Dolar (USD)
32.40
Euro (EUR)
34.76
Gram Altın
2399.56
BIST 100
10208.65
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

KAYAN ARABA PASPASLARI NASIL SABİTLENİR?

Kayan araba paspasları nasıl sabitlenir? sorusu nerdeyse tüm araç sahiplerinin karşılaştığı ve yanıt aradığı bir konudur. Bu durumu birkaç yöntemle önlemek mümkün.
KAYAN ARABA PASPASLARI NASIL SABİTLENİR?
25 Nisan 2023 12:26:48
Kayan araba paspasları nasıl sabitlenir? sorusu nerdeyse tüm araç sahiplerinin karşılaştığı ve yanıt aradığı bir konudur. Bu durumu birkaç yöntemle önlemek mümkün.

Kayan araba paspasları nasıl sabitlenir? sorusu nerdeyse tüm araç sahiplerinin karşılaştığı ve yanıt aradığı bir konudur. Bu durumu birkaç yöntemle önlemek mümkün.

Araba içi hem kullanım hem de tasarım açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. Aracın iç kısmında oluşan görüntü genel olarak arabanın hem daha ferah hem de kullanıma elverişli olmasını sağlar. Dolayısıyla iç kısımda bulunan aksesuarlar da bu görüntünün önemli parçalarındandır. Araba içine konumlandırılan ve kullanım kolaylığı sunan parçalar arızalı ya da sorunlu olduğunda hem görüntü açısından hem de sürüş performansı açısından olumsuzluk oluşturabilir. Bu parçalardan biri de kayan paspaslardır. Araç içinde bulunan ve aracın daha temiz bir görünüm sergilemesini sağlayan paspaslar, kaydıkları zaman çeşitli sorunlara yol açabilir. Özellikle aracın temiz kalmasında etkin rol oynayan paspaslar kayma yaptığında şoförün sürüşüne de etki eder. Peki araba paspaslarının kayması nasıl önlenir? İşte detaylar..

araba paspası_a0620ac4493e1d3570b72d04bdc6760a.jpg

ARABA PASPASLARININ KAYMASI NASIL ÖNLENİR?

Araba paspaslarının kayması nasıl önlenir? sorusunun farklı yanıtları bulunabilir. Kayan paspaslar sürücü için oldukça rahatsız edicidir. Özellikle pedal ile temas eden paspaslar gaz ya da fren üzerine geldiğinde güvenlik bakımından risk teşkil edebilir. Ancak araba paspaslarının kaymasını engellemenin basit ve etkili yöntemleri mevcut. Bunların başında araba paspaslarının bulundukları bölgelerde bulunan yerleşik kancalar ya da bağlantı noktaları gelir. Birçok kişi bu durumdan habersiz olsa da neredeyse her araçta bu bağlantı noktaları veya yerleşik kancalar bulunur. Bunun için aracın kontrol edilmesi gerekir. Yerleşik kancalara ya da bağlantı noktalarına sahip olan araçlarda paspasların sabitlenmesi işlemi oldukça kolaydır. Yerleşik kancaya sahip olarak tasarlanmış olan araçların paspaslarında da o kancalara uygun bölgeler bulunur. Delik olan bu alanların zemin üzerinde doğru noktada durduğundan emin olmak gerekir. Paspas zemine düzgün oturtulduktan sonra kancalar deliklere geçirilir ve paspas sabitlenir. Ancak paspas üzerinde delik bulunmaması durumunda delgeç yardımıyla bu delikleri kendiniz oluşturabilirsiniz. Oluşturulan delikleri yine zemin üzerine düzgün bir şekilde yerleştirerek sabitleme işlemini tamamlayın. Paspasların sabit kalmasında kullanılan bir diğer yöntem ise cırt cırtlı sabitleyicilerdir. Paspasların sabit bir şekilde kalması açısından cırt cırtlı tutucular bu konuda oldukça popülerdir. Alt kısmı yapışkanlı olarak tasarlanan tutucuların tercih edilmesi kullanım kolaylığı ve kullanım ömrü açısından önemlidir. Dört ayrı noktaya yerleştirilen cırt cırtlı tutucular paspasa konumlandırılır. Yine hizalaması doğru yapılıktan sonra cırtlar üst üste gelecek şekilde yapıştırılır. Temizleme sırasında cırtlar sökülüp takılabilir.

paspas kayması_a1bce7de38f17f997a04c66a44b12515.jpg

ARABA PASPALARINI KULLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

Araba paspaslarını kullanırken dikkat edilmesi gereken hususların başında pedalların kapatılmaması durumu gelir. Araba pedallarının paspasla kapatılması güvenlik açısından risklidir. Bu yüzden paspasın pedal üzerine gelmediğinden emin olmak gerekir. Yine araçta birden fazla paspas bulundurmak da risklidir. İki ayrı paspasın üst üste gelmesi kayganlığı önlememekle birlikte pedalların hissedilmesini önleyebilir. Bu da gaz ya da fren üzerinde doğru şekilde hareket etmenizi kısıtlar. Paspas üzerine kumaş, havlu ya da bez gibi farklı bir parça eklemek de tehlike oluşturur. Bu tarz parçalar dolaşma riski meydana getirir. Bu yüzden önerilmez. Pedallar üzerinde kırışıklık oluşmasını önleyin. Kırışık pedallar tıpkı istiflenmiş paspaslarda olduğu gibi hareket alanını kısıtlar ve sürüş performansına olumsuz etki eder. Son olarak da paspaslar üzerinde yer alan uyarı ve yönlendirme ikazlarını kontrol etmeyi ve uyum sağlamayı unutmayın.