Dolar (USD)
32.18
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2499.16
BIST 100
10643.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Pakistan'da Şahbaz Şerif resmen başkan oldu!

Pakistan'da muhalefet bloğunun adayı Şahbaz Şerif meclisteki oylamada başbakanlığa seçildi.
Pakistan'da Şahbaz Şerif resmen başkan oldu!
11 Nisan 2022 15:19:57
Pakistan'da muhalefet bloğunun adayı Şahbaz Şerif meclisteki oylamada başbakanlığa seçildi.

Eski Başbakan İmran Han’ın görevden alınmasının ardından bugün Mecliste yapılan seçimde, Pakistan Müslüman Ligi-Navaz (PML-N) lideri Şerif, 174 oy alarak Pakistan'ın 23. Başbakanı seçildi.

Eski Başbakan Navaz Şerif’in kardeşi Şerif, İmran Han’ın görevden düşürülme girişiminde öncü rol oynadı.

Pencap eyaletinin Lahor şehrinde 1951’de dünyaya gelen Şerif’in kökleri, bugün Hindistan sınırları içerisinde bulunan Cammu Keşmir’in Anantnag kentine dayanıyor.

20. yüzyılın başlarında Anantnag’dan Amritsar’a yerleşen Şerif’in ailesi, Hindistan’ın ikiye bölünmesinin ardından 1947’de Pakistan’ın Lahor şehrine göç etti. Şahbaz Şerif, ilk, orta ve yüksek öğrenimini Lahor’da tamamladı.

Ticarete atılım

Orta sınıf bir tüccar olan babası Muhammed Şerif, Lahor'da demir işine başlayarak küçük ölçekli bir fabrika kurdu. Eğitimini tamamlamasının ardından Şahbaz Şerif, tıpkı ağabeyi Navaz Şerif gibi 1970’lerden itibaren ailesinin ticari işleriyle ilgilenmeye başladı.

Ailenin fabrikaları, tartışmalı millileştirme politikası kapsamında 1974’te eski Pakistan Başbakanı Zülfikar Ali Butto tarafından devlet kontrolüne alındı. Fabrikalar, General Ziya’ül Hak’ın askeri darbeyle yönetimi ele geçirmesinin ardından Şerif ailesine geri verildi.

Siyaset sahnesine giriş

Şerif ailesi, ülke sıkıyönetim altındayken 1980’lerde politikaya atıldı. Aileden siyasete atılan ilk isim Navaz Şerif oldu ve Pencap eyaletinde General Gulam Jilani’nin yönetiminde Maliye Bakanı olarak göreve geldi.

Siyasi muhalifleri, "Şerif ailesini sıklıkla sıkıyönetim ve General Jilani’nin ürünleri" olmakla itham etti.

Şahbaz Şerif ise 1988’de Pencap meclisine, 1990’da da Ulusal Meclise milletvekili olarak girdi.

1993’te Pencap meclisine ikinci kez milletvekili seçilen Şahbaz Şerif, 1996’ya kadar muhalefet lideri olarak görev yaptı.

Şahbaz Şerif, 1997’de Pencap Başbakanı seçildi ancak 1999’da General Pervez Müşerref’in darbesiyle görevi sona erdi.

Pencap'taki çalışmalar

Pencap, 110 milyonu aşan nüfusuyla 220 milyonluk Pakistan'ın en kalabalık eyaleti. Eyalete, ülkenin kültür, tarih, ekonomik ve sinema endüstrisinin merkezi olarak nitelendirilen Lahor başkentlik yapıyor.

Pakistan'ın en sanayileşmiş eyaleti olan Pencap, ülkenin geri kalanıyla kıyaslandığında refah düzeyinin yüksek olmasıyla biliniyor.

Pencap’taki başbakanlık yıllarında etkili bir yönetici ve bürokrasiyi idare etmeyi bilen bir lider olarak öne çıkan Şahbaz Şerif, başbakanlığı döneminde iletişim ve ulaşım altyapısının küçük ve kırsal bölgeler dahil geliştirilmesinde önemli rol oynadı.