Dolar (USD)
32.18
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2499.16
BIST 100
10643.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Özerklik ilanı yok, Türkiye karşıtı değiliz

PYD'nin Başkanı Salih Müslim, "Biz, hiçbir zaman Suriye'de Türkiye karşıtı olmadık. Böyle bir tutum içine girmedik. Bölgede ilan edilmiş bir özerklik söz konusu değil" dedi.
Özerklik ilanı yok, Türkiye karşıtı değiliz
22 Temmuz 2013 00:00:00
PYD'nin Başkanı Salih Müslim, "Biz, hiçbir zaman Suriye'de Türkiye karşıtı olmadık. Böyle bir tutum içine girmedik. Bölgede ilan edilmiş bir özerklik söz konusu değil" dedi.

Siyasi faaliyetlerini yürüttüğü Irak'ın Erbil kentinde Anadolu Ajansı'na açıklamalarda bulunan PYD'nin Başkanı Salih Müslim, Türkiye-Suriye sınırındaki Rasulayn'da PYD ile el-Nusra Cephesi arasındaki çatışmaları değerlendirdi.

Arabizm duygusuyla saldırıyorlar

Bölgeden gelen son haberlere göre 19 ölüleri olduğunu bildirdi. Yaşadıkları bölgeleri savaş ortamından muhafaza etmeye çalıştıklarını ifade eden Müslim, şunları söyledi: "Biz, Suriye'de halkın haklarını arayacağı demokratik bir ortam bekliyorduk, maalesef bu olmadı. Şimdiye kadar çatışmaların yaşanmadığı veya daha az yaşandığı bir Kürt bölgesini muhafaza etmeye çalıştık. Burayı halk demokrasisi olarak yönetmeye başladık. Ancak birileri, bunu beğenmiyor. En çok da Arabizm sentezli şovenist hareketler, Kürtlerin bu planlarına karşı çıkıyorlar. Bu saldırılar, şimdi değil başından beri var. En fazla Nusra ve onların yandaşı radikal gruplar Arabizm duygusuyla saldırıyorlar."

Sivil bir yönetim istiyoruz

Müslim, Suriye'de gidişatın kötüye gitmesinden dolayı kendi yönetimlerini kurma kararı aldıklarını ifade ederek, "Suriye'nin bir parçası olarak geçici sivil bir yönetim istiyoruz. Yarın Suriye'de başka bir çözüm olursa ona katılacağız. Şu an Suriye'de hiçbir şey belli değil. Biz, altı ay dayandık. Ufukta bir umut görmediğimiz için böyle bir yönetim oluşturuyoruz. En azından ayağımızı denk alalım, bilelim ne yaptığımızı. Bir sene sonra açlıktan ölmeyeceğimizi bilelim. Onun için geçici sivil yönetim kurmaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

Durum kötüye gidiyor

Bölgede insani durumun kötüye gittiğine işaret eden Müslim, halkın ihtiyaçlarını karşılamak için kurmak istedikleri geçici sivil bir yönetimin zorunlu olduğunu ileri sürdü. Müslim, bu yönetime Müslüman, Hristiyan, Kürt, Arap isteyen herkesin katılabileceğini söyledi.

Rejim güçleri hala bölgede

Müslim, "Bir anayasa hazırlığı mı var" sorusuna, şu cevabı verdi: "Bir sürü şey var. Suriye'nin nereye gideceği belli değil. 6 ay mı, bir sene mi? Anayasa gibi taslak bir metin hazırlarsınız, onaylanırsa yürürlüğe girer. Ama ne olursa olsun bu halk, bu durumda bırakılamaz."

Bölgede memur maaşlarının hala rejim tarafından ödendiğini, rejim güçlerinin her yerde olmasa bile bazı yerlerde olduklarını ama bir şeye karışmadıklarını anlatan Müslim, "Biz onlara karışmayız. Zaten bizim hareketimizin püf noktası, rejimin olduğu yerde kendi düzenini kurmasıdır" dedi.

Biz, Türkiye karşıtı olmadık

Suriye'deki Kürt meselesinin, sadece Türkiye'deki çözüm sürecini değil, bütün Ortadoğu'daki Kürt meselesini etkileyeceğini söyleyen Müslim, "Umarım sadece Kürtler için değil, bütün Ortadoğu halkları için barış ve demokrasi gelir. Biz, hiçbir zaman Suriye'de Türkiye karşıtı olmadık. Böyle bir tutum içine girmedik. Türkiye-Suriye sınırına baksınlar, en güvenli bölgeler, bizim denetimimizde olan yerlerdir. Türkiye bir zarar görmemiştir" değerlendirmesinde bulundu.

Özerklik ilanı yok

Bölgede ilan edilmiş bir özerkliğin söz konusu olmadığını kaydeden Müslim, "İlan edilmiş herhangi bir şey yok. Bu, bir fikir olarak tartışılıyor. Bu, bir ilkeler listesi olabilir, kanun listesi olabilir, buna anayasa da diyebilirsiniz. Tüm bunlar, bir seçimle de olabilir. Diğer Kürt partilerine yapmak istediklerimizi anlattık. Bize 'hayır' diyenler, başka bir düzen kursunlar, bir alternatif getirsinler, onu da tartışalım" şeklinde konuştu.