg

Her zaman ölü taklidi işe yarıyor mu?

Boz ayılar için olmasa da Amerika ve Kanada’da sıklıkla görülen kara ayılarda ölü taklidi yapmak işe yaramayabilir. Farkları boz ayılar sizin geri savaşamayacak olduğunuzu düşündüğünde ilgileri dağılacak daha az vahşi bir tür olmalarından kaynaklanır. Ama kara ayılarda kendinizi olduğunuzdan büyük göstermek ayının aklını zarar görebileceği düşüncesiyle karıştırabilir. Ses çıkarmak ve elinize uzun bir sopa veya taş bulundurmak ve karşılık vermek kara ayılarda yere yatmaktan daha etkili bir yöntemdir.

Ani karşılaşmalarda veya ölü taklidi bir işe yaramadığında savaşmaktan başka seçeneğiniz kalmıyor. Bu savaşta ise bisikletin tamamı ya da sele ile birlikte sele borusu -kolay sökülebileceği için- en önemli silahlarınızdan biridir. Büyük olasılıkla vücudunuz hasar görecek ancak hayatta kalma şansınız olacaktır. Ayının en tehlikeli uzuvları dişleri değil pençeleridir. Gözleri ve burunları ise hassas bölgeleridir.

Tüm bu taktikler haricinde Kanada’da yapılmış çalışmalarda, ayılar için özel üretilmiş ayı spreyleri tavsiye edilmekte. Counter Assault veya UDAP 2-15 milyon SHU gücünde, yüzde 2-15 Capsaicin içermekte olan bu ürünlerin ABD’de satılanları EPA onaylı olmak zorundadır. Henüz Türkiye’de piyasada bulunmayan bu gazlar 7,5 metre uzağa bulut olarak püskürtülmeli, en az 6 saniye boyunca sıkılabilmeli ve son kullanma tarihi geçmemiş olmalıdır.

Doğada olmak risk almak demek. Gelecek makalelerde, saldırı riski olan diğer canlılar ile devam etmek üzere ayılardan uzak, keyifli faaliyetler dileği ile.