Dolar (USD)
32.38
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2432.91
BIST 100
9986
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Nijer'de Fransa karşıtı göstericiler Türk bayrağı açtı

07 Ağustos 2023 14:21:12
Askeri darbeden sonra Fransız Büyükelçiliği'ni basan ve Fransa karşıtı gösterilerine devam eden Nijerli sömürge karşıtı göstericilerin Türk bayrağı açtığı anlar kameralara yansıdı.

Mali ve Burkina Faso'da gerçekleşen darbeler sonrası Afrika'daki etkisi azalan Fransa'ya bir darbe de Nijer'den geldi. Cunta, Fransa ile imzalanan tüm askeri iş birlikleri ve protokollerin feshedildiğini duyurdu.

Fransa'nın bölgedeki ticari faaliyetleri giderek zayıflarken durumu fırsat bilen Rusya ve Çin ise kolları sıvamaya başladı

Afrika ülkelerinde son yıllarda gerçekleşen darbeler Fransa'nın bölgedeki vazgeçilmezliğini iyice zora soktu.

2020’de Mali’de, 2022’de Burkina Faso’da gerçekleşen darbelerin ardından Batı'nın en yakın müttefiki haline gelen Nijer'de de cuntacıların yönetime el koyması bölgede Fransız karşıtlığını iyice artırdı.

Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP)" Sözcüsü Amadou Abdramane, Nijer'in Paris, Abuja, Lome ve Washington büyükelçilerinin görevine son verildiğini duyurdu.

Halka, casuslar ve yabancı ülkelerin ordularına karşı dikkatli olunması çağrısında bulunulan bildiride, Fransa ile imzalanan tüm askeri iş birlikleri ve protokollerin de feshedildiği kaydedildi.

Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahmane Tchiani, 28 Temmuz'da Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) isimli cuntanın liderliğini üstlendi ve geçiş hükümetinin başına geçti.

nijerde-fransa-karsiti-gostericiler-turk-bayragi-acti0c8a0359_8e7561c933f064cabf34280636d54dec.jpg

Afrika'da gerilim artıyor

Başta Fransa ve ABD olmak üzere Batı'nın büyük tepkisini çeken darbeden sonra Afrika'da gerilim artıyor.

Batı güdümündeki, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) askeri cuntaya müdahale için süre vermişti. Söz konusu süre bugün dolarken Nijer, askeri müdahaleye karşı tüm sınırlar ve hava sahasını kapattı.

Sömürge karşıtı Nijerliler sokakta

Avrupa ülkelerinin enerji politikalarına büyük darbe vuran gelişmelerden sonra bölgede gerilim artarken, Fransa ve sömürgecilik karşıtı Nijerliler ilk günden itibaren sokakta.

Darbenin yaşandığı gün Fransa Konsolosluğunu basan Nijerli özgürlükçüler protestolarına bugün de devam etti.

Türk bayrağı açtılar

Avrupa ülkeleri vatandaşlarını ve çalışanlarını tahliye ederken sömürgecilik karşıtı Nijerliler protestolarında Türk bayrağı açtı.

Fransa karşıtı sloganlar atan Nijerlilerin elinde Türk bayrağı taşıdığı anlar kameralara yansıdı.

Göstericiler arasında Türk bayraklı giysiler giyen Nijerliler de görüldü.