Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.81
Gram Altın
2429.62
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Kanada'dan Türkiye'ye yönelik ambargo kararı!

Kanada hükümeti, Türkiye'ye savunma sanayi ürünleri satışını içeren 2020'dan bu yana devam eden ihracat kısıtlamalarını kaldırdığını açıkladı.
Kanada'dan Türkiye'ye yönelik ambargo kararı!
30 Ocak 2024 07:46:18
Kanada hükümeti, Türkiye'ye savunma sanayi ürünleri satışını içeren 2020'dan bu yana devam eden ihracat kısıtlamalarını kaldırdığını açıkladı.

Kanada hükümeti, Türkiye'ye yönelik savunma sanayi ürünleri ihracatına ilişkin 2020'den bu yana uygulanan kısıtlamaların kaldırıldığını duyurdu. Hükümetin resmi internet sitesinde yapılan açıklamada, 16 Nisan 2020'de başlatılan muhtemel ret politikasının artık yürürlükte olmadığı belirtildi.

Açıklamada, Türkiye'ye savunma sanayi ile ilgili belirli kalemlerin ihraç edilmesine yönelik başvuruların reddetme politikasının tarih itibarıyla geçerli olmadığı ifade edildi. Mühimmat listesi dahil Türkiye'ye yapılacak ihracat ve komisyonculuk izin başvurularının, Kanada'nın risk değerlendirme çerçevesi kapsamında vaka bazında inceleneceği vurgulandı.

Kısıtlamaların arka planı

Kanada'nın 2020'de Türkiye'ye silah ambargosu uygulaması ve Ermenistan'ın işgal ettiği Azerbaycan topraklarına yönelik İkinci Dağlık Karabağ Savaşı'nda Türkiye'nin Azerbaycan'ın yanında yer almasının etkisi bulunmaktaydı. Kanada, Türkiye'ye yönelik bu silah ambargosunu, Türk insansız hava araçlarının Ermeni mevzilerine karşı kullanımında Kanada teknolojisinin bulunduğunu iddia ederek başlatmıştı. Bu durum, Kanada, Ermeni mevzilerine karşı kullanılan Türk insansız hava araçlarında Kanada teknolojisi kullanıldığını ileri sürerek, Ekim 2020’de Türkiye’ye yönelik savunma sanayi ihracatına ambargo koymuştu.

Bu ambargo kararı nedeniyle Kanadalı şirketler 250-300 milyon dolar arasında zarar etmiş, ürünlerinin tek kullanıcısı TUSAŞ olan Telemus Systems şirketi 2021 yılının ilk 7 ayı içerisinde hiç gelir sağlayamadığı için batmıştı.

Ottowa yönetimi, ilk ambargosunu, Türkiye'nin 2019'da Suriye'ye yönelik askeri harekatına yanıt olarak başlatmış ancak taraflar arasındaki üst düzey görüşmeler sonucunda Haziran 2020'de bu kararından geri adım atmıştı.

Yorumlar (1)

Kemal Ertanç
Kötü komşu insanı elek tekne sahibi yaparmış allah bunlara fırsat vermesin inşallah inşallah
3 ay önce Yanıtla