Dolar (USD)
32.51
Euro (EUR)
34.83
Gram Altın
2439.70
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Seçimin kaderini küskünler belirleyecek

AK Parti’nin 31 Mart’ta sandığa gitmeyen küskünlerin gönlünü almasıyla 23 Haziran’da ipi göğüsleyen tarafın olacağı ifade edildi.
Seçimin kaderini küskünler belirleyecek
18 May 2019 00:02:00
AK Parti’nin 31 Mart’ta sandığa gitmeyen küskünlerin gönlünü almasıyla 23 Haziran’da ipi göğüsleyen tarafın olacağı ifade edildi.

KORAY TAŞDEMİR

Anket şirketleri 23 Haziran’da tekrarlanacak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleri öncesinde, Ekrem İmamoğlu’nun mağduriyet algısının seçmen nezdinde daha fazla kabul gördüğüne dikkat çekiyor. Özellikle sanatçılar üzerinden yürütülen kampanya üzerinden İmamoğlu’nun mağduriyet algısının çok görünür kılındığına dikkat çeken araştırmacılar, AK Parti’nin kendi yaşadığı mağduriyetini anlatmada biraz geri planda kaldığını belirti. Önümüzdeki seçim kampanyalarının başat olarak mağduriyet algıları üzerinden yapılacağını belirten anket şirketleri, tarafların bu noktada kendilerini anlatış biçimlerinin çok büyük önem arz edeceğini söylüyor.

Mağduriyet algısı ön planda

Optimar Araştırma Danışmanlık Şirketi Başkanı Hilmi Daşdemir, 31 Mart seçimlerinde seçmenlerin bir kısmının hile inandığını bir kısmının da inanmadığını söyledi. İki partinin de mağduriyet üzerinden seçim stratejisi uygulayacağını belirten Daşdemir, “Oyunu İmamoğlu’na vermiş ama 23 Haziran’da tercihini Binali Yıldırım’dan yana kullanacak olan kimseler var. Bir tarafta oyları çalınan Binali Yıldırım, diğer tarafta seçimlerdeki şaibe sonucu mazbatası alınan Ekrem İmamoğlu. hangi parti, tabanını daha iyi konsolide edecekse o başarılı olacaktır” şeklinde konuştu.

AK Parti ipi göğüsler

Daşdemir, 23 Haziran seçimlerinin kaderini iki hususun belirleyeceğine dikkat çekerek “Seçime katılım oranı ve bir öneki seçime katılıp 31 Mart seçimlerine katılmayan yanılmıyorsam 500 bine yakın bir seçmen kitlesi” dedi. Bu seçmen kitlesinin büyük çoğunluğunun araştırmalara göre AK Parti’nin küskün seçmelerinden oluştuğuna işaret eden Daşdemir, “Seçimin kaderini bir önceki seçimde sandığa gitmeyen seçmenler belirleyecek. AK Parti, kendisine kızıp CHP’ye de oy veremeyen kimselerin kalbini yeniden kazanırsa bu seçimi rahatlıkla alabilir. Bunu başarmak da kolay bir şey değil tabii ki” diye konuştu.

CHP algıya hazır

GENAR Araştırma Şirketi Başkanı İhsan Aktaş ise mağduriyet algısı noktasında iki tarafın da elinde argümanlar olduğunu ifade etti. Aktaş, “Binali Yıldırım, oylarının çalındığını söylüyor, diğer taraf da mazbatasının haksız yere elinden alındığını düşünüyor. Buradaki partilerin toplumla iletişim kurma becerileri ön plana çıkacak, hangi taraf meselesini daha iyi anlatırsa vatandaş o yöne doğru daha fazla eğilim gösterebilir” dedi.

CHP geçtiğimiz on seçimde de oylarının çalındığını iddia ettiğini hatırlatan Aktaş, “Dolayısıyla kendi kitlesi böyle bir algıyı satın almaya hazır. AK Parti’nin kitlesi mağduriyet algısına hazır değil” diye konuştu. Aktaş, AK Partili küskünlere de değinerek, “AK Parti’nin küskünleri sadece yerel seçimlere has biri durum değil. İktidar partisi olmasından dolayı ayrı ayrı nedenlerden farklı küskün gruplar olabilir ama AK Parti’nin gayreti küskünleri sandığa çekmek olacak” ifadelerini kullandı.