Dolar (USD)
32.18
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2499.16
BIST 100
10643.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

PKK eylemlerini durdurmalı

Akil İnsanlar Heyeti'nden Prof. Dr. Beril Dedeoğlu, Vahap Coşkun ve Doğu Ergil Milat'a konuştu. Çözüm Sürecinde iradenin şu anda tamamen hükümette olduğunu belirten Dedeoğlu "Ancak PKK'nın eylem yapması adımları dondurur. Bu tür adımlar ancak eylemsizlik durumunda söz konusu olabilir. Diğer tarafa düşen, eylem yapan kesimi durdurmaktır'' dedi.
PKK eylemlerini durdurmalı
23 Ekim 2014 09:10:00
Akil İnsanlar Heyeti'nden Prof. Dr. Beril Dedeoğlu, Vahap Coşkun ve Doğu Ergil Milat'a konuştu. Çözüm Sürecinde iradenin şu anda tamamen hükümette olduğunu belirten Dedeoğlu "Ancak PKK'nın eylem yapması adımları dondurur. Bu tür adımlar ancak eylemsizlik durumunda söz konusu olabilir. Diğer tarafa düşen, eylem yapan kesimi durdurmaktır'' dedi.

Ezgi ÇELİK ANKARA

Başbakan Davutoğlu, Çözüm Süreci'nin geldiği son durumu değerlendirmek amacıyla Akil İnsanlar Heyeti ile bir araya geldi.Davutoğlu, toplantıda "Ortak vicdanı harekete geçirebilmek için, bu ortak sorumluluğu toplumun bütün kesimlerine yayma çabasında omuz omuza vermek durumundayız'' ifadelerinde bulundu.Farklı fikirlerin sürecin ilerletilmesi yönündeki görüşlerini dile getirildikleri toplantı 10 saat sürdü. Özellikle Kobani eylemleri ve hükümetin olaya yaklaşımı heyet içerisinde de ciddi bir kırılmaya yol açtı. Hükümetin akil insanlar heyetinden bazı isimlerin üzerini çizeceği belirtiliyor.

Davutoğlu toplantıda Akil İnsanlar Heyeti misyonunun özel bir önem taşıdığını dile getirdi. Görüş ve önerileri Başbakan tarafından dinlenen heyet üyelerinden Prof. Dr. Doğu Ergil, Prof. Dr. Beril Dedeoğlu, Yrd. Doç. Dr. Vahap Coşkun süreç hakkındaki görüş ve önerilerini Milat'a değerlendirdi.

TOPLUM BİLGİLENDİRİLMELİ

Akil İnsanlar Heyeti İç Anadolu Bölgesi üyesi Prof. Dr. Doğu Ergil, süreçte, neyin müzakere edildiğini ve toplumun da müzakerelerin her aşamasın da neye varılmak istendiğini konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Ergil, "Eğer barış varılacak bir noktadan çok bir süreçse toplumun bu konuda bilgilendirilmesi gerekir. Süreç demokratikleşme ve reform gerektirecek bir hareketse birlikte yaşayacağımız ülkenin nasıl bir yapı kazanacağına bilmek gerekir'' dedi. "Toplumun olmadığı bir olguya süreç demek mümkün değildir. Yolu yürüyecek olan toplumdur ancak toplumun bundan daha haberi yok'' diyen Ergin toplumun bilgilendirilmesi gerektiği öneminin altını çizdi.

PKK EYLEMLERİNİ DURDURMALI

Süreci başarılı kılacak daha başka uygulamaların yapılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Beril Dedeoğlu, "Dış politika, hukuk, psikoloji, gibi mesleki açıdan kişilerin uzmanlık alanları ile ilişkili değerlendirebilecek ekipler oluşturularak karşılaşılan sorunlar karşısında hükümetin bu kişilerle çalışması gerektiğinin kanaatindeyim'' dedi. Çözüm Sürecinde iradenin şu anda tamamen hükümette olduğunu belirten Dedeoğlu şunları kaydetti: "Toplumsal desteksizlik söz konusu değil. Çözüm süreci açısından atılacak adımların merci yasama ve yürütmedir. Öte tarafta PKK'nın eylem yapması bunları dondurur. Bu tür adımlar ancak eylemsizlik durumunda söz konusu olabilir. Dolayısıyla diğer tarafa düşen de bu eylem yapan kesimi durdurmaktır'' değerlendirmelerinde bulundu.

VERİMLİ BİR TOPLANTIYDI

Akil İnsanlar İç Anadolu Heyeti'nde bulunan ve Dicle Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olan Yrd. Doç. Dr. Vahap Coşkun, toplantının 10 saat sürdüğünü belirterek toplantıya katılan bütün akil üyeleri ile süreç içerisinde doğru ve yanlış yapılan konulara değinildiğini ifade etti. Şu ana kadar yapılan en önemli ve işlevsel toplantı olduğunu belirten Coşkun, "Toplantı hükümet ve insanlar açısından oldukça verimli oldu. Öcalan'ın görüşmelerinin kamuoyuna getirilecek olan kuralların çoğaltılması ve çeşitlendirilmesi, Kandil ile temas halinde bulunulması, tarafların müzakere diline uygun bir dil kullanmaları, toplumun farklı kesimlerinin sürece destek vermelerini sağlamaları, bazı yapıların da sürece dahil edilmesi, farklı kurullar oluşturularak sürece yardım edilmesi'' gibi konulara değinildiğini belirtti.