Dolar (USD)
32.94
Euro (EUR)
35.70
Gram Altın
2528.18
BIST 100
10891.42
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Fidan'dan Büyükelçiler Konferansında dünyaya mesaj

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde "14. Büyükelçiler Konferansı"nın açılış töreninde konuşan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, gündeme yönelik birçok konuya değinirken Suriye'deki çatışmanın siyasi bir yöntemle çözülmesini desteklemeye devam edeceklerini belirtti. Ayrıca, Suriye'deki insanların güvenli ve saygın bir şekilde evlerine geri dönüşünü hızlandırmayı hedeflediklerini ifade etti.
Fidan'dan Büyükelçiler Konferansında dünyaya mesaj
07 Ağustos 2023 10:58:51
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde "14. Büyükelçiler Konferansı"nın açılış töreninde konuşan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, gündeme yönelik birçok konuya değinirken Suriye'deki çatışmanın siyasi bir yöntemle çözülmesini desteklemeye devam edeceklerini belirtti. Ayrıca, Suriye'deki insanların güvenli ve saygın bir şekilde evlerine geri dönüşünü hızlandırmayı hedeflediklerini ifade etti.

Bakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen "14. Büyükelçiler Konferansı"nda yaptığı konuşmada, küresel sorunlara ilişkin Türkiye'nin rolü hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye olmadan küresel bir güç olamayacağını" belirterek, "Türkiye’siz AB’nin gerçek manada küresel aktör olamayacağını vurgulamak istiyoruz" şeklinde ifadeler kullandı.

4-temel-stratejik-hedef-dogrultusunda-hareket-edecegiz-1_0d5bebca2fd24da1272770dbf0337ca7.jpg

Türkiye liderler arasında yer alan bir devlet

Fidan, uluslararası sistemde yaşanan dengesizlikleri ve karmaşayı vurgulayarak, uluslararası arenada askeri ve sosyal sınamalarla karşılaşıldığını, silahlı çatışmaların ve İslam karşıtlığının birbirini beslediğini belirtti. Ayrıca, bazı ülkelerin kendi yollarını ararken ekonomik ve sosyal korumacılığın arttığını ifade etti. Teknolojinin sunduğu fırsatların yanı sıra küresel sistemin karmaşık bir kriz dönemi yaşadığını ve değişim ihtiyacının olduğunu söyledi.

Fidan, Türkiye'nin yüzyılını karşılıyor olmasına dikkat çekerek, Türkiye'nin liderler arasında yer aldığı bir devlet olduğunu belirtti. "Türkiye yüzyılında Türkiye’yi sistem kurucu aktörler halinde getirmektir" diyen Fidan, küresel adaletsizlikleri ortadan kaldırmayı, barışı sağlamayı, güvenliği temin etmeyi ve insanlığı kucaklayıcı bir sistem inşa etmeyi hedeflediklerini ifade etti.

Dış politika hedeflerine de değinen Fidan, Türkiye'nin bölgesel barış ve güvenliği sağlama, dış ilişkileri yapısal temellere oturtma, refah düzeyini yükseltme ve küresel hedefleri ilerletme gibi dört temel stratejik hedefi olduğunu açıkladı. Terörle mücadelenin önemine vurgu yaparak, terör örgütlerine karşı teknolojik kabiliyetlerini artıracaklarını ve dost ülkelerle iş birliğini sürdüreceklerini belirtti.

Fidan, bölgesel meselelere de değinerek, Irak'ın toprak bütünlüğünü destekleyeceklerini ve Yunanistan ile ihtilaflı konuların çözümü için fırsat olduğunu ifade etti. Ayrıca Ege ve Akdeniz'deki çıkarlarını korumaya devam edeceklerini ve Afrika'da güvenliği sağlama adına adımlar attıklarını belirtti.

AB ile ilişkilerde özellikle vize serbestisinin sağlanması ve gümrük birliğinin güncellenmesine yönelik çabaları sürdüreceklerini dile getiren Fidan, ekonomik alanda da çeşitlendirme ve ticari ilişkilerin geliştirilmesine odaklanacaklarını belirtti.

Yapay zeka suistimal edilebilir

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şunlar:

Siber uzay, yapay zeka gibi çığır açan teknolojiler kalkınma alanında fırsatlar sunarken, aynı zamanda suistimal edilebilirler. Tarih, bu tür krizlerin sürekli devam edemeyeceğini göstermiştir.

Türkiye, Cumhuriyet'in 100. yılında "Türkiye Yüzyılı"na adım atıyor. Küresel adaletsizlikleri ortadan kaldıran, barış ve istikrarı sağlayan etkili bir sistemin kurulması için diğer ülkelerle işbirliği yapacak. Büyük değişimlerin zaman ve sabır gerektirdiğinin farkında olarak ilerleyecek.

Ukrayna savaşının sona erdirilmesi için çaba harcanmaya devam edilecek. Karadeniz'de sükunetin korunması öncelikli hedef olacak. Tahıl ticaretinin canlandırılması için çalışmalar devam edecek.

Suriye'deki çatışmanın siyasi yolla çözülmesinin ana savunucusu olunmaya devam edecek. Suriyelilerin güvenli ve onurlu şekilde geri dönüşlerinin hızlandırılmasına destek verilecek.

Terör örgütlerine ve destekçilerine karşı tüm kurumlarla mücadele edilecek, alan tanınmayacak ve nefes aldırılmayacak.

Yunanistan ile ihtilaflı konularda samimi atmosferin sürdürülmesine inanılıyor. Kıbrıs meselesi gibi milli konularda duruş net olarak belirlenmiştir. Eşitlik ilkesi temel politika olarak benimsenmiştir.

Ege ve Doğu Akdeniz'de hak ve çıkarların korunması önemli olmaya devam edecek.

Hakan Fidan konuşmasında Avrupa Birliği Türkiye olmadan gerçek anlamda küresel bir aktör olamaz. ifadelerini kullandı.

VF kat sağ