Dolar (USD)
32.45
Euro (EUR)
34.72
Gram Altın
2420.19
BIST 100
10045.74
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Öğrenciler için kaos oluşturmaz

Üniversite sınav sistemi değişikliğine ilişkin konuşan eğitimciler, "2018u20132019 eğitim ve öğretim yılında ilk kez uygulanacak olan üniversite sınav sistemi öğrenciler için bir kaos oluşturmaz. Çünkü, yeni sistem ile sınav stresini azaltan, objektif ve yalın bir yönteme geçildi" dedi.
Öğrenciler için kaos oluşturmaz
14 Ekim 2017 09:55:00
Üniversite sınav sistemi değişikliğine ilişkin konuşan eğitimciler, "2018u20132019 eğitim ve öğretim yılında ilk kez uygulanacak olan üniversite sınav sistemi öğrenciler için bir kaos oluşturmaz. Çünkü, yeni sistem ile sınav stresini azaltan, objektif ve yalın bir yönteme geçildi" dedi.

Ezgi ÇelikAnkara

Eğitimciler, üniversite giriş sınavlarında yaşanan değişimi Milat'a değerlendirdi. Yeni sisteme ilişkin handikaplara karşı uyarılarda bulunan eğitimciler, Temel Yeterlilik Testi'nden 200 ve üstünde alınan puanın 2 yıl geçerli olduğunu ve bu senelerde sorulan soruların zorluk derecesinin iyi analiz edilmesi gerektiğini vurguladı. Temel Yeterlilik Sınavı (TYT) soru sayısının birbirine çok yakın başarılar ortaya çıkarabileceğini söyleyen, "Full çeken öğrenci sayısı fazla olabilir" uyarısında bulundu.

Temel Yeterlilik Sınavı'nda 40'ar soru sorulmasının hedeflendiğini hatırlatan Selvi, "Temel yeterlilik sınavının soruları biraz daha artırılabilirdi. Çünkü birbirine çok yakın başarılar ortaya çıkabilir. Full yapan öğrenci sayısı fazla olabilir. Bu da seçicilik açısından bir problem oluşturabilir endişesini taşıyoruz. Diğer boyutlarıyla yabancısı olmadığımız bir sınav yöntemidir. Öğrenciler için bir kaos oluşturmaz. Çünkü öğrenciler bu yöntemlerin hepsini az çok teorik olarak biliyor. Bizim kanaatimiz sınav stresinden daha objektif, yalın bir uygulamaya geçildiğidir. Bu çerçevede değerlendirdiğimizde bu puanlama yöntemi daha avantajlıdır" şeklinde konuştu.

"Sınav stresini azaltır"

Konuya ilişkin konuşan AK Parti Konya Milletvekili Halil Etyemez, "Yeni üniversite sınav sistemi iki aşamalı gerçekleştirilecek. İki oturum halinde yapılacak sınav Haziran ayında bir hafta sonunda bitirilecek. Hem değerlendirme hem yerleştirme açısından sınavın tek bir tarihte gerçekleştirilmesi öğrenciler açısından olumlu bir adımdır. Değişikliklere göre, 18 olan puan türü sayısının 5'e düşürülmesi de öğrenciler için olumlu ve bir kafa karışıklığını ortadan kaldırmaktadır. Öğrencilerin "Temel Yeterlilik" üzerinden sınava tabi tutulması bir nebze sınav stresini azaltacak bir adımdır" dedi.

"Soruların zorluk derecesi aynı seviyede olmalıdır"

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Vekili Latif Selvi, yeni üniversiteye geçiş sisteminin ayrıntılarını değerlendirdi. Yeni düzenleme ile Temel Yeterlilik Testi'nden alınan 200 ve üstünde alınan puanın "2" yıl geçerli olmasını öğrenciler açısından olumlu bir yaklaşım olarak değerlendiren Selvi, adayların bu haktan sonraki iki yılda yararlanabilmeleri için sınava girdikleri yıl tercih yapmamaları gerektiğini hatırlattı. Bu düzenlemeye ilişkin bir handikap yaşanabileceğini belirten Selvi, "Bu yıllarda sorulan soruların zorluk derecesi iyi analiz edilmelidir. Aksi takdirde bir önceki yılda "Sınav soruları kolaydı ve puanlar yüksek kaldı" eleştirilerine maruz kalabilir. Tam tersi bir durum da yaşanabilir. Bu nedenle sınav sorularının düzeyi iyi analiz edilmeli ve sınavların birbiriyle zorluk derecesi iyi belirlenmelidir" dedi. "Negatif bir durum oluşturmaz" Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na tüm adayların girmek zorunda kalacağına dikkat çeken Selvi, "Eski sınav sistemi YGS Mart-Nisan ayı gibi yapılıyordu. Bu sonuçlara bağlı olarak öğrenciler Haziran ayında LYS sınavına katılıyordu. Bu durumu ortadan kaldıran bir düzenleme geldi. Sınav üç aşamalı gerçekleştirilecek. Birinci oturumun ardından öğle arası verilerek ikinci oturum yapılacak. Öğrencilerin ilk sınavın sonuçlarını bilmeden ikinci sınava girecek olması stresi azaltacak bir etken olarak değerlendiriliyor. Ancak sabah sınavı iyi geçmeyen bir öğrenci sorulara verdiği cevaplar itibariyle hangi seviyede başarı gösterdiğini tahmin edebilir. Bu durum stresi ortadan kaldırmayabilir ama tam anlamıyla bir negatif durumda ortaya koymaz. Yeni sistemin sonuçları sınavın uygulanmasıyla göreceğiz" dedi. "9. sınıf müfredatı ön planda"

Milli Eğitim müfredatı'nın bu sınavda da esas alınacağını belirten Selvi, "Yeni sistem ile 9. sınıf müfredatı ön plana çıkmaktadır. Çünkü Temel Yeterlilik Sınavı'nda Matematik ve Türkçe sorularının yüzde 40'ı ikinci sınavın yüzde 60'ı baz alınarak puan türü oluşturulacak. Bu sorular da 9. sınıf ve bir miktarda ortaokul müfredatı dikkate alınarak şekillenecek. Soru tiplerinde bir değişiklik söz konusu değil. Soruların açık uçlu ve yazılı olacağı konusu kamuoyunda çok tartışılmıştı" dedi.