Dolar (USD)
32.27
Euro (EUR)
35.02
Gram Altın
2475.38
BIST 100
10535.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Hadi bankalar sizi görelim

Artan üretim maliyetlerinin otomobil fiyatlarına yansıması ve taşıt kredi oranlarının yükselmesi otomobil tutkunlarının alım gücüne yansıdı. Böylece otomotiv satışları geçen yılın 8 ayına göre yüzde 45,66 azalarak toplamda 239 bin 317 oldu. “Yılın son 4 ayında MB’nin faiz indirimi satışlara bir nezbe olsun yansıyacak” diyen sektör temsilcileri, “Bir an önce bankalar faiz indirimini taşıt kredilerine yansıtmalı ve ÖTV indirimi tekrar gündeme alınmalı” ifadesini kullandı.
Hadi bankalar  sizi görelim
16 Eylül 2019 10:58:00
Artan üretim maliyetlerinin otomobil fiyatlarına yansıması ve taşıt kredi oranlarının yükselmesi otomobil tutkunlarının alım gücüne yansıdı. Böylece otomotiv satışları geçen yılın 8 ayına göre yüzde 45,66 azalarak toplamda 239 bin 317 oldu. “Yılın son 4 ayında MB’nin faiz indirimi satışlara bir nezbe olsun yansıyacak” diyen sektör temsilcileri, “Bir an önce bankalar faiz indirimini taşıt kredilerine yansıtmalı ve ÖTV indirimi tekrar gündeme alınmalı” ifadesini kullandı.

FIRAT İPEK

Otomotiv sektörü ihracat ve iç piyasadaki satış rakamlarıyla Türkiye ekonomisine katkı sağlayan en önemli sektörlerin başında geliyor. Türkiye piyasasında 1 milyona yaklaşan satış rakamları yakalayan sektör, son 4 yıldır her sene aşağı yönde ivmeye sahip olsa da hala ekonomimizin en önemli dinamiği.

Geçtiğimiz günlerde Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin (ODD) açıkladığı rakamlara göre; geçen yılın ilk 8 ayında otomobil ve hafif ticari araç satışı 440 bin 428 adet olurken, bu yılın ilk 8 ayında toplam pazardaki satış 2019’un Ocak-Ağustos ayında yüzde 45,66 azalarak 239 bin 317 olarak gerçekleşti.

Sadece otomobil satışları ise geçen yılın 8 ayına oranla yüzde 43,94 azalarak 193 bin 320 adet olarak kayda geçti. Ağustos ayını baz aldığımızda da otomobil satışları 2018’in aynı ayına göre yüzde 20,14 azalarak 21 bin 544 satış rakamına ulaştı.

ODD’nin açıkladığı satış rakamları sektörün durumunu net olarak ortaya koyuyor.

Hükümet gerekli hamleyi yaptı

Geçtiğimiz haftalarda ‘Ve son 4 aya girdik, şimdi ne olacak?’ başlıklı yazımda taşıt kredi oranları yüzde 1’in altına düşmeli, otomotiv şirketleri faizsiz kampanyalara devam etmeli gibi tüketici beklentilerini dile getirmiştim. https://www.milatgazetesi.com/firat-ipek/ve-son-4-aya-girdik-simdi-ne-olacak/haber-215533

Aradan iki hafta geçti ve tüm gözlerin çevrildiği Merkez Bankası faiz oranını 325 baz puan düşürerek yüzde 19,75’ten yüzde 16,50’ye çekti. Yılın bitmesine 4 ay kala hükümet gerekli hamleye yaptı, şimdi sıra bankalarda.

Konuyla ilgili gazetemize konuşan Honda Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Bülent Kılıçer ve Atılgan Group Yönetim Kurulu Üyesi ve İTO Meclis Başkan Vekili Salih Sami Atılgan, merkez bankasının faiz indiriminin otomotiv sektörüne etkilerini ve beklentilerini dile getirdi.

Şimdi sözü sektör temsilcilerin görüşlerine bırakıyorum.

Bülent Kılıçer: ÖTV teşviği de olmalı

Merkez Bankasının faiz indirimiyle ilgili konuşan Honda Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Bülent Kılıçer, kredi faizlerindeki indirimin, her sektörde olduğu gibi otomotiv sektörüne de umut veren bir gelişme olduğunu belirtti. “Burada mutlaka ÖTV’den bahsetmemiz gerekiyor” diyen Kılıçer, “Temmuz ayında ÖTV indiriminin bitmesi piyasada şok etkisi yaptı ve bu etki, pazarda olması gerekenden çok daha fazla düşüş yaşanmasına neden oldu. Ağustos ayından itibaren ise ÖTV şokunun atlatılması ve faiz indirimi ile pazar bir miktar hareketlense de geçtiğimiz yıla göre bakarsak pazar halen çok düşük” ifadesini kullandı.

Kılıçer, “Hurda teşviği de piyasaya bir hareket getirdi ama Aralık sonrası ne yazık ki belirsiz görünüyor. Eğer bu faiz indirimi, halen müşterinin beklediği ÖTV teşvikleri ile eş zamanlı olsaydı kayıplarımız daha fazla telafi edilebilir, etkisi daha büyük olabilirdi. Elbette bu momentum sayesinde pazar dinamiklerinde çok küçük ivmeler olacaktır ancak ÖTV teşviği olmaz ise yılsonunda pazarın yine bu rakamlarda kalacağını düşünüyoruz yani toplam pazar yine 300 - 325 bin bandında kalacaktır” dedi.

Salih Sami Atılgan: Farkı ÖTV indirimi kapatır

Atılgan Group Yönetim Kurulu Üyesi ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) Meclis Başkan Vekili Salih Sami Atılgan ise, “ÖTV indirimi Haziran ayında sona erdi. Yıl boyu sürmesi bekleniyordu. Herkes devam edeceğini beklediği için satışlar üzerinde ciddi bir azalma yaşattı. Temmuz ve Ağustos ayında kötü olan satışlarda negatif bir etki devam etti ve satışlar beklentinin çok çok altında gerçekleşti. Faiz indirimi beklenen bir hamleydi. Fakat aradaki farkı kapatmak için ÖTV indiriminin tekrar gündeme alınması gerekiyor” değerlendirmesini yaptı.

Murat Şahsuvaroğlu: Kredi maliyetleri düşmeli

Merkez Bankasının açıkladığı 325 baz puanlık faiz indirimiyle ilgili genel bir açıklama yapan OYDER Yönetim Kurulu Başkanı Murat Şahsuvaroğlu, “Faiz indirimi tüm sektörlere umut vermiştir ve devam etmelidir” dedi. Şahsuvaroğlu, “Bankalarımızın da bu indirimi en hızlı şekilde kredi maliyetlerine yansıtması çok önemli olacaktır. Özel bankaların TCMB'nin bu kararının mevcut faiz oranlarına yatırımcı lehine hızlı bir şekilde yansıtmalarını ümit ediyorum. Zira bankalar tarafından kullandırılan kredilerin maliyetleri düşmedikçe, ekonomik aktivitedeki canlılığın sağlanması ve sürdürülebilir olması mümkün değildir” diye konuştu.