Dolar (USD)
32.52
Euro (EUR)
34.84
Gram Altın
2431.24
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Kırgızistan vatandaşlarını tahliye ediyor

Kırgızistan, Tacikistan sınırı yakınlarındaki köylerden vatandaşlarını tahliye etme kararı aldı.
Kırgızistan vatandaşlarını tahliye ediyor
05 Haziran 2021 18:30:08
Kırgızistan, Tacikistan sınırı yakınlarındaki köylerden vatandaşlarını tahliye etme kararı aldı.

Yerel idarelerce tahliye edilen köylüler, bölgedeki okullara ve camilere yerleştirilirken, bu kişilere insani yardım sağlanmaya başlandı.

Tacikistan Büyükelçisi bakanlığa çağrıldı

Bu arada, Kırgızistan Bakanlar Kurulundan yapılan açıklamada, Tacikistan ile 2002 yılından beri süren sınır belirleme çalışmalarının halen sona ermediği hatırlatılarak, Tacikistan'ın tartışmalı sınır hattında konteyner yerleştirmesini iyi komşuluk ve dostane ilişkilere uygun bulmadığı bildirildi.

Kırgızistan Dışişleri Bakanlığı da Tacikistan'ın Bişkek Büyükelçisini bakanlığa çağırarak, Tacikistan Silahlı Kuvvetlerinin ve askeri araçlarının iki ülke arasındaki tartışmalı sınır bölgesindeki Unju-Bulak mevkiine girmesiyle ilgili protesto notası verildiğini ifade etti.

Helikopter alev aldı

Olayın yaşandığı saatlerde bölgeye gönderilen ve acil iniş yapan askeri helikopterin alev alması sonucu meydana gelen kazada 3 askerin yaralandığı duyuruldu.

Gerilim yaşandı

Tacikistan Silahlı Kuvvetlerinin Kırgızistan ile olan Oş bölgesinin Çon-Alay ilçesindeki tartışmalı sınır hattında konteyner yerleştirmesi ve sınır hattında hafif zırhlı araçlarda hareketlilik gözlenmesi bölgede gerilime yol açmıştı.

Tacikistan-Kırgızistan çatışma

İki ülke arasındaki sınır bölgesinde yer alan Golovnoy adlı su dağıtım şebekesini kontrol etmek için 28-30 Nisan tarihlerinde 60'ya yakın asker ve sivilin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan bir çatışma yaşanmıştı.

Tacik ve Kırgız halkının yoğun yaşadığı bölge, tartışmalı sınırları yüzünden arazi, tarımsal sulama, hayvan otlatma, kaçakçılık, ortak yol kullanımı ve sınırda izinsiz geçişler gibi nedenlerle gerginliklere sahne oluyor.