Dolar (USD)
32.18
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2499.16
BIST 100
10643.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

İsrail ekonomisini korku sardı!

Türkiye, İsrail ile olan tüm ticari ilişkilerini durdurma kararı aldı. İsrail medyası, bu kararın özellikle ülkedeki birçok sektörü, özellikle de sanayiyi olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekti.
İsrail ekonomisini korku sardı!
04 May 2024 09:21:05
Türkiye, İsrail ile olan tüm ticari ilişkilerini durdurma kararı aldı. İsrail medyası, bu kararın özellikle ülkedeki birçok sektörü, özellikle de sanayiyi olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekti.

İsrail'in, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze şeridinde işlediği soykırıma tepki gösteren devletlerin sayısı her geçen gün artarken en ciddi adım Türkiye'den geldi. İsrail'in kanun tanımaz hukuksuzluğuna karşı harekete geçen Türkiye, İsrail ile olan ticari ilişkileri tamamen kopardı.

Geçtiğimiz aylarda ihracat kısıtlamasına giden Türkiye, yeni bir adım daha atarak İsrail ile tüm ticaret ilişkilerini dondurma kararı aldı.

Ticaret Bakanlığı, bu ambargonun İsrail'in Gazze'ye kesintisiz ve yeterli miktarda insani yardıma izin verinceye kadar kararlı bir şekilde devam edeceğini açıklamıştı.

Türkiye'nin hamlesi İsrail medyasında yankılandı

İsrail'in Ynet gazetesi ambargo kararını "Türkiye'nin ekonomik boykotu kaldırma şartı: Gazze'de tam ateşkes" başlığıyla yayımlarken, haberde ambargonun İsrail ekonomisine vereceği zarara dikkat çekildi.

Haberde; tüm ticaretin durdurulması, Türkiye'den yılda yaklaşık beş milyar dolar tutarında ham madde ve mal ithalatı yapan İsrail'in sanayi ve ticaretine ağır darbe vuracağına dikkat çekildi.

Türkiye'den inşaat ham maddesi ihracatına yönelik daha önce ilan edilen ambargonun ötesinde, artık maden, makine, otomobil, enerji ürünleri, kauçuk, plastik, sağlık ürünleri ve tarım ithalatını da büyük zarar görecek.

Karardan etkilenen sektörler

Globes gazetesi de kararın İsrail'deki sanayiyi olumsuz etkileyeceğine dikkat çekti.

Habere göre en çok etkilenecek sektörler şu şekilde sıralandı;

İthalat karışımı, metaller (% 27),

Makine ve elektrikli ekipman (% 13),

Plastik ve kauçuk (% 9),

Taş, alçı, cam ve çimento (% 8),

Geniş aletler ve otomobil parçaları (% 7) ve

Mineraller (% 5).

Buna karşılık, ihracat karışımı kimyasal ürünler (% 44), metaller (% 14), plastik ve kauçuk (% 13), makine ve elektrikli teçhizat (% 10) içeriyordu.

Öte yandan İsrail Dışişleri Bakanlığı'ndan ve yetkililerden de karara tepkiler geldi.

İsrail Dışişleri Bakanı: Derhal görüşme talimatı verdim

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, dün gece yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Erdoğan araçları kırıyor ve İsrail'e ihracat ve ithalat için limanları engelliyor. Türk halkının ve iş adamlarının çıkarlarını ayaklar altına alan, uluslararası ticaret anlaşmalarını hiçe sayan bir diktatör böyle davranır.

İsrail'in güçlü bir ekonomisi var ve haklı çıkmaya cesaret ediyor. Biz kazanırız, onlar kaybeder.

"Bunu kabul etmeyeceğiz"

İmalatçılar Birliği Başkanı Ron Tomer ise şunları söyledi:

Bir ay önce, Maliye ve Ekonomi Bakanlıklarından, hem Erdoğan'a hem de dünyaya İsrail'in kendisine karşı boykot konusunda sessizce oturmayacağının sinyalini vermek için Türkiye'ye karşı yüzde 100 koruyucu tarifeler uygulayarak tehdit ederek yanıt vermelerini istedik.

Zayıflığın ve ulusal onur kaybının ötesinde, bizi boykot etmek isteyen herkese önemli bir mesajı kaybettik - bunu kabul etmeyeceğiz ve her boykotçu cezalandırılacak.

Kaynak: Ensonhaber