Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

İstanbulensis Şiir Festivali'nde Şairler Gazze'nin Sesi Oldu

​Kültür ve sanat dünyasının yakından takip ettiği Uluslararası İstanbulensis Şiir Festivali, 10 ülkeden Şairlerin katılımıyla başladı. Festivalin açılışı Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Festival 27 Ekim'e kadar devam edecek.
İstanbulensis Şiir Festivali'nde Şairler Gazze'nin Sesi Oldu
27 Ekim 2023 15:41:48
​Kültür ve sanat dünyasının yakından takip ettiği Uluslararası İstanbulensis Şiir Festivali, 10 ülkeden Şairlerin katılımıyla başladı. Festivalin açılışı Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Festival 27 Ekim'e kadar devam edecek.

Sultanbeyli Belediyesi tarafından 2012 yılından bu yana düzenlenen Uluslararası İstanbulensis Şiir Festivali başladı. Bu sene 10.su gerçekleştirilen festivale yine Türkiye’den ve çeşitli ülkelerden birçok Şair katıldı. Atatürk Kültür Merkezi’nde açılışı düzenlenen festival, Filistinli Şair Ghayath Almadhoun’un seslendirdiği şiirle başladı.

Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin açılış programında yaptığı konuşmada, “2012 yılından bu yana festivalimizi düzenliyoruz. Festivalimiz İstanbul’un artık bir markası haline geldi. Bu yıl da dünyanın farklı coğrafyalarından Şairlerimiz İstanbul’da şiirlerini seslendirecek. Okullarımızda Şairlerimizle öğrencilerimizi buluşturacağız. Açılış programımız Filistinli Şairimiz Ghayath Almadhoun’un şiiriyle başladı. Filistin’de yaşanan insanlık dramı dolayısıyla derin bir üzüntü içerisindeyiz. Gerçekleşen hain saldırılar sonucu şehit olan kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Masum Filistin halkının acısını yürekten paylaşıyor, yaşanan bu vahşetin acilen son bularak barışın sağlanmasını temenni ediyorum. Yaşanan bu katliam, vicdan sahibi, insan haklarına saygılı bireyler yetiştirmenin ne kadar önemli olduğunu bizlere bir kez göstermiştir. Her birimiz bu konuda üzerimize düşen görevi yerine getirmeli; değerlerine sahip çıkan, dünya barışını sağlayacak, vicdan sahibi nesiller yetiştirmeliyiz.” dedi.

En Güçlü Değerimiz; Şiirlerimiz

Şiirlerin; hüzünleri ve sevinçleri yarınlara aktarmada en güçlü değer olduğuna dikkat çeken Başkan Keskin, “Şiirler yaşanmışlık barındıran dizeleriyle; bugünü yarınlara aktarır. Bizler de hem ülkemizdeki hem de farklı coğrafyalardaki Şairleri bir araya getirerek, bu yaşanmışlıkları şiire gönül verenlerle buluşturduk. Şiirin birleştirici ikliminde; Şairlerin barış çağrısının tüm dünyaya hâkim olmasını temenni ediyorum.” şeklinde ifade etti.

whatsapp-image-2023-10-27-at-33220-pm_f39337cfdab3baa849f9fcdb9c66be7e.jpg

Birçok ülkeden şairler yer alıyor

Türkiye’den ve dünyanın dört bir yanından Şairler şiirlerini Uluslararası İstanbulensis Şiir Festivali’nde şiirseverler için seslendiriyor. Festivale Bosna Hersek’ten Amina Sıljak Jesenkovıç, Suriye’den Abdulwahed Alwanı, Senegal’den Fatou Yelly Faye, Filistin’den Ghayath Almadhoun, Tunus’tan Jamıla Mejrı, İran’dan Maryam Haıdarı, Ürdün’den Muhammed Ali Thaher Mıqdady, Moritanya’dan Muhammed B. Muhtar Eş-Şankıtı ve Azerbaycan’dan Resmiyye Sabır katılıyor. Bu yıl yapılan festivalde Türkiye’den ise Ömer Erdem, Suavi Kemal Yazgıç, Tuba Kaplan, İhsan Deniz, Ethem Erdoğan, Mürsel Sönmez, Müştehir Karakaya, Sümeyye Betül ve Hüseyin Karaca yer alıyor.

Açılış programında konuşan İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, “Kültür, bir varlık ve yokluk meselesidir. Bu varlık meselesi, fiziki veya maddi varlık yokluk meselesi değildir. Millet olarak kendiniz olarak nerde olursanız olun; var olmanın temel zırhıdır, ön sözü, son sözüdür. Eğer kendinizi ifade eden ve sizi inşa eden bir kültürünüz yoksa nerde olursanız olun yoksunuz ve sizi inşa edenlerin kölesisiniz. Tıpkı dünyada yaşanan zulüm karşısında muktedir güçlerin ve propaganda güçlerinin karşısında eğilen hür ve güçlü görünen köleler gibi. Allah’tan kendi kültürel iklimimizde şiir hassasiyeti, estetiği ve derinliği ile var olmayı, daim olmayı niyaz ediyorum. Bu organizasyonda emeği geçen herkese ve değerli şairlerimize teşekkür ediyorum.” dedi.

Sultanbeyli Kaymakamı Kemal Şahin, “Yurt içi ve yurt dışından şairlerimiz okullarımızda her yıl olduğu gibi bu yıl da öğrencilerimizle buluşacak. Şiir festivalimizden alınan ilhamla ilçemizde faaliyet gösteren yazı ve şiir atölyelerimizle, yayımlanan edebiyat dergilerimizle etkin bir edebiyat ortamının oluşmuş olduğunu görüyoruz. İlçemizi bir kültür şehrine dönüştürme başarısı gösteren başta belediye başkanımıza ve onun ekibine çok teşekkür ediyorum. Festivalimizin gelecek yıllarda kesintisiz devam etmesini diliyorum. Filistin’de çocuk kadın demeden devam eden zulmün bir an önce sonlanmasını temenni ediyorum.” şeklinde konuştu.

Şairler okullarda öğrencilerle buluştu

İstanbulensis Şiir Festivali 27 Ekim’de (Bugün) sona erecek. İki gün boyunca Festival kapsamında Sultanbeyli’de bulunan okullarda Şairler öğrencilerle buluştu ve şiir okumaları yapıldı. Festivalin kapanış programı 27 Ekim saat 19.00’da Sultanbeyli Muhsin Yazıcıoğlu Kültür Merkezinde gerçekleşecek.