Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

​Sigarayı Bırakınca Vücutta Ne Gibi Değişiklikler Oluyor?

29 Ağustos 2021 17:14:20

Sigara kullanımı; farklı yaş aralıklarında birçok insan tarafından gerçekleştirilen, bağımlılık ve alışkanlık nedenleriyle devamlılığı sağlanan ve bunun yanı sıra zararlı bulunan bir kullanımdır. Sigara kullanımının sona erdirilmesi durumunda ise vücut üzerinde çok sayıda değişiklik meydana gelir.

Bu değişiklikler; fiziksel olarak, psikolojik olarak ve buna benzer şekillerde değişiklik gösterecektir. Sigarayı bırakma düşüncesi olan insanların ise; vücutlarında ne gibi değişiklikler görecek oldukları, bu değişikliklerin ne kadar süre içerisinde ortaya çıkacak olduğunu, bilmeleri gerekir. Öte yandan sigara bırakmak isteyenlerin Juul’u tercih ettiğini de hatırlatmakta yarar var.

Sigarayı Bırakınca Vücutta Görülen Fiziksel Değişiklikler Nelerdir?

Sigara kullanımı ile fiziksel olarak oldukça fazla yıpranma meydana gelir. Sigaranın bırakılması durumunda ise bu değişikliklerin azalarak ortadan kalkacak olduğu bilinmelidir.

Bununla beraber, ortaya çıkan değişiklikler şu şekildedir:

· Alın, çene ve yanak bölgelerinde görülen gözeneklerin azalması sağlar.

· Cildin soluk ve cansız durmasının zamanla etkisini yitirmesi dengeler.

· Kişinin daha güçlü hissetmesini ve hareketleri için enerji bulabilmesini sağlar.

· Mide bulantılarının ve iştahsızlık halinin sona ermesine neden olur.

· Ciğerlerin yıpratılması ve soluk alımı için görevli olan doku veya organların tahribatının durdurulması nedeniyle; daha rahat nefes alındığı, uzun süreli egzersiz yapılmasına vücudun daha uygun olduğu gibi fiziksel durumlar görülecektir.

Ve bu gibi durumlara benzeyen sonuçlara neden olacaktır.

Sigarayı Bırakınca Vücutta Görülen Psikolojik Değişiklikler

Sigarayı bıraktıktan sonra vücut üzerinde ortaya çıkacak olan psikolojik değişimler de söz konusudur. İlk olarak, sigara kullanımının getirmiş olduğu melankoli halinin psikolojik etkileri azalır ve kaybolur.

Bunun yanı sıra; kişinin alışkanlıklardan kurtulacak kadar güçlü olduğunu anlamasına, bağımlılıkları kırabileceğini inanmasına ve kendisine daha fazla güvenmesine neden olur. Ayrıca, sigaraya başlamak için neden olarak görülen durumların da ortadan kaldırılması için psikolojik bir aşama olarak değerlendirilebilir.

Sigarayı Bırakınca Vücutta Görülecek Etkiler Ne Zaman Ortaya Çıkar?

Sigarayı bırakınca vücut üzerinde görülecek olan etkiler, bir anda ortaya çıkması kesin olan etkiler değildir. Çünkü sorun olarak kabul edilen fiziksel ve psikolojik durumlar, sigara kullanımı ile bir anda ortaya çıkmamıştır. Sorunların oluşması ve büyümesi zaman gerektirdiği için, vücutta görülecek olumlu etkiler de zamanla ortaya çıkacaktır.

Bu süreç; kişinin kendisini toparlamak için neler yaptığına, sigarayı ne kadar sürede bıraktığına ve daha önceden ne kadar süre sigara kullanımı sağladığına göre değişir. Ancak, ortalama olarak bir hafta sonra etkilerin ortaya çıkması ve bir yıla kadar da etkilerin gözlemlenmeye devam edilebileceği bilinmelidir.